Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vilim Ribić:

Namjerno potenciranje kreditnog rejtinga služi za skretanje pažnje s nezaposlenosti

Vilim Ribić
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/3
05.02.2017.
u 16:28

'Zanimljivo je koliko intenzivno bauk kreditnog rejtinga kruži u hrvatskom medijskom i javnom prostoru'

Vilim Ribić u ime Matice hrvatskih sindikata komentirao je zaduženje države po izuzetno povoljnim uvjetima i niskim kamatnim stopama, unatoč lošem kreditnom rejtingu.

Time se, smatra Ribić, potvrdio stav sindikata da u vrijeme obilja kapitala u zemlji i inozemstvu visina kreditnog rejtinga uopće nije presudna.

- Zanimljivo je koliko intenzivno bauk kreditnog rejtinga kruži u hrvatskom medijskom i javnom prostoru - stoji u priopćenju Vilima Ribića.

Ističe kako je rejting medijski spin lansiran iz 'podzemlja financijaško-političke simbioze s ciljem da se obeshrabre sva potraživanja i legitimna očekivanja građana i radnih ljudi'.

Prozvao je i potpredsjednicu Vlade i ministricu gospodarstva Martinu Dalić, koja najvažnijom gospodarskom mjerom smatra stabilnost tečaja, umjesto deprecijacije kune.

- Razumljivo je da je njenom socijalnom sloju stabilnost doista najvažnija, ali zato je većini građana prioritet otvaranje novih radnih mjesta, rast plaća i snažniji rast proizvodnje.

Osvrnuo se na poreznu reformu koja je smanjila poreze samo bogatom sloju, a najviše menadžerima - sve zbog 'teške vladine borbe za bolji kreditni rejting'.

- Usmjeravanje toliko pažnje javnosti na kreditni rejting služi da bi se skrenula pažnja s problema nedostatka poslova i radnih mjesta, nedostatnog rasta proizvodnje i izostanka perspektive za mlade ljude. 

To je uobičajena strategija oligarhijskih elita i u drugim zemljama. Valja naći opravdanje za politiku niske potrošnje, niskih plaća a sve radi vraćanja dugova bankarskoj industriji, kao stvarni i apsolutni prioritet ekonomskih politika, svih ovih godina, a u Europskoj uniji posebno generiran njemačkim pristupom (za što EU upravo plaća previsoku cijenu brige o svom opstanku) - zaključuje.

>> Vilim Ribić: Hrvatska s ovom Vladom tapka u mraku

Komentara 4

GL
glupost
14:21 06.02.2017.

Sada vise nisu Srbi krivi za skretanje paznje, ali to vec 20 godina traje, zato i ne citam vase blesave izjave...

RI
rikavac
17:11 05.02.2017.

Vilim Ribic sta reci za tog covjeka ,naj veceg uhljeba u novijoj povijesti Hrvatske obnasa duznost a nezna ni on koju bitno je da je na drzavnoj sisi.

LI
limun-
10:32 06.02.2017.

Kako će biti posla kada se obrtnike i poduzetnike vrjeđa omalovažava i šikanira, u saboru Mirando i njegovi SDP sve prevoznike nazivaju lopovima, takav odnos prema privatnim firmama jeimao i tito, nazivajući klasnim neprijateljem

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije