Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Gorenju zbog krize otkazuju narudžbe

10.12.2008.
u 09:02

Zbog svjetske financijske krize i recesije, slovenska kompanija Gorenje suočena je sa sve lošijim uvjetima poslovanja, koji se pogoršavaju iz tjedna u tjedan, objavila je uprava na Ljubljanskoj burzi.

Uprava poduzima određene mjere kojima se nastoji olakšati negativne posljedice, a usmjerene su na sva područja poslovanja i na sve poslovne procese. Mjere se odnose na daljnji razvoj novih proizvoda, osvajanje novih tržišta, traženje alternativnih jeftinijih izvora, investicije se smanjuju na najnužnije, smanjuju se troškovi rada uz rast produktivnosti uz drastično smanjenje svih vrsta troškova.

Usprkos svemu tome uprava Gorenja procjenjuje da će negativni učinci brojnih otkazanih narudžbi posljednjih tjedana i drugi nepredviđeni negativni utjecaji vjerojatno smanjiti planiranu neto dobit za 2008. godinu za trećinu. Istovremeno ističu da Gorenje usprkos svih ograničenjima posluje bolje od konkurencije i povećava tržišni udjel. U prodajnoj mreži nastoje pridobiti što više narudžbi, no ujedno predviđaju jako teško prvo tromjesečje 2009. godine jer je općenito gledano tržište kućanskih aparata palo, a kupci, posebno u inozemstvu, teško podmiruju svoje obveze.

U Gorenju ne planiraju otkaze. Imaju oko dva posto fleksibilne radne snage, kojima neće produžiti ugovore o radu na određeno vrijeme, a radnike koji idu u mirovinu neće nadomjestiti novim zapošljavanjem, prenosi ljubljansko Delo.

Najveći problem na tržištu je činjenica da kupci odnosno poslovni partneri Gorenja teško dobivaju financijska sredstva za obrtni kapital pa su pri naručivanju oprezni i selektivni, objašnjavaju u velenjskom proizvođaču bijele tehnike, koji spada među vodeće slovenske izvoznike.

Drugi veliki problem je strah potrošača o produbljivanju recesije i gubitku radnih mjesta pa su oprezni pri kupnji trajnih dobara. Tome treba pridodati i teži pristup potrošačkim kreditima, koji su važan izvor sredstava za kupnju kućanskih aparata.

Bankamagazin

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?