Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skladateljev jubilej

Religiofonija Josipa Štolcera Slavenskog za 120. rođendan

26.11.2011., Zagreb, - Opera Carmen Georgesa Bizeta u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, zajednicki projekt Muzicke akademije, Akademije likovnih umjetnosti, Akademije dramske umjetnosti i Tekstilno-tehnoloskog fakulteta Sveucilista u Zagrebu. Redatel
28.03.2016.
u 11:15

Projekt zagrebačke Muzičke akademije posvećen Josipu Štolceru Slavenskom

Hrvatski skladatelj rođen u Čakovcu prije 120 godina Josip Štolcer Slavenski nije zaboravljen. Tako je zagrebačka Muzička akademija pokrenula projekt Religiofonija u sklopu kojeg će biti organiziran ciklus od osam besplatnih predavanja. Vrhunac projekta bit će koncert na kojem će solisti, zbor i orkestar Muzičke akademije u Zagrebu pod vodstvom Mladena Tarbuka 9. travnja u dvorani Vatroslava Lisinskog u sklopu ciklusa Lisinski subotom izvesti dva veličanstvena djela Josipa Štolcera Slavenskog. To su Chaos za orgulje i orkestar te čuvena Religiofonija, rijetko izvođen oratorij za soliste, zbor i orkestar u kojem se predstavljaju religije svijeta sa završnim stavcima posvećenim glazbi i radu.

Taj će koncert biti izniman multimedijalan događaj u kojem će se između stavaka oratorija čitati tekstovi svetih knjiga religija svijeta i prikazivati vizualne animacije inspirirane religioznom tematikom. U projektu sudjeluju i studenti Akademije dramskih umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti i Arhitektonskog fakulteta.

Gosti predavači u ciklusu predavanja koji će prethoditi koncertu biti će dr. sc. Hrvoje Jurić s Filozofskog fakulteta, književnica Jasminka Domaš iz Židovske vjerske zajednice Bet Israel, Mihajlo Pažanin iz Budističkog društva Shechen, jerođakon Jerotej Petrović iz Srpske pravoslavne crkve, dr. sc. Katarina Koprek s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu te mr. sc. k. hfz. Aziz Alili iz Islamske zajednice u Hrvatskoj. Završno predavanje Josip Štolcer Slavenski, skladatelj na marginama održat će studentice muzikologije Tea Kulaš i Daniela Perković.

U rodnom gradu cijenjenog skladatelja Čakovcu u svibnju tradicionalno se održava memorijal kojim se šira javnost podsjeća na značaj Josipa Štolcera Slavenskog u povijesti, ali i sadašnjosti hrvatske glazbe. I hvaljena čakovečka Gimnazija nosi ime poznatog skladatelja koji je veći dio života proveo u Beogradu u kojem je i pokopan. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije