Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Urban festival

Labrović pišao po Markovu trgu poručivši da Trg pripada svima

Labrović (1)
Foto: Željko Hladika/PIXSELL
1/4
01.10.2010.
u 14:04

Kako životinje glasanjem, a često i mokrenjem obilježavaju svoj teritorij, tako sam i ja na ovome ultimativnom mjestu državne vlasti svojom gestom poručio da to mjesto pripada nama.

Ovogodišnji Urban Festival otvorio je točno u podne konceptualni umjetnik Siniša Labrović na Markovu trgu. Došetavši se iz kule Lotrščak do središta trga, otkopčao je šlic, izvadio spolovilo i ispišao sve što je imao u mjehuru. Iako se performans odvijao pod prozorima Vlade i Sabora, čini se da nitko nije primijetio ništa neobično. Osim jednog policajca koji je sa smiješkom otrčao. Do nadređenih, valjda. Odmah nakon što se olakšao, Labrović se mirno odšetao s Markova trga.

– Moj rad je prilično jednostavno protumačiti. Kako životinje glasanjem, a često i mokrenjem obilježavaju svoj teritorij, tako sam i ja na ovome ultimativnom mjestu državne vlasti svojom gestom poručio da to mjesto pripada nama. Da su Sabor, Vlada i Ustavni sud naši. Važno mi je bilo da tom animalnom gestom poručim da to mjesto, Markov trg, u srži pripada nama, građanima ove zemlje – objasnio je Labrović. Kaže da je to bila i njegova reakcija na Vladinu zabranu javnog okupljanja na Markovu trgu.

– Tom je zabranom ukinuta funkcija trga - mjesta okupljanja, dijaloga, iznošenja mišljenja – kaže Labrović. Organizatori festivala kažu da nisu znali što će Labrović danas izvesti.

– Siniša se javio na naš natječaj i tražio da pristanemo na izvođenje performansa čiji sadržaj nismo znali. Pristali smo jer se ovogodišnji festival bavi temom nadzora. Tako smo i mi izgubili nadzor nad dijelom programa. Inače, njegov performans u potpunosti podržavamo jer je zabrana okupljanja iz 2005. godine dovela u pitanje same temelje demokracije – kaže Ivana Hanaček iz autorskog tima Urban festivala. Na pitanje bi li pristali na performans da su znali što će Labrović učiniti, rekla je da nije sigurna.

– Ali time je ovaj rad dobio još jednu dimenziju, propitkivanje odnosa kustosa i umjetnika – kaže Hanaček.

Ključne riječi

Komentara 195

OB
-obrisani-
15:11 01.10.2010.

e prokleti ljevičari komunjare

HR
hrabrica
15:03 01.10.2010.

haha koji bolesnik, okrenuo ledja crkvi i popisa se na njen prag :D Nije imao muda popisat se na zgradu sabora ili barem na njihov prag? haha pacijent, nema sta

OB
-obrisani-
17:29 01.10.2010.

Cesto puta i zivotinje izgledaju kao ljudi.Pljuc!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije