Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema više javno-privatnog partnerstva, a imovina podijeljena

Dionicama države namiruju se gubici, Orco jedini vlasnik Sunčanog Hvara

26.02.2009.
u 19:20

Orco grupa iskoristila je Sanaderov i Polančecov boravak u Parizu prošli tjedan kako bi čelnici te grupe pokušali naći izlaz iz teške situacije u kojoj se našao Sunčani Hvar. Prema dogovoru koji je postignut, financijska kriza te turističke kompanije trebala bi se sanirati nakon prodaje 25 posto dionica Sunčanog Hvara. Dakle, Fond za privatizaciju prenijet će oko 29 posto dionica u trezor Sunčanog Hvara.

Povući sudske sporove
Oko četiri posto dionica prenijet će se za zaposlenike bez naknade, a 25 posto prodati na tržištu, čime bi se društvo saniralo. Zauzvrat, iz Sunčanog Hvara izdvaja se u posebnu tvrtku hotel Sirena i još neke nekretnine koje će Fond za privatizaciju dodijeliti gradu Hvaru koji se obvezuje iz poslovanja tvrtke namiriti oko 15 milijuna kuna za dionice državi, odnosno HFP-u. Hvar pak nakon ove diobe mora povući sve sudske sporove, kao i Crkva kojoj bi trebala pripasti depandansa hotela Dalmacija, namijenjena za starački dom.

Po tom rješenju, kojim se Polančec pohvalio, raskinut je ugovor o javno-privatnom partnerstvu. Javni i privatni partneri podijelili su se i svatko će upravljati samo svojom imovinom, bez mogućnosti ucjene i bojkota, a to je sve pratilo taj neuspjeli petogodišnji brak. Zasad nitko od njih nema ništa protiv, makar je grad Hvar stavljen pred gotov čin. Niti je znao za dogovor u Parizu niti ga je tko pitao za mišljenje.

Konačni cilj
U cijeloj priči Orco nije loše prošao, Sunčani Hvar ostao je bez nešto nekretnina, ali Orco mu postaje jedini vlasnik. Država je ‘utopila’ svojih 30 posto dionica kako bi podmirila gubitke kompanije i zadovoljila apetite grada Hvara i Crkve. Tih 15 milijuna kuna za dionice od Hvara vjerojatno neće nikada ni dobiti.

Orco konačno postiže ono što mu je cilj od samoga početka – jedini vlasnik, s čistom imovinom, kojom sada može slobodno raspolagati. Faktički raskid javno-privatnog partnerstva i obveza koje proizlaze iz njega omogućuju Orcu niz prednosti koje nije imao dosad – raspolaganje i vlasničkim dionicama.


Sunčanom Hvaru odblokiran račun

Splitski Trgovački sud ponovno je odobrio uporabu računa "Sunčanog Hvara" pošto je zagrebačka građevna tvrtka "Inpro" odustala od zahtjeva za stečajem te tvrtke koji je tražila jer nije mogla naplatiti dug, izvijestio je danas Ured za informiranje "Sunčanog Hvara". (H)


25 posto dionica u prodaju

Kome će Sunčani Hvar uspjeti prodati svojih 25 posto trezorskih dionica zasad nije poznato, niti ima na vidiku potencijalnih kupaca. Na burzi, dionica Sunčanog Hvara prodaje se po cijeni iz 2002. godine, odnosno 25 kuna, što je podcijenjena vrijednost s obzirom na podignutu kvalitetu hotela. Ima li Orco neki drugi aranžman ili će doista ići u rasprodaju, vidjet ćemo.

Želite prijaviti greške?