Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LISTE ČEKANJA

Pacijente koji najdulje čekaju zvat će u srijedu popodne i u subotu

liste čekanja
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
1/3
11.02.2015.
u 12:15

Od danas 33 bolnice u dodatnom programu Ministarstva zdravlja i HZZO-a

Deset pretraga i kirurških zahvata na koje se najdulje čeka u 33 hrvatske bolnice liječnici će obavljati srijedom poslijepodne i subotom. Taj dodatni rad obavljat će liječnici prema rasporedu koji će napraviti bolnica, a za dodatni rad bit će im plaćeni prekovremeni sati.

U Rijeci 13 timova

Projekt je to skraćivanja lista čekanja ministra zdravlja prim. Siniše Varge koji počinje danas, a za koji su svi ravnatelji i sanacijski upravitelji bolnica ministru morali dostaviti popis deset pretraga i zahvata na koje su u njihovim ustanovama najdulje čeka.

Tako će se u riječkom KBC-u, među ostalim, raditi magnetska rezonancija mozga, ultrazvuk dojke i pedijatrijski ultrazvuk srca, a operirat će se očna mrena. Ukupno će raditi 13 timova liječnika, specijalista, medicinskih sestara i inženjera medicinske radiologije koji će danas listu čekanja KBC-a Rijeka smanjiti za 130 naručenih pacijenata. U KBC-u Osijek radit će, primjerice, ugradnju umjetnog kuka i koljena, što su kirurški zahvati koji se u toj bolnici u prosjeku čekaju 238 dana, a među pretragama koje će obavljati ultrazvuk je srca.

Upravo je to pretraga za koju su iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje tijekom prezentacije rezultata projekta skraćivanja lista čekanja naveli da se ne čeka dulje od 90 dana. Premda je i sam kriterij dvojben, jer nije riječ o pretrazi koju se preporučuje čekati tri mjeseca, odnosno 90 dana, činjenica je da je od pet hrvatskih kliničkih bolničkih centara taj rok realiziran samo u jednoj bolnici – osječkoj, gdje se u prosjeku čeka 76 dana.

U Rijeci ćete ultrazvuk srca čekati gotovo 200 dana, na Rebru točno “u roku”, odnosno 90 dana, a u Splitu 99. Podsjetimo, HZZO-u je posao skraćivanja lista čekanja delegiran dolaskom ministra Varge na tu funkciju lanjskoga lipnja. Zavod je na tom poslu angažirao stotinu zaposlenika, ali je i sam Varga posljednjih dana više puta priznao kako liste nisu skraćene, nego su, štoviše, još dulje.

Podaci o čekanju pretraga poput magnetske rezonancije, ultrazvuka dojke, abdomena, CT-a nisu prezentirani. S kakvim su brojkama završili godinu kad je riječ o tim pretragama, iz HZZO-a nismo dobili odgovor, stoga raspolažemo podacima i stanjem do početka listopada prošle godine u pet najvećih bolnica u zemlji. A one kažu kako se, primjerice, za magnetsku rezonanciju u prosjeku u zagrebačkoj Vinogradskoj čeka 540 dana, što je gotovo godinu dana dulje čekanje nego što je bilo krajem 2012. godine.

Projekt pod nazivom Plus

Na istu se pretragu u splitskoj bolnici čeka prosječno godinu dana, a činjenica je i da se čekanje u Osijeku i Rijeci skratilo u odnosu na isto razdoblje.

Projekt uvođenja rada srijedom poslijepodne i subotom, inače naziva Plus, formalno je zajednički projekt Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Ministarstva zdravlja. U njega su uključene sve bolnice u sanaciji, ali i neke specijalne poput Klinike za ortopediju u Lovranu ili zagrebačkog KB-a Sveti Duh. U toj će se bolnici, primjerice, raditi ultrazvuk srca, dojki, štitnjače...

Kontaktirat će se sa svim pacijentima s deset najduljih lista čekanja u 33 bolnice te će im se dati novi termin pregleda ili operacije.

Komentara 6

NT
ntblzg
14:17 11.02.2015.

Pa već su sad bolnice u minusu zbog cijena usluga koje ne pokrivaju ni osnovni materijal, da ne govorim o radu, za koji treba jaaaaako jaaaako puno truda.

DU
Deleted user
12:36 11.02.2015.

Dođe vodoinstalater u fušu, znači nakon radnog vremena, promjeni dva metra odvodne cijevi cijevi u stanu, uz malo štemanja mašinom i uzme 1000 kn. Doktori će u fušu, znači nakon svog radnog vremena, dežurstva i sl. operirati koljeno, kuk, srcee za 60 do 70 kn po satu. Jadna majka onom tko bude išao srijedom i subotom na operaciju. Živjelo naše skraćivanje listi čekanja. I samo me još zanima da li će se i krv vaditi popodne, a na tašte.

DU
Deleted user
09:34 12.02.2015.

Još jedno Vargino "bacanje prašine u oči" građana. Plaća privatnim poliklinikama punu cijenu pretrage, a za prekovremeni rad stručnjaka po bolnicama će davati 50 kuna po satu. Koliko on naplaćuje svoje usluge u zubarskoj ordinaciji?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije