Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
od jutra do mraka

HRT prikazuje maraton antifašističkih filmova za praznik

nepokoreni grad
Foto: Youtube (screenshot)
18.06.2014.
u 14:44

U maratonu će biti prikazani antologijski filmovi G. Čuhraja, M. Powella, N. Tanhofera, J.P. Melvillea i R. Rosselinija, jedan od najskupljih filmova u povijesti - Bitka za Moskvu i antologijska epizoda igrane serije Zagreb-nepokoreni grad

Povodom Dana antifašističke borbe, u nedjelju 22. lipnja, HRT3 će prikazati maraton antifašističkih filmova. U maratonu će biti prikazani antologijski filmovi G. Čuhraja, M. Powella, N. Tanhofera, J.P. Melvillea i R. Rosselinija, jedan od najskupljih filmova u povijesti - Bitka za Moskvu i antologijska epizoda igrane serije Zagreb-nepokoreni grad '72-96', u režiji Zorana Tadića.

 

Raspored filmova:

10:15 BALADA O VOJNIKU
          SSSR; 1959.
          R: G.Čuhraj

Ratna drama o mladom ruskom vojniku koji dopust zaslužen uništenjem njemačkih tenkova koristi kako bi posjetio svoju majku. Film je nagrađen posebnim priznanjem Canneskog filmskog festivala.

11.40 BITKA NA RIJECI PLATI
          Velika Britanija; 1956.
          R: M.Powell i E.Pressburger

Povijesna ratna doku-drama kultnog autorskog para M.Powell & E.Pressbureger, o lovu na njemački bojni brod Graf Spee za kojim su 1939. godine, nakon okruživanja pred urugvajskom lukom Montevideo, krenule britanske krstarice Exeter i Ajax pod zapovijedanjem kapetana Bella i Woodhousea te novozelandska krstarica Achilles kojom je zapovijedao kapetan Parry.

13:35 DVOSTRUKI OBRUČ
          Hrvatska; 1963.
          R: N.Tahnofer

Akcijski ratni triler velikog hrvatskog redatelja Nikole Tahnofera ('H-8'), izvezen u 41 državu.

15:05 BITKA ZA MOSKVU (drugi dio filma, prvi emitiramo u subotu 21.lipnja u 15:00)
           SSSR; 1984.
           R: J.Ozerov

Ratni spektakl redatelja Jurija i Ozerova, koji je kao mladi vojnik i časnik sudjelovao je u brojnim bitkama 2.svjetkoga rata, pa i onoj za Moskvu, zarekavši se da će kasnije o njima ispričati prave priče. Prigoda za jednu takvu pružila mu se kada je sovjetski režim odlučio investirati nezamislivu količinu novca za filmsku proslavu 40 godina pobjede nad Hitlerom i 20 godina od proglašenja Moskve gradom herojem. 'Bitka za Moskvu' Jurija Ozerova šestosatni je spektakl s tisućama statista, tenkova i zrakoplova, kakav vjerojatno više nikada neće biti snimljen. Inače, Ozerov je kraj rata dočekao u činu bojnika, a njegova vojna, odnosno špijunska karijera, nastavila se paralelno sa filmskom.

18:05 ZAGREB-NEPOKORENI GRAD 72-96
          Hrvatska; 1982.
          R: Z.Tadić

Antologijska četvrta epizoda igrane serije 'Zagreb-nepokoreni grad', u režiji velikog Zorana Tadića ('Ritam zločina').

20:00 VOJSKA U SJENI
          Francuska; 1969.
          R: J.P.Melville

Remek-djelo velikog francuskog redatelja J.P.Melvillea ('Samuraj'), po mnogima najbolji film o francuskom pokretu otpora.

22:20 RIM, OTVORENI GRAD
          Italija; 1945.
          R: R.Rosselini

Remek-djelo talijanskog redateljskog genija R.Rosselinija ('Njemačka godine nulte', 'Putovanje u Italiju', ključni film talijanskog neorealizma, nagrađen Velikog nagradom Canneskog filmskog festivala.

Komentara 1

TO
tonimohave
02:11 28.06.2014.

Hocu da gledam Sutjesku,Neretvu, Brisani prostor

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije