Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odnos snaga u Saboru

Upitan stav manjinaca i troje zastupnika HRID-a

28.12.2015., Zagreb - Konstituirajuca sjednica osmog saziva Sabora. Josip Leko, Tomislav Karamarko. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
29.12.2015.
u 10:41

Željko Reiner vratit će ugled Saboru. Zato smo i bili za to da to bude on, ima ugled i dignitet, bit će to dobra priča. Pokazivanje protesta nije dobro u ovom trenu

Osmi saziv Hrvatskog sabora već će od početka mandata raditi sa slabom većinom oko koje će se očito trebati boriti prije izglasavanja svakog zakona. Na tu slabu većinu je krajem proteklog mandata spala i bivša Kukuriku koalicija koja je svakog petka kad se glasovalo morala u sabornicu dovesti apsolutno sve svoje zastupnike kako bi bila sigurna da će njezini zakonski prijedlozi proći, a nije se jednom dogodilo i da je odgođeno glasovanje dok se ne bi "stvorili uvjeti za rad".

Domoljubna koalicija ima 59 zastupnika, a u Saboru može računati i na Mostovih 15 zastupnika, dva zastupnika Milana Bandića, kao i na dvoje manjinaca koji su se priključili Bandićevu klubu zastupnika – Erminu Lekaj Prljaskaj i bivšeg SDSS-ovca Mirka Raškovića koji je jučer uoči konstituirajuće sjednice ipak dao neopozivu ostavku na mjesto dožupana Šibensko-kninske županije. Za sada je, dakle, riječ o samo 78 zastupnika, što je vrlo tanka većina.

Na preostalih šestero manjinaca Domoljubna koalicija i Most za sada još ne mogu računati. Pitanje je kako će se postavljati Radimir Čačić koji je i prije izbora najavljivao da je spreman surađivati s HDZ-om, a upitno je i troje zastupnika HRID-a koji su jučer bili suzdržani pri Reinerovu imenovanju. Iako su jučer podržali Željka Reinera za predsjednika Sabora, još nisu odlučili hoće li podržavati i buduću vladu. Prije te odluke žele upoznati premijera, ali i razgovarati o manjinskim pitanjima koja su im ključna za davanje potpore. Upravo tu činjenicu o vrlo tankoj većini kane dobro iskoristiti u koaliciji Hrvatska raste. Plan im je rušiti većinu kad god se za to ukaže prilika.

U raspravama se neće štedjeti ni zastupnici HDZ-a i Mosta. Jedino mandatara, a vrlo vjerojatno i budućeg premijera, Tihomira Oreškovića neće napadati jer je on, kažu u SDP-u, ionako samo figura. Ipak, detalje o tome na koji način djelovati u Saboru SDP-ovci će razrađivati do početka proljetnog zasjedanja Sabora (nakon 15. siječnja).

>> Mrak Taritaš o Milanoviću: Mislim da će se smiriti kad malo prespava

Komentara 133

BU
Bulaba
10:49 29.12.2015.

Ajde, pa svi ti se mogu kupiti za 5 kuna i konzervu ribica s povrćem, na čelu s Prgometom i posebno manjinskim uhljebima koji su tu zato da okreću guzu kako vjetar puše. A da se ne spominju npr. laburisti koji bi dali guze i za već otvorenu konzervu.

CR
crocro
10:52 29.12.2015.

Samo neka se i dalje bahate. Zato će oni biti na popisu birača koji će ih na bilo kakvim slijedećim izborima "otpisati" kao stari inventar koji se u niti jednoj radionici više ne može popraviti.

Avatar Melankolija
Melankolija
10:55 29.12.2015.

Ovaj bastion netolerancije i netrpeljivosti se mora rusiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije