Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proračun poslan Saboru

Marić: Nema razloga da se netko od ministara osjeća kao pobjednik, a netko kao gubitnik

sjednica vlade
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/15
10.03.2016.
u 10:43

Marić: Mi smo jedan tim, jedna Vlada, svi skupa smo u jednom brodu

Prva i najvažnija točka današnje sjednice Vlade bio je proračun za 2016. godinu.

– Radi se zaista o jednom velikom dokumentu, najvažnijem koji se tijekom godine donosi – rekao je ministar financija Zdravko Marić. I dalje stoje pri projekciji gospodarskog rasta od 2 posto, ponajviše zbog doprinosa domaće potražnje – dodao je. Za inflaciju se predviđa blagi pozitivni iznos od 0,1 posto, očekuje se smanjenje anketne stope nezaposlenosti na 15,8 posto, a planira se rast zaposlenosti nešto veći od 1 posto.

Prema prijedlogu proračuna koji je Vlada danas poslala u Sabor, rashodi će biti 122,4 milijarde, što je rast od 3,8 milijardi u odnosu na 2015., a prihodi 114,9 milijardi kuna, što je rast od 4,7 posto. Međutim, ukupni rashodi koji se financiraju iz izvora koji utječu na manjak (opći izvori) su na razini izvršenja 2015. – naglasio je Marić.

 

Ušteda od 2,5 milijardi kuna postignuta je na materijalnim rashodima, subvencijama, naknadama građanima i kućanstvima...  Proračun Zavoda za zapošljavanje smanjen je s 2,9 na 2,4 milijarde kuna.

 

– Mirovine nećemo smanjivati, plaće nećemo smanjivati – naglasio je Marić.

– I dalje nam treba biti osnovna misao da smo uspjeli pronaći ono što smo si zadali kao osnovni zadatak, a to su ti strukturni napori – rekao je Marić.

– Imamo jako puno posla – poručio je. Rekao je da nema razloga da se netko od ministara osjeća kao pobjednik, a netko kao gubitnik.

– Mi smo jedan tim, jedna Vlada, svi skupa smo u jednom brodu. Ovaj plan i ovo izvršenje stavit će nas sve na stranu dobitnika – rekao je Marić. Naglasio je da je ovo najniži deficit od 2008. godine.

– Naš planirani deficit je još uvijek unutar 3 posto BDP-a – rekao je Marić, dodajući da će se raditi na smanjivanju fiskalnog deficita i borbi protiv jednog od glavnih makroekonomskih rizika zemlje – "galopirajućeg" javnog duga.

– Mi planiramo da bismo već ove godine mogli stabilizirati udio javnog duga u BDP-u – rekao je Marić. Uzimajući u obzir planirane privatizacijske primitke, očekuje se da će se javni dug već u 2016. smanjiti i iznositi 86,8% BDP-a – naglasio je.

 

Premijer Tihomir Orešković nakon Marićeve prezentacije rekao je da je rezultat vrlo kvalitetan.

– Vidjeli ste rezultat našeg truda i rada – rekao je Orešković, zahvaljujući se svima na "odličnom i kvalitetnom proračunu".

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović rekao je da se zbog neizvršenja ciljeva i zadaća ne može prihvatiti Izvješće o radu Vijeća za elektroničke medije i Agencije za elektroničke medije za 2014. godinu. Istaknuo je neke "očite i osobito teške propuste", kao da se ne spominje da je 2014. nad HRT-om proveden nadzor nad korištenjem mjesečne pristojbe i drugih prihoda te da ne postoji podatak da je jedna članica Vijeća bila u sukobu interesa.

– Ispunjeni su i uvjeti za razrješenje predsjednika (Mirjane Rakić, op. a.) i članova Vijeća – rekao je Hasanbegović.

Usvojen je Prijedlog zaključka u vezi s upućivanjem poziva za imenovanje člana Savjeta za nacionalne manjine. Naime, nakon imenovanja saborskih zastupnika, pripadnika nacionalnih manjina, u sastav Savjeta, dogodilo se da su pripadnici albanske nacionalne manjine zastupljeni s dva predstavnika, a pripadnici bošnjačke nacionalne manjine nemaju svog predstavnika. Stoga se poziva udruge bošnjačke nacionalne manjine i druge organizacije, vjerske zajednice, pravne osobe i građane pripadnike bošnjačke nacionalne manjine da predlože svog kandidata iz reda istaknutih kulturnih, znanstvenih, stručnih i vjerskih djelatnika, pripadnika bošnjačke nacionalne manjine.

Premijer je na početku sjednice izrazio uvjerenje da ćemo kao EU početi rješavati migrantsku krizu na granici u Grčkoj i da će Turska dati veliku pomoć.

– Idemo dalje raditi – poručio je Orešković.

7 - 1.1PRIJEDLOG DRŽAVNOG PRORAUNA REPUBLIKE HRVATSKE ZA 2016. GODINU I PROJEKCIJE ZA 2017. I 2018. GODINU...

>> Plaće, mirovine i braniteljski proračun nećemo dirati, najviše ćemo rezati socijalne naknade

>> 'Proračun je gotov i sutra će biti na Vladi. Novo zaduženje planiramo u travnju'

Komentara 66

KR
kruti4
10:22 10.03.2016.

uštedit ćete u proračunu tako da npr. pupavcu uskratite financiranje NAŠIM novcem i da se bavite njegovim KRIMINALOM,pa nek onda piše protudržavne biltene kolko god hoće

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
10:09 10.03.2016.

nemojte zaboravit osigurat sredstva za nas - nevladine udruge koje tako zdušno radimo kontra domovine... normalno da ćemo širit istinu po svijetu kako su to neka nova nedemokratska načela

SU
suncesmokvemaslina
09:15 10.03.2016.

sretno Vladi danas,sutra i svaki dan...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije