Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Wunderkind

Filmski Šegrt Hlapić od malih nogu pliva, pleše i glumi

'17.10.2012., Zagreb - Mile Bljanovic, mali glumac koji igra Segrta Hlapica, sa svojom obitelji.  Photo: Goran Jakus/PIXSELL'
Foto: 'Goran Jakus/PIXSELL'
1/10
06.12.2012.
u 16:09

Zbog plivanja se svaki dan diže u 6 ujutro da bi u 7 bio na bazenu. I sve mu to, kaže, nije teško jer se pritom odlično zabavlja

Čim se doznalo da se u Hrvatskoj snima ekranizacija "Šegrta Hlapića" Ivane Brlić-Mažuranić, mnoge su pokazali zanimanje za to tko su glumci koji će tumačiti glavne uloge, a ponajviše – tko će biti filmski Hlapić? Scenarist, redatelj i producent filma Silvije Petranović taj je podatak krio tijekom cijelog snimanja, a kad je ono napokon okončano, javnosti su predstavljeni Hlapić i Gita – Zagrepčanin Mile Biljanović i Ena Lulić iz Đakova.

Cijelo vrijeme snimanja Večernji je bio u kontaktu s Milinim tatom, uz čvrsto obećanje da ćemo porazgovarati s njim čim redatelj to dopusti. Obećano se i ostvarilo prošloga vikenda, kad smo proveli ugodno popodne u druženju s obitelji Biljanović. I ostali iskreno fascinirani njihovom pozitivnom obiteljskom pričom.

Tata Darko samohrani je zaposleni roditelj, koji se već godinama sam brine o Mili i njegovim dvjema starijim sestrama. U njihovoj maloj zajednici sve funkcionira besprijekorno, međusobno su si velika podrška, a klinci su iznimno uspješni u svemu čega se dohvate.

Nitko ih nije tjerao

– Kad su se rodili, odmah sam se počeo baviti njima. Stekli su odlične radne navike, u našoj se obitelji točno zna tko ima koja zaduženja i oko toga ne licitiramo. Nikoga od njih nikad nisam trebao tjerati da uče, nikad nisam morao provjeravati domaće zadaće niti ih podsjećati da imaju treninge. Najdraže mi je što se moji klinci nikad nisu nečim počeli baviti, a onda prestali jer im se nije dalo. Sami su odabrali svoje izvanškolske aktivnosti, a ja sam ih u tome samo podržao – kaže ponosni tata Darko.

Tako se najstarija Tamara (19) paralelno osam godina bavila plivanjem i akrobatskim rock and rollom, u kojem je sa svojom formacijom iz kluba RNR Gimnazija dugogodišnja državna prvakinja i deveta na seniorskom svjetskom prvenstvu, upravo je položila Cambridge Certificate of Proficiency in English, što je najviši stupanj poznavanja jezika. Aktivna je članica videosekcije KSET-a i uspješna studentica Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta.

Srednja, Nadina (17), potpuno je posvećena sportu – deset se godina bavila plivanjem te osvajala medalje na međunarodnim mitinzima, sedam godina akrobatskim RNR-om, u kojem je bila višestruki juniorski i seniorski državni prvak sa svojim formacijama te sedma na svijetu prije nekoliko godina. Povremeno se bavila i atletikom, postala državna juniorska prvakinja u bacanju kugle, a sad se posve posvetila džudu, u kojem drži titulu državne viceprvakinje.

Uz takve sestre ne začuđuje što se i Mile već osam godina bavi akrobatskim RNR-om, a sedam godina ide na glumu i plivanje, gdje po rezultatima spada među najbolje plivače u državi. Kao da to nije dosta, prije tri godine i on se upisao na engleski te počeo svirati bubnjeve. I sve to uz redovito obavljanje školskih obaveza!

– Kao mali gledao sam puno filmova, najviše sam volio Boška Buhu i Maratonci trče počasni krug, čije sam sve replike znao napamet. Jednom sam prilikom došao u ZKM s tatom, gdje sam zabavljao okupljene tete imitirajući razne likove iz filmova. One su na to mom tati predložile da me upiše u dramsku, ali pristao je tek iz drugog puta jer se brinuo da ću imati previše obveza – prisjeća se Mile.

Prezire svaki oblik vlasti

U međuvremenu su došli i prvi angažmani. Imao je glavnu ulogu u jednom kratkom i sporednu u dugometražnom filmu. A onda su na njegov sat u ZKM-u došli agenti filma o Hlapiću i nagovorili ga da dođe na audiciju. I tad je sve počelo.

– Snimanja mi uopće nisu bila naporna. Jedino što sam morao naučiti jest plesati tango. Ena i ja smo dva-tri puta išli na satove plesa i naučili osnove. Kad smo na snimanju otplesali svoje, svi su rekli da smo ih očarali. Dakle, ni to nije bilo posebno teško. Bilo je strašno zabavno. Prvih mjesec dana upoznavao sam ljude koji su potpuno drugačiji od onih koje vidim na cesti. Luđaci, ali genijalni luđaci. Razvili smo i neke vlastite fore. Recimo, snimatelj me svaki dan trljao po ušima da provjeri jesu li dovoljno mekane – prepričava Mile s osmijehom. Sa snimanja ostala mu je samo jedna "bolna" točka – nepojedeni janjac kojeg je vidio na setu.

– Svaku večer kad bi se Mile nakon cjelodnevnog snimanja vratio doma, umirali smo od smijeha jer je pun energije imitirao kolege i prepričavao dogodovštine. Za svaki dan bi nam rekao da mu je bio najbolji u životu. Jednu je večer došao mrtav ozbiljan i rekao: "Tata, užasno sam razočaran ekipom sa seta." Ja sam se zabrinuo da se nije što strašno dogodilo, a Mile je objasnio kako su na snimanju čitav dan okretali janjca, on se već pripremio da će ga jesti, a onda su ga samo odnijeli u kombi – smije se tata.

Osim brojnih aktivnosti kojima se bave, ova složna obitelj gaji veliku strast za glazbu, posebno punk i rock and roll. Kako je tata u mladosti vodio KSET, svi su klinci nakon rođenja upisani u taj studentski glazbeni klub, u kojem su nebrojeno puta nakon koncerata prali podove i obavljali druge dužnosti punopravnih članova. Tata ih je odmalena vodio na koncerte, pa Mile i njegove sestre imaju impresivan broj prijatelja među glazbenicima – na koncertu Chucka Berryja u Domu sportova čak su zajedno plesali na pozornici.

– Najdraži su mi koncerti Riblje čorba u beogradskoj Areni, Atheist Rap u Karlovcu te To Be Punk festival na kojem je Nick Slaughter svirao s Atheistima, Superhicksi, Gužva u 16-ercu... – nabraja Mile svoj pankerski glazbeni ukus, uz kojeg se veže i određena ideologija. "Ja sam anarhist. Prezirem svaki oblik vlasti, i lijeve i desne", kaže mrtav ozbiljan. "

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije