Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HPB Financijski forum

Croatia osiguranje sa 500 milijuna kuna dokapitalizira HPB

19.02.2009.
u 17:56

Posljednji potezi HNB-a bankama će na nekoliko mjeseci osigurati dostatnu likvidnost, a s druge strane omogućit će stabilizaciju tečaja kune na sadašnjoj razini oko 7,4 kuna ili i niže, izjavio je predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke Josip Protega na Financisjkom forumu koji je organizirala ta banka.

I prof. Ivan Lovrinović i Ante Babić složili su se da će na kraći rok, do turističke sezone, intervencija HNB-a sa 1,2 mlrd. eura održati likvidnost tržišta. Potom se nove devize očekuju od turizma.

Ova mjera pozitivno je iznenadila bankare. No, Lovrinović je upozorio da su guverneru vezane ruke, jer je njegov primarni zadatak tečajna stabilnost i stabilnost cijena, što će on braniti do zadnjeg. A istodobno ne može se riješiti nelikvidnost hrvatskoga gospodarstva i održati stabilan tečaj.

Dokapitalizacija HPB-a mora se obaviti do srpnja, a jedan od modela je da Croatia osiguranje za minimalno 500 milijuna kuna kupi dionice HPB-a, rekao je J. Protega.

Da bi to uradila, CO treba, čulo se, povući svoje depozite iz PBZ-a, pa će ova ideja zasigurno sljedećih dana izazvati žustre komentare, pogotovo u PBZ-u. Croatia osiguranje je državna tvrtka i samo će odraditi što od nje bude zahtijevala Vlada.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?