Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREGOVORI ZA VLADU

Plenković: Nikakvih ultimatuma Mosta nema, to je passé, evoluirano. Pupovac o Hasanbegoviću: Možemo imati puno povjerenje u Plenkovića

pregovori
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/26
16.09.2016.
u 12:35

Zastupnici na dolasku nisu htjeli odgovarati na pitanja novinara

Pregovori osmero zastupnika manjina i HDZ-a održani su danas u sjedištu HDZ-a na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu, a zastupnik Milorad Pupovac i čelnik HDZ-a Andrej Plenković dali su neodređene odgovore o tome hoće li ministar Zlatko Hasanbegović ostati u Vladi.

Novinari su nakon sastanka Plenkovića pitali o ultimatumu Mosta koji bi danas trebao isteći.

– Ja mislim da ipak malo evoluiramo svi zajedno, pa i javnost i mediji. Održali smo s Mostom razgovor u utorak, na kraju sastanka i gospodin Petrov i ja precizno smo definirali kalendar, idući sastanak je u ponedjeljak, nikakvih ultimatuma nema, mislim da je taj pristup passé, on je možda bio nekakva percipirana retorika uoči izbora, no stvari su nakon izbora sasvim drukčije, sasvim jasne. Želim poručiti da ovaj proces nakon izbora vodim kao predsjednik stranke koja je ostvarila daleko najbolji rezultat. Imamo prirodno pravo da budemo predvodnici formiranja stabilne većine – rekao je Plenković, dodajući da odluka da se najprije razgovara s Mostom pokazuje njihovu spremnost za nastavak suradnje.

Plenković je rekao kako su zastupnicama ponovili da HDZ poštuje manjine i izrazili jasnu želju da buduća Vlada ima stabilnost i potporu svih osam predstavnika manjina.

– Ovo su bili inicijalni razgovori. Dogovorena je dinamika između naših predstavnika, a kontakte će voditi kolega Stier i ministar Zdravko Marić da do idućeg susreta koji će biti u četvrtak razmijenimo stajališta o konkretnim temama – rekao je Plenković, dodajući da je atmosfera bila vrlo dobra, kakvu imaju dugi niz godina jer se poznaju.

– Očekujem plodonosnu suradnju za dobrobit pozitivne klime u hrvatskom društvu kada je riječ o sudjelovanju nacionalnih manjina u našem političkom i društvenom životu općenito, kao i za kvalitetnu suradnju u sklopu Sabora – rekao je Plenković.

Milorad Pupovac rekao je da su razgovarali o vrlo načelnim pitanjima o početku pregovora i dinamici.

– Prepoznali smo otvorenost, ne samo za razgovor, nego i za postizanje sporazuma. S druge strane, manifestirali smo također otvorenost i spremnost da dođemo do rješenja koje će jamčiti Hrvatskoj stanje potpuno normalnosti, koje će jamčiti da Hrvatska dobije stabilnu i funkcionalnu vladu i da se pripadnici nacionalnih manjina vrate na onu točku ostvarivanja svojih prava koja je u jednom trenutku napuštena i izgubljena iz fokusa, a vjerujemo da ćemo s politikom koju zastupa današnji HDZ tu točku zajednički obnoviti i krenuti u stvaranje stabilne političke situacije u zemlji u kojoj će manjine i zastupnici pridonositi  onako kako su znali pridonositi u interesu zemlje – rekao je Pupovac.

Milorad Pupovac (SDSS) ranije je pohvalio čelnika HDZ-a Andreja Plenkovića, ali je i rekao da neće podržati Vladu u kojoj će biti Zlatko Hasanbegović, aktualni tehnički ministar kulture. Hasanbegović je poručio da Pupovac neće odlučivati o tome.

Plenković je nakon sastanka rekao da nisu uopće razgovarali o sastavu buduće Vlade.

– O ustroju i sastavu buduće Vlade odgovara mandatar, to jest onaj tko dobije povjerenje predsjednice Republike da sastavi Vladu, i ja bih tu vrlo jasno stavio točku i završio raspravu o spekulacijama tko može, a tko ne može biti ministar – rekao je Plenković.

Pupovac je na pitanje stoji li još iza svog stava rekao da razgovori pokazuju da mogu imati puno povjerenje u Plenkovića kada su posrijedi odluke o najvažnijim pitanjima, poput sastava Vlade.

Pupovac je na pitanje stoji li još iza svog mišljenja rekao da razgovori pokazuju da mogu imati puno povjerenje u Plenkovića kada su posrijedi odluke o najvažnijim pitanjima, poput sastava Vlade.

Plenković je na pitanje vidi li Hasanbegovića u Vladi rekao da će o svim resorima razgovarati kada dođu u tu fazu. Rekao je i da se zastupniku Veljku Kajtaziju, koji je bio na sastanku, a koji je zbog izjave Steve Culeja od Plenkovića tražio osobnu ispriku, već ispričao te da ta isprika nije mogla biti osobnija i javnija.

– Gospodin Kajtazi bit će naš partner u rješavanju niza otvorenih pitanja – rekao je Plenković.

>> HDZ započinje pregovore s manjincima, Pupovac uvjetuje podršku izostavljanjem Hasanbegovića iz Vlade

>> Plenković: Mandatar odlučuje o sastavu vlade, tako je bilo prije, tako će biti i sada

Komentara 137

DU
Deleted user
11:12 16.09.2016.

U Hrvatskoj bi se konačno mogle demistificirati neke stvari. Javnosti se podvaljuje da dijaspora odlučuje o vladi, što nije točno, nego odlučuju manjinski zastupnici kojih je 3x više i koji su često izabrani s nekoliko desetaka glasova. To je tako od Sanaderovih ustavnih promjena.

SW
swimm
11:08 16.09.2016.

cak ni srbi ne kuze kak imaju izlizanog predstavnika vec 20 god

II
iifever2
13:25 16.09.2016.

bez hasanbegovica ne smije biti vlade i tocka. sve ostalo narod nece zaboraviti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije