Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijeti ekološka katastrofa

Šume Gorskog kotara na udaru opasnog smrekova potkornjaka

gorski kotar
Foto: Goran Kovacic/pixsell
21.09.2016.
u 13:50

Smrekov potkornjak napada stabla fiziološki slabijeg imuniteta, no kad zahvati određenu populaciju drveća, uništava i druge vrste u blizini

Nakon što ga je prije nekoliko godina poharao ledolom, koji je pričinio štete veće od 500 milijuna kuna, Gorski kotar na udaru je još veće ugroze – smrekova potkornjaka, koji prijeti uništenju i devastaciji baš svih smrekovih šuma u tom kraju. Na području Čabra gotovo više nema smreke koja nije zaražena opasnim nametnikom, a kako je struka zakazala, ekološka katastrofa mogla bi pogoditi najmanje 30% svih goranskih šuma, u kojima je, prema neslužbenim procjenama, već pričinjena šteta između 50 i 70 milijuna kuna, čulo se na jučerašnjoj konferenciji za medije o potkornjaku i hrvatskim šumama u sklopu EU eurozastupnice Marijane Petir, Hrvatskog drvnog klastera i Šumarskog fakulteta.

Dva kilometra s vjetrom

Iako je led, naime, svojedobno najviše ugrozio bukvu, uništena, posušena ili raspadnuta stabla koja i dalje leže uokolo te preživjela s najnižim imunitetom žarište su za potkornjaka koji se odatle širi i na zdrava stabla. Potkornjak napada koru drveća, a u hodnicima koje buši ženke polažu jaja. Ličinke nakon što se izlegu počinju se hraniti biljkom koja se posuši za samo tri tjedna, a potkornjak se proširi na najmanje 15 novih stabala. Nametnika nosi i vjetar, više od dva kilometra, a najveći je problem u privatnim šumama o kojima se vlasnici ne brinu, u vlasništvu su staračkih domaćinstava ili iseljenog stanovništva... Čak i NP-u Risnjak prijeti kataklizma zbog negospodarenja šumskim resursima. No umjesto da smo se konzultirali sa Slovencima koji su se, nakon jače pošasti ledoloma, potkornjakom odmah pozabavili, udruživši struku i tešku mehanizaciju, mi nismo učinili ništa. Na nepristupačnom terenu potkornjaku još nema “lijeka”, čak ni u državnim šumama, a Hrvatske šume u lanjskoj se bilanci hvale uštedom od 50 milijuna kuna – upravo na zaštitnim sredstvima, kazao je direktor HDK Marijan Kavran.

Resursi od 60 mlrd. eura

– Program praćenja stanja šuma u EU još prije 10-ak godina pokazao je kako su kod nas hrast i jela značajno oštećeni i ne stvaraju očekivani prirast – objašnjava prof. dr. Ivica Tikvić sa Šumarskog fakulteta. I klimatske oscilacije štete upravo četinjačama u Hrvatskoj.

Stoga je jedno od ključnih pitanja što napraviti s hrvatskim šumarstvom u kontekstu promjena koje se događaju u EU. Kad bi se samo drveće napadnuto potkornjakom odmah izvuklo iz šume i skinula mu se zaražena kora, bez problema bi se moglo dalje koristiti u proizvodnji s dodanom vrijednošću. No to je samo jedan od problema o kojima se nitko, čini se, ne brine iako drvna industrija u ukupnom izvozu RH sudjeluje s 10,4%, a u BDP-u s 3,6% s djelatnostima naslonjenim na šumu. S bogatim resursima komercijalno vrijednim 60 mlrd. eura možemo biti predvodnici u srednjoj Europi. Sve više se, naime, govori i o cirkularnoj ekonomiji, drvo s dodanom vrijednošću može se i reciklirati (poput željezničkih pragova) i produljiti mu se ionako dugi vijek. No u prilog nam ne idu ni tehnologije, nemamo plana pošumljavanja niti znamo kolike su točno štete kako bismo ih u idućim planovima uzeli u obzir, rekao je prof. Tikvić.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
14:46 21.09.2016.

A kaj rade strucni uhljebi u Hrvatskim sumama? Doprinos za sume uredno gule s koze hrvatskih poduzetnika.

DJ
djakputnik
19:34 21.09.2016.

A što zna učitelj matematike o podkornjacima? Da je netko htio dobro jednom od najvećih bogatstava Hrvatske i njenih građana - hrvatskim šumama, za direktora šuma bi postavio šumara od struke, a ne učitelja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije