Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan trgovaca

Tajni kupci stalno nas obilaze, a bolovanja i godišnji za nas su luksuz

Foto: Tatjana Tadic/PD/PIXSELL
29.04.2014.
u 12:22

Istodobno napominju kako trgovine rade sve duže, s istim ili manjim brojem zaposlenih

– Obilježavajući ovogodišnji Dan trgovaca, 29. travnja, možemo konstatirati kako je u sektoru trgovine kriza i dalje opravdanje za štednju na radnoj snazi. Sve više zaposlenih u trgovini radi za minimalnu plaću, bez ikakvih drugih prava. U trgovačkim društvima gdje nema kolektivnog ugovora, poslodavci jednostrano smanjuju i/ili ukidaju stimulativni dio plaće, smanjuju plaće i ukupni prihod do 30 posto, smanjuju naknadu troška prijevoza, ne isplaćuju jubilarne nagrade i ostala materijalna prava, solidarne pomoći i prigodne nagrade, ističe se u priopćenju Sindikata trgovaca Hrvatske.

Istodobno napominju kako trgovine rade sve duže s istim ili manjim brojem zaposlenih. Ističu kako prodavači koji ostaju na svojim radnim mjestima obavljaju sve više poslova, a tajni kupci ih neprekidno obilaze i ocjenjuju…

– Dnevni odmori su često neostvarivi, godišnji za poslodavce predugi, bolovanja za radnike dodatni luksuz… Fiskalizacija nije pomogla u rješavanju prekovremenog rada i praćenja radnog vremena jer radnici poslije rada na blagajni rade poslove druge vrste i opet odrađuju neevidentirani prekovremeni rad. Time je nastala nova kategorija „dobrovoljnog prekovremenog rada“ koji je nezakonit i nedopustiv. Na taj način radnik oštećuje sebe i državu, a svoju zaradu „daruje“ poslodavcu. Vjerujemo kako ćemo tijekom ove godine završiti pregovore i sklopiti Kolektivni ugovor za djelatnost i zaustaviti eroziju prava za radnike u trgovini. Tražimo da se i na radnike u trgovini primjenjuje Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj, kao i međunarodni ugovori koje je Republika Hrvatska sklopila. Država je dužna zaštititi svoje građane, radnike od svih oblika iskorištavanja i omogućiti im dostojanstven život od rada. Radnici u trgovini imaju pravo tražiti vladavinu prava, pravnu sigurnost i poštenu plaću za pošteni rad, ističe se u priopćenju.

>> Europljani svakodnevne kupnje najradije obavljaju kreditnim karticama

Komentara 1

ST
stacy4
13:19 29.04.2014.

Zalosno je sto se sve tolerira poslodavcima I pitam se gdje je inspekcija rada kada treba stititi radnicka prava! Takodjer se pitam za koga postoje zakoni I zasto jedni slave sve praznike a drugi I kada bi mogli imati priliku odmoriti se I biti sa svojim najdrazima, moraju opet raditi! Kako to da ljudima zaposlenim u trgovackim centrima Uskrs se vodi kao slobodan dan!? Dok jedni spajaju sve sto se spojiti moze drugi rintaju za male pare a poslodavci ocekuju jos k tome da se smjeskaju jer nikad ne znas kada ce tajni kupac se pojaviti! Sretan praznik rada koji ce mnogi nazalost umjesto uz rostilj provesti na svom radnom mjestu u nekom od trgovackih centara glumeci da je sretan!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije