Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turska nakon puča

Erdoğan nastavlja s čistkama

Turkish President Tayyip Erdogan and his wife Emine Gulbaran arrive at the Hangzhou Xiaoshan international airport before the G20 Summit in Hangzhou, Zhejiang province, China September 2, 2016. REUTERS/Aly Song
Foto: Reuters
1/4
07.09.2016.
u 10:35

Građani i mediji skloni u turskom predsjedniku i dalje su uvjereni kako iza neuspjela vojnog udara stoje Sjedinjene Države

Situacija u Turskoj se, nakon pokušaja vojnog udara, polako normalizira, ali čistke se nastavljaju. Turske su vlasti do sada otpustile 130 tisuća ljudi među kojima je više od 20.000 javnih službenika zaposlenih u ministarstvu obrazovanja i još gotovo 8000 zaposlenika ministarstva unutarnjih poslova.

Čeka se pomirenje s Assadom

Iako je prema nekim nevladinim organizacijama broj uhićenih narastao na više od 50 tisuća, posljednje službene brojke govore o više od 20.000 osumnjičenih – među njima su vojnici, suci, tužitelji i novinari – u pritvoru i pod istragom zbog sumnje da su povezani s pučem. 

– Pozadina vojnog udara bila je zastrašujuća, a cilj je bio podijeliti i destabilizirati Tursku kao što danas vidim da je u Iraku – kazao je za Večernji list direktor turske novinske agencije Anadolija u Ankari, Mehmed Öztürk , ističući kako su mnogi turski političari i analitičari uvjereni da iza tog puča stoji SAD. 

– Turska se na velika vrata vratila na političku scenu. To je dokazano na summitu G20 u Kini, gdje je predsjednik Erdoğan razgovarao s Obamom, Putinom, Merkel i Xi Jinpingom. SAD je, zbog turskog približavanja Rusiji, počeo mijenjati politiku prema Turskoj. Iako odnosi idu nabolje, još je kamen spoticaja Sirija, u kojoj SAD pomaže borcima kurdskog YPG-a, napominje Öztürk.

Sigurna zona za izbjeglice

Ono što je najvažnije za Europu jest što su Erdoğan i Merkel uspjeli postići dogovor o kratkoj odgodi liberalizacije viznog režima koji je trebao stupiti na snagu u listopadu, zbog čega je Erdoğan prijetio Europi puštanjem migranata.

U međuvremenu, nakon ulaska turskih snaga unutar granice Sirije, turski predsjednik Erdoğan pozvao je svjetske sile da se u Siriji uspostavi “sigurna zona”, odnosno područje bez sukoba koja bi pomogla u zaustavljanju vala izbjeglica, što bi moglo biti i ostvareno, a na taj bi se način spriječio novi val migranata prema Europi.

– Sigurna zona na sjeveru Sirije već je napravljena i slobodno se mogu u nju vratiti izbjeglice – kazao je Mehmed Öztürk ističući kako, iako turski političari i mediji ne govore i ne pišu o mogućem sastanku Erdoğana i Assada, gotovo svi arapski i ruski, pa i neki zapadni mediji, pišu kako je izvjesno da Rusija radi na pomirenju dvojice predsjednika.

>> Hrvatski, mađarski i turski čelnici na obilježavanju Sigetske bitke

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije