Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
General Tomo Medved

Novi je ministar branitelja heroj s Banije koji je spašavao ranjenog Gordana Lederera

Tomo Medved
15.03.2016.
u 19:36

– Dobar je operativac, zapovjednik Prve gardijske brigade koji se od završetka Domovinskog rata posvetio radu s udrugama, pomaganju ljudi. Bio je načelnik personalne uprave u Ministarstvu obrane – kazao je o novom ministru predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Miodrag Demo.

Premda odabir generala Medveda nije prošao bez trzavica u HDZ-u, gdje su se oko njegova izbora čuli disonantni tonovi nekih od članova okupljenih u zajednici branitelja Gojko Šušak, ovaj izbor pozdravljen je konsenzusom svih “zainteresiranih strana”. Tomo Medved na čelu ministarstva branitelja prihvatljiv je svima: prosvjednicima iz Savske s kojima je od prvog dana, Hrvatskom generalskom zboru koji je posljednjih tjedana isticao da priželjkuju ministra iz redova generala, HDZ-u jer je njihov aktivni i odani dugogodišnji član.

Uistinu, braniteljska populacija može biti zadovoljna jer je riječ o dragovoljcu koji se uključio još 1990. godine, a cijeli Domovinski rat proveo je u odori Tigrova na svim bojišnicama diljem Hrvatske. Javnost, pak, od Tome Medveda ne treba očekivati nikakve ekscese: 48-godišnjaka rodom iz Cetingrada kod Slunja suborci opisuju odmjerenim, staloženim, ali spremnim na svaku pomoć suborcima, osobito onima najpotrebitijima. I predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Miodrag Demo o Tomi Medvedu govori u superlativima.

– Dobar je operativac, zapovjednik Prve gardijske brigade koji se od završetka Domovinskog rata posvetio radu s udrugama, pomaganju ljudi. Bio je načelnik personalne uprave u Ministarstvu obrane. Zajedno smo počeli 90-ih u jedinici za posebne namjene, mislim da ću kao predsjednik Odbora dobro surađivati s njim – kaže Miodrag Demo.

Opet spreman na izazov

Zadovoljstvo ne kriju ni suborci iz Tigrova. – U ovoj nedopustivoj situaciji u kojoj su se posljednjih 50 dana našli hrvatski branitelji, izbor Tome Medveda apsolutno je najbolje rješenje – kaže njegov prijatelj i suborac Ilija Vučemilović, bojnik iz Tigrova. – Tomo Medved čovjek je besprijekorne vojne karijere, a nakon rata posvetio se brizi za branitelje. Uostalom, on je naša legenda, junak sa snimke "Banijska praskozorja" Gordana Lederera – kaže Vučemilović. Uistinu, pri kraju snimke, među Tigrovima koji se kod Kostajnice probijaju kroz kišom okupano šiblje, televizijski snimatelj koji dan prije tragične pogibije uhvatio je i ozbiljno lice vojnika – točnije, zapovjednika voda Medveda koji će točno 25 godina kasnije preuzeti dužnost ministra branitelja.

Sjećanja na te dane, na ljeto 1991. godine na Banovini, neizbrisiva su i za natporučnika iz Tigrova Vladu Božičevića, suborca novog ministra koji se također našao pred kamerom Gordana Lederera. – Pamtim ta jutra na Baniji, tu maglu kroz koju smo se probijali u dolini rijeke Une. Tih smo dana čvrsto držali Kostajnicu u našim rukama, a snimka je nastala dok smo nas dvadesetak, među kojima Tomo Medved i ja, obilazili “čuke” u okolici. S nama je u izviđanja želio ići i snimatelj Gordan Lederer. U jednoj mu je ruci bila kamera, a u drugoj češka zbrojovka koju smo mu dali – prisjeća se Vlado Božićević.

Samo nekoliko dana poslije, Lederer na brdu Čukur pada pokošen snajperskim metkom u rame, no sljedeći udar bio je po život opasniji. Pogođenog granatom u vrat, prvi su pohitali izvlačiti Tigrovi predvođeni Damirom Tomljanovićem Gavranom, među njima i Tomo Medved. Tog 10. kolovoza upravo je on zvao generala JNA Andriju Rašetu da pošalje helikopter koji nikada nije stigao, a Lederer je iste noći preminuo.

General potekao iz naroda

O Tomi Medvedu, kojeg poznaje 25 godina, suborac iz Tigrova ima samo riječi hvale. – On je jedini hrvatski general koji je potekao iz naroda, koji je, za razliku od onih koji su dolazili iz Legije, iz JNA ili onih koji su kasnije pohađali vojne škole, do čina generala stigao kao vojnik “anonimac”. Bez ikakva zaleđa, obično seljačko dijete bez vojničkog “pedigrea” – kaže suborac Tome Medveda pa potom priča kako je vojnu karijeru gradio od obična vojnika, specijalca, potom zapovjednika voda, kasnije i satnije.

 

– U ratu se pokazao kao fajter koji ne odustaje. Za razliku od nas drugih zapovjednika koji smo znali i prozivati druge, on je zadatke odrađivao šutke. Za njega je jedino bilo važno da svaki njegov vojnik ima majicu, cipele i streljivo. Takav je i ostao. Šutljiv ali profesionalan, rođen da vodi skrb o braniteljima. Unatoč činu generala, njemu je uvijek mogao prići svaki vojnik i zato danas nećete naći vojnika koji njemu nešto zamjera. Kad je preuzeo dužnost u udruzi veterana, nije se bavio politikom nego običnim ljudima – priča suborac Vlado Božičević, dodajući kako je siguran da će Tomo Medved na dužnosti ministra zadržati sve svoje ljudske i profesionalne kvalitete i raditi u interesu populacije.

U svojim prvim izjavama novi ministar Tomo Medved takvo što je dao i naslutiti. Prilikom imenovanja kazao je da je danas, kao i 90-ih, spreman prihvatiti izazov. A izazova će pred novim ministrom branitelja, nema dvojbe, itekako biti. 

>>Tko je novi ministar branitelja Tomo Medved

>>Miro Bulj i Predrag Matić komentirali predloženog ministra branitelja

Komentara 157

MA
marek91
20:11 15.03.2016.

Čestitam na imenovanju...čistih ruku i čista srca za Hrvatsku kao tigar..

Avatar bosanac1951
bosanac1951
19:45 15.03.2016.

Novi ministar branitelja je heroj s Banije koji je spašavao ranjenog Gordana Lederer...Svaka čast na junaštvu za vrijeme domovinskog rata i moje čestitke što si postao ministar branitelja...Mislim da si to zaslužio. Sretno u obavljanju svoje nove dužnosti.

Avatar WHAZZUP
WHAZZUP
19:48 15.03.2016.

...nezaboravno je kako su danas stazića ispljuv.ali na "odboru"...."obavio si partijski zadatak"....i ode srpsko-četnički špijun van....a novi ministar je očito samozatajan junak

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije