Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
usporedba

Hrvatskoj crnogorska lekcija o privlačenju ulagača u turizam

Sveti Stefan
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/2
11.02.2016.
u 07:00

Ministar turizma Anton Kliman najavio je privatizaciju preostalih državnih tvrtki u turizmu, koja bi, kaže, proračunu mogla donijeti 800 milijuna do milijardu kuna.

Zvučna investitorska imena, od New Yorka od Istanbula, okupila su se jučer u Zagrebu na konferenciji Adria Hotel Forum. Nova hrvatska vlast, u pomalo nezavidnoj situaciji budući da je netom nastupila, zasad im nudi svijest o značenju turizma za gospodarstvo, želju da ulaganja bude što više i obećanje da će raditi na poboljšanju investicijske klime kod nas.

Privatizacija državnih tvrtki

–Turizam je jedan od najbitnijih sektora u Hrvatskoj, raste već niz godina, a u ovoj će godini biti i 40 posto više turističkih investicija nego u 2015. Strateška su nam ulaganja u fokusu. Hrvatska je blagoslovljena ljepotom prirode i bogatstvom kulturne baštine, vjerujemo u naše potencijale i želimo učiti od boljih – poručio je premijer Tihomir Orešković pred dvjestotinjak sudionika.

Ministar turizma Anton Kliman najavio je privatizaciju preostalih državnih tvrtki u turizmu, koja bi, kaže, proračunu mogla donijeti 800 milijuna do milijardu kuna.

– Neće biti rasprodaje budzašto, a ako o toj imovini govorimo kao o obiteljskom srebru, onda ćemo je mi pozlatiti. Trenutačne su procedure, koje štite interes RH, možda i prerigorozne – smatra Kliman, koji još nema odgovor kad bi turizam mogao dobiti konkurentniji PDV, ali priželjkuje da se stopa što prije snizi na barem 10 posto. Glazba za investitorske uši bilo je ono što je imao za reći crnogorski ministar turizma Branimir Gvozdenović. Ta je susjedna zemlja brojnim olakšicama izišla ususret ulagačima i u devet godina nezavisnosti učetverostručila prihode od turizma, dobila luksuzne hotele i resorte pod krovom poznatih svjetskih hotelskih brendova, a u pregovorima je i s nekima iz kruga top pet.

Rusi ne dominiraju

– Ne, ne dominira ruski kapital. Imamo investitore iz 107 zemalja, 42,7 posto investitora dolazi nam iz Europske unije, a iz Rusije 15 posto – odgovarao je Gvozdenović. – Razvijamo i turizam na sjeveru zemlje. Od investitora na obali tražimo da hotele od 10-20 milijuna eura i tamo grade – ističe Gvozdenović. Nije mu se nije svidjelo pitanje je li lokalna zajednica zakinuta kad ulagaču oproste komunalne pristojbe.Ulagači su svjesni da Hrvatska, gdje dominiraju domaća ulaganja, nema ni približno fleksibilan okvir za ulaganja kao Crna Gora. Da bi se stvari ubrzale, okruženje mora biti naklonjenije investitorima, poručuju stranci. – I to od poreza, administracije, do prostornog uređenja. S problemima kakvi su kod vas oko izdavanja dozvola ne susrećemo se drugdje – upozorio je Andreas Santis, iz njujorškog fonda NCH Capital, čije se investicije broje u milijardama.

>> Orešković: Kolege s bivšeg posla govorili su mi da je Hrvatska predivna zemlja

Komentara 4

GM
guy-martin
08:45 11.02.2016.

Svatko to je nedavno bio u Crnoj G. moze samo reci hvala na takvim ulaganjima. Urbanisticki zlocin i neokapitalizam u najgorem izdanju.

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
09:12 16.02.2016.

i to su OTELI HRVATIMA..ahhhaha kak ih nije stid to nazvat crnogorskom obalom..

MO
motivacija
18:57 12.02.2016.

trebalo bi malo hrvate spustiti na zemlju kako i to malo jada od turizma sto je ostalo u toj zemlji ne bi izgubili jer sa takvim umisljenim stavom i cjenama nece daleko dogurati... kako ono kazu spolja gladac a unutra jadac

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije