Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kazalište

Spektakl za Valentinovo u varaždinskoj Areni: Prvi put u Hrvatskoj 'Maraton smijeha'

20.01.2015.
u 10:50

Dvije splitske udruge „PICAFERAJ“ i „KULTIVITIS“ – organizatori uspješnih projekata „Festival bosanskog humora“ i „Smijeh bez granica“ organiziraju po prvi put u Hrvatskoj MARATON SMIJEHA za koji su od svih hrvatskih gradova.

Dvije splitske udruge „PICAFERAJ“ i „KULTIVITIS“ – organizatori uspješnih projekata „Festival bosanskog humora“ i „Smijeh bez granica“ organiziraju po prvi put u Hrvatskoj MARATON SMIJEHA za koji su od svih hrvatskih gradova ( u igri su bili Rijeka, Zadar, Split  i Varaždin)  odabrali grad Varaždin - grad kulture i dvoranu Arena Varaždin kao idealno mjesto u kojem će se u jednoj večeri u čak 4 sata igranja najboljih komedija bosanskog humora posjetitelji smijati do iznemoglosti. Ovaj projekt možemo nazvati svojevrsnom terapijom koja nam je svima potrebna u današnje vrijeme sivila, a kako će tema svih predstava biti različite ljubavne situacije u svakodnevnom životu MARATON SMIJEHA će biti idealna zabava za provod ovog Valentinova.

Zbog očekivanog velikog interesa i popularnih cijena ulaznica s kojima se organizatori žele približiti širokom auditoriju očekuje se veliki broj posjetitelja sa šireg područja grada Varaždina i okolnih gradova. Maraton smijeha započeti će u 18.00 sati a trajati će s pauzama od 15 minuta između predstava do 22 sata. Zbog specifičnosti scenskih uvjeta u funkciji neće biti cijela dvorana Arene već samo jedna strana tribina a sve predstave pratiti će vrhunska produkcija (rasvjeta, ozvučenje)Upravo zbog toga će u prodaju biti pušten ograničen broj ulaznica.

 Za vrijeme pauza održati će se nagradne igre za publiku a svaka od predstava će imati glavnu nagradu koja će dodatno razveseliti posjetitelje.

RECEPT ZA BOLJI ŽIVOT

Komedija o ljubavi i  bračnom životu

Igraju: Emir Fejzić i Adnan Goro

STUDIO SCENA SARAJEVO

Komedija "Recept za bolji život" premijeru je imala krajem 2011. godine u Sarajevu. Oduševljena publika tražila je ponovno izvođenje i do sada je komad više desetaka puta prikazan u Sarajevu, a gostovali su diljem regije gdje su postali pravi hit uz salve smijeha i zadovoljne publike jer ljudi na ovu predstavu reagiraju urnebesno upravo zato što se prepoznaju u svakodnevnim situacijama i sličicama iz bračnog života. Predstava govori o običnim ljudima iz naše okoline, o njihovoj  bračnoj svakodnevnici u kojima jedan od partnera uvijek bude razlog za sukob ili krivnju i  te situacije i karaktere ovi izvrsni glumci dovode do ekstrema. Zanimljivo je to što u predstavi Adnan Goro i Emir Fejzić igraju sve muške i ženske likove.  Oba glumca poznata su hrvatskoj javnosti po epizodnim ulogama u seriji „Lud zbunjen, normalan“.

KULTNA BOSANSKA  KOMEDIJA

„DRŽAVNI LOPOV“

Igraju: Nusmir Muharemović, Irfan Kasumović, Mirza Mušija

STUDIO SCENA SARAJEVO

Urnebesna komedija prema tekstu Fadila Hadžića – kultni  DRŽAVNI LOPOV. Tekst Fadila Hadžića koji je nastao davne 1977. godine i danas je aktualan zbog novih „Državnih lopova“ naše svakodnevnice.

Riječ je o predstavi koju su  na scenu postavili  glumci sarajevskog teatra STUDIO SCENA a aktualna je upravo zbog događaja kojima svjedočimo. Komedija o dva zatvorenika u istoj ćeliji, jedan sitni lopov, a uz to ljubavni varalica, a drugi "državni lopov" i naravno uz to povlašten čak i u zatvoru. Pored njih tu je i zatvorski čuvar koji nema završenu čak ni osnovnu školu, a mašta o unapređenju. Kiki, ljubavni varalica, završio je u zatvoru zbog lažnih obećanja, naime, on je 17. put obećao da će se ženiti sa 17 različitih žena. Baš te žene su mu došle glave jer je zbog jedne od njih završio u zatvoru. Marko, tzv. državni lopov, u zatvoru je završio zato što je pronevjerio neke silne novce, medjutim revizijom odvjetnika on će vjerovatno biti brzo pušten na slobodu, jer se pronašla neka rupa u zakonu.
Njih dvojica i čuvar Jozo, na vrlo komičan način pokazuju nam sliku društva, ali bez neke pretjerane želje da se ukaže na neku problematiku jer je ovo prvenstveno predstava koja ima za cilj da publiku nasmije i opusti. .Tekst predstave prilagođen je trenutnoj situaciji u zemlji, spominje se ministarstvo, savjetnici, zloupotreba položaja, bogati i siromašni, pravosuđe, policija. Tri glumca, Nusmir Muharemović,  Irfan Kasumović i Mirza Mušija - u niz komičnih situacija nasmijat će publiku do suza...

TAKO TI JE MALA MOJA KAD LJUBI MAHALAC 

Cabaret – komedija Indire Kučuk Sorguč

Igraju: Nerman Mahmutović i Negra Čičić

Filter produkcija Sarajevo

Komedija TAKO TI JE MALA MOJA KAD LJUBI MAHALAC treća je predstava nastala prema bestseleru „Ja, Mahaluša“  najtiražnije spisateljice u BiH Indire Kučuk-Sorguč.

Nakon što su predstave „Ja, mahaluša“ i „Ja, mahalac“ proglašene najgledanijim u BiH u posljednjih nekoliko godina, a brend „mahalanja“ opečaćen i kroz veliki spektakl „Noć mahalanja“ u prepunoj dvorani Skenderiji, s predstavom „Tako ti je mala moja kad ljubi Mahalac“ zaokružuje se trilogija „mahalanja“ na pozorišnim daskama kojom je uspostavljen trend pripovjedačkog i terapeutskog teatra u prepoznatljivom žanru kabarea.

Zahvaljujući atraktivnoj tematici, spoju humora i muzike, te narativnom teatru koji pripovijeda o izuzetno zanimljivim i sočim pričama o ljubavi, ovaj kabare ulazi u sve pore modernog društva na sarkastičan, lucidan i duhovit način.

Glavni junak dolazi iz Mahale – sredine koja njeguje kodeks tradicije, a u sudaru s modernom Evropom on se gubi i njegova muškost se preobražava, mijenja i razvija u neslućenom pravcu. Njegova pobuna je smiješna a metodi uspostavljanja sebe su karikaturalni. On liči na dvorsku ludu koja na putu uspostavljanja sebe kao Mahalca i Evropljanina govori istinu ali ona čak ne dopire ni do njegovih ušiju.

Kompletan projekat „mahalanja“ u najpozitivnijem svjetlu afirmira bosanski jezik i humor.

Glavna uloga Mahalca pripala je trenutno najboljem mladom komičaru u BiH – Nermanu Mahmutoviću a uz njega pjeva i glumi Negra Čičić. Predstava je puna songova i to je čini dodatno zabavnom za publiku a nakon njezine premijere početkom prosinca u Kamernom teatru 55 sarajevo – sve su izvedbe rasprodane.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije