Naslovnica Enciklopedija Biografije

Predrag Matvejević

Jedan je od najprevođenijih hrvatskih autora u svijetu. Nositelj je odličja koje su mu dodijelili predsjednici nekoliko država. U srpnju 2013. Gradsko vijeće Grada Sarajevo Predraga Matvejevića proglasilo je počasnim građaninom.
01. prosinca 2016. u 00:00 0 komentara 466 prikaza
predrag matvejević
Foto: ahrivska slika
Pogledajte galeriju 1/4

Bosanskohercegovački pisac, hrvatski i talijanski državljanin, jedan od najpoznatijih publicista u jugositočnoj Europi Predrag Matvejević rođen je u Mostaru 1932. godine. Tu je završio pučku i srednju školu, a na Filozofskom fakultetu u Sarajevu studirao romanistiku. Završio je taj studij u Zagrebu.

Njegovi kolege kažu da je francuski jezik znao bolje nego mnogi profesori. Na pariškom sveučilištu Sorbonne doktorirao je komparativnu književnost i estetiku 1967, a 1994. stekao pravo redovne profesure.

predrag matvejević
1 / 4

Jedan je od najprevođenijih hrvatskih autora u svijetu. Mediteranski brevijar tiskan je u 27 izdanja, preveden na 21 europski jezik te na arapski, hebrejski, turski, japanski i – esperanto. Samo u Italiji prodan je u više od 300.000 primjeraka.

Član je Akademije nauka i umjetnosti BiH od 2002. godine i Savjeta lijevo orijentiranoga časopisa Novi Plamen. Počasni je i doživotni potpredsjednik Međunarodnoga PEN kluba u Londonu. Predsjednik je Znanstvenoga vijeća Mediteranskoga laboratorija u Napulju. Bio je savjetnik za politiku spram Sredozemlja Europskoga povjerenstva.

Nositelj je odličja koje su mu dodijelili predsjednici nekoliko država – Stjepan Mesić mu je 2001. dodijelio Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića, u Francuskoj je dobio najveće priznanje Nacionalni red Legije časti.

Početkom 1989. je na Filozofskomu fakultetu u Zagrebu s Miloradom Pupovcem, Žarkom Puhovskim, generalom JNA Kočom Popovićem i drugima utemeljio UJDI. Bili su to lijevo opredjeljeni intelektualci i oficiri JNA koji su se zalagali sa jedinstvenu Jugoslaviju i protivili se stvaranju samostalne Republike Hrvatske. 

Matvejević je u Vijeću Socijalističke radničke partije SRP koju je osnovao Stipe Šuvar. To je bila  jedina stranka u HR koja je pozdravila prvostupanjsku presudu u Haagu hrvatskim generalima.

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu od 1959. do 1991. godine predavao je francusku književnost. Za velikosrpske invazije na Hrvatsku, kao umirovljenik je napustio Zagreb. Emigrirao je. Kasnije je to objasnio riječima: "Vidio sam naše Srbe iz Hrvatske, među kojima imam starih i dobrih znanaca i prijatelja, kako se boje za sebe, a pogotovo za svoju djecu. Uvidio sam da im ne mogu pomoći".

Pa, ipak, na parlamentarnim se izborima u Hrvatskoj 1992. pojavio na listi projugoslavenske partije SDU dr. Branka Horvata za mandat zastupnika.

Za vrijeme rata jedno  vrijeme živio je u Francuskoj i do 1994. bio  predavač na sveučilištu Nouvelle Sorbonne, na Odsjeku za opću i komparativnu književnost. Potom se nastanio u Italiji te od 1994. do 2007. predavao hrvatski i srpski jezik i obje književnosti na Rimskom Sveučilištu La Sapienza. Godine 1999. bio je kandidat talijanskih komunista na izborima za parlament EU.

Primio je počasni doktorat u Francuskoj (Perpigman) i dva u Italiji (Genova, Trieste) te 2002. na Sveučilištu Džemal Bijedić u Mostaru, u kojem je rođen.

Godine 1984. Beogradski izdavačko-grafički zavod izdao je u džepnom formatu  njegovu publicističku knjigu Jugoslavenstvo danas. Srpski nacionalisti dočekali su je na nož.

Za svoje jugoslavenstvo kaže da nije ideološko nego humanističko. Veli da su njegovi roditelji bili katolici i sjeća se proslava Božića.

Žestoko je uzburkao hrvatsku javnost kad je u Jutarnjem listu objavio tekst  Naši talibani, u kojem je pojedine intelektualce i pisce označio odgovornima za ratna huškanja. Prozvani Mile Pešorda ga je tužio zbog "verbalnog političkog atentata". Suđenje je počelo u ožujku 2003. na zagrebačkom Općinskom sudu, a sudac je bio Nenad Lukić.

Matvejević je dvije i pol godine kasnije, 2. studenog 2005.,  osuđen na pet mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine, zbog klevete i uvrede te objavu presude u Jutanjem listu o svom trošku i plaćanje 5000 kuna sudskih troškova. Nije se žalio na presudu jer bi, rekao je, tako priznao i onoga tko tuži i onoga tko sudi.

Presuda  je 20 prosinca 2005. postala pravomoćna. Uvjetna kazna istekla je potkraj 2007. Vrhovni sud je u svibnju 2010. zaključio da u postupku protiv Matvejevića nije povrijeđen zakon.

Odmah na početku afere 2001. predsjednik Mesić mu je dodijelio odličje Red Danice, a njegov nasljednik predsjednik Ivo Josipović ga je 2010. imenovao predstavnikom RH u Međunarodnoj organizaciji frankofonih država.

Taj je Predsjednikov postupak sramotnim i uvredom Vrhovnoga suda nazvao bivši predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Vladimir Gredelj. Matvejević je javno izjavio da ne priznaje hrvatske zakone, ali je Josipović odbio njegovvu ostavku.

Veliki odjek u javnosti, kakav je izazvao tekst Naši talibani, imali su za suđenja objavljeni kritički esej prof. dr. Zdravka Tomca s naslovom Predrag Matvejević zastupa velikosrpska četnička stajališta i članak Darka Kovačića Matvejevićeva vješala za hrvatske književnike.

Posljednjega dana u srpnju 2013. Gradsko vijeće Grada Sarajevo Predraga Matvejevića proglasilo je počasnim građaninom. U obrazloženju je navedeno kako je "kao književnik i esejist učinio nemjerljiv doprinos stvaranju ambijenta u svjetskim okvirima za protok istine o agresiji na BiH".

Predrag Matvejević odrastao je uz oca Vsevoloda Matvejeviča, rođenog u ukrajinskoj luci Odesi, koji je bio boljševičkih uvjerenja. Nakon  povratku iz  zarobljeništva u Njemačkoj 1945. Godine, Vsevolod je bio sudac u Mostaru. 

Hvalio je  SSSR iako su mu otac i brat umrli od gladi u Gulagu. Majka Predraga Matvejevića Angelina, rođena Pavić,  je Hrvatica, bila je gorljiva katolkinja. Njeno katolištvo nije bitno utjecalo na sinov odgoj.

Umro je 2. veljače 2017. godine.

NOVA KOLEKCIJA
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.