Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
proračun za 2016.

Odbor za financije podržao prijedlog proračuna, jedino Mostov Ivan Lovrinović bio suzdržan

Ivan Lovrinović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
14.03.2016.
u 18:07

Ivan Lovrinović kazao je da je proračun rađen u kratkom roku u ambijentu sporog formiranja Vlade te problema u društvu i gospodarstvu

Odbor za financije većinom je glasova podržao prijedlog proračuna za 2016. godinu, jedino je Mostov Ivan Lovrinović bio suzdržan, a na sjednici nije bilo predstavnika oporbe. SDP-ovci su svoj izostanak opravdali sjednicom Kluba zastupnika koja se održavala istovremeno kad je zasjedao i Odbor.

Ivan Lovrinović kazao je da je proračun rađen u kratkom roku u ambijentu sporog formiranja Vlade te problema u društvu i gospodarstvu.

– Već danima se vode rasprave tko gubi i dobiva, stvara se navijačka atmosfera i zato mislim da je već sada vrijeme da se počne raditi proračun za 2017. godinu, jer proračun pokazuje smjer kojim ide društvo – smatra Lovrinović. S obzirom na to da se najavljivao proračun zaokreta, dodaje, u saborskoj raspravi imat će nekoliko pozitivnih prijedloga.

– Dotad ću biti suzdržan, ali proračun mogu podržati ako se u raspravi vidi ima li smisla – najavio je Lovrinović.

HDZ-ov Andrija Mikulić kaže da proračun upućuje na namjeru ubrzane fiskalne konsolidacije, što je pohvalno.

– Evo čitam na boci "Svaki umjetnik je u početku amater", vi ste početak preskočili i ovo dobro odradili – pohvalio je Mikulić ministra dodavši kako je riječ o vrlo ambicioznom proračunu za koji se nada da će biti realiziran.

HDZ-ov Domagoj Ivan Milošević nada se, kaže, da će se do kraja godine otvoriti rasprava o poreznim rasterećenjima za gospodarstvo, posebice poduzetnike, kako bi se ona dogodila već iduće godine.

– Jeste li pobrojili sve troškove za 2016. godinu, primijetili smo da je bivša Vlada faktoringom prenijela više od 600 milijuna kuna troškova za brodogradnju – pita Milošević.

Zastupnik mađarske manjine Šandor Juhas nije zadovoljan prijedlogom proračuna.

– Neke stavke su nam se bitno smanjile, poput sredstava za Savjet za nacionalne manjine. U posljednjih nekoliko godina sredstva su smanjena za četvrtinu, prije su iznosila oko 44 milijuna kuna, a sada iznose 33 milijuna kuna – prigovorio je Juhas koji je na glasovanju ipak podržao proračun (a na sjednici Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina koja je završila malo prije ove sjednice bio je suzdržan). Dodaje da je upitna realizacija niza projekata, a smanjena su sredstva i za Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te za Državni ured za zbrinjavanje.

– Nizom amandmana pokušat ćemo popraviti ovaj prijedlog proračuna – najavio je Juhas.

HDZ-ov Ivan Šuker osvrnuo se na brojne kritike prijedloga proračuna u posljednjih nekoliko dana, pa se zapitao "koliko smo mi spremni na reforme".

– Svima je jasno da nakon sedam godine krize ne može doći do fiskalne konsolidacije bez provođenja strukturnih reformi – kaže Šuker te pita zna li se stvarni deficit državnog proračuna. Predlaže da se u zadnjoj godini mandata svake Vlade uvede obveza registra neplaćenih, a dospjelih obveza, a pita i je li Vlada spremna na novi Zakon o plaćama i uvođenje platnih razreda.

HSS-ov Davor Vlaović vjeruje da će se proračun, unatoč kritikama, ipak donijeti, iako nije do kraja zadovoljan raspodjelom sredstava za sufinanciranje lokalne i regionalne samouprave, s naglaskom na županije.

Predsjednik Odbora, HDZ-ov Goran Marić, ocijenio je da će predloženi proračun biti dobar ako ne dođe do rebalansa, ali i upozorio na rizike u ostvarivanju zacrtanih prihoda.

– Projekcija prihoda od PDV-a temelji se na ostvarenju proračuna za dvije prethodne godine, ali ti prihodi nisu rezultat obračuna PDV-a iz tih godina, nego i iznenadnih prihoda temeljem predstečajnih nagodbi, zateznih kamata i naplaćenih potraživanja iz prethodnih godina – kazao je Marić koji je uvjeren da Ministarstvo financija, a ni Porezna uprava nemaju potrebnu strukturu za naplatu toga, a ni drugih poreza. Zato je, dodaje, Povjerenstvo za fiskalnu politiku upozorilo na nužnost rekonstrukcije Porezne uprave.

– Vlada planira sagledati porezni sustav u cijelosti, vezano uz pojedine porezne oblike, stope i olakšice, ali paralelno raditi i na tome da se u okviru porezne uprave učine određeni iskoraci koji će olakšati gospodarstvu i državi – odgovorio mu je ministar Marić.

Ministar je najavio da će se u državnom proračunu za iduću godinu, uz nacionalnu, u obzir uzeti i metodologija ESA 2010 po kojoj se Hrvatska može usporediti s drugim zemljama EU. Dodao je i da Eurostat u obuhvat opće države klasificira i neke institucije koje u Hrvatskoj još nisu spremne na vođenje proračunskog knjigovodstva.

– Moramo još izgraditi taj tehnički aspekt, ali mi ćemo to sigurno učiniti, tako da možemo računati da ćemo sa sljedećim proračunom napraviti i ovaj iskorak – kazao je ministar Marić te poručio i kako treba napraviti "dodatni iskorak uopće u političkoj odgovornosti kroz Zakon o primopredaji vlasti i neke druge akte, da se sve obveze izlože u punom opsegu te da se adekvatno i kvalitetno sagledaju".

>> 'Hrvatskoj prijeti bankrot, izgleda da se Orešković ugledao na Milanovića'

Komentara 15

OV
Ovozemaljski
18:32 14.03.2016.

Lovrinovicu ego ti je veci od te tvoje glave, da nisi isao sa Mostom nitko tebe nista nebi pitao, a sada prodajes pamet i postao si veci populist od Boze Petrove! Ima jedna narodna, a kaze; tko visoko leti, nisko pada! Ne kazem da neki put nisi u pravu, ali si party brejker, nisi timski igrac, sto znaci da nisi za politiku!

DK
divna.kragic
18:33 14.03.2016.

Lovrinovic u Most, Lovrinovic iz Mosta, pa u Most, sada opet iz Mosta....ukratko njegov politicki put.....a izmaknu mu dvaput mjesto guvernera HNB-a, a Miru Bulji, po zanimanju prelcu mjesto zamjenika guvernera....

VA
varazdinac67
18:35 14.03.2016.

pa naravno covjek ljubomoran jer nije dobio fotelju a udbas se umislio da je bog

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije