Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
geeks on a plane

Želimo da Zagreb postane regionalno središte za startup

saša cvetojević (1)
Zeljko Lukunic/PIXSELL
17.09.2012.
u 18:00

Svjetskim investitorima predstavit će se 20 projekata. Konačni popis 20 timova koji će predstaviti svoj projekt objavit će se u četvrtak na tiskovnoj konferenciji

Geeks on a Plane Zagreb startup je konferencija koja će se održati 26. rujna. U sklopu konferencije bit će održano i natjecanje tehnoloških inovativnih tvrtki i projekata kao i rasprava o stanju regionalne startup scene. Suorganizatori Geeks on a Plane Zagreba, koji vodi američki investicijski fond 500Startups, jesu Farmeron, Netokracija, ZIP i CRANE, mreža poslovnih anđela. O svemu tome razgovarali smo sa Sašom Cvetojevićem, poznatim poslovnim anđelom i investitorom.

Predstavite nam ukratko Geeks on a Plane, tko su oni? Radi li se o stalnom postavu investitora ili se ipak putnici izmjenjuju i koliko su zapravo ‘teški’?

– GOAP je neformalna skupina investitora okupljena oko Davea McClurea i 500startups. Nije riječ o “stalnom postavu”, već se, osim nekoliko vodećih lica, ostali priključuju ovisno o mjestu i vremenu na koje se grupa uputi. Kako bi se kvalificiralo, potrebno je dobiti odobrenje osnivača i uplatiti pozamašan iznos te pokriti troškove putovanja.

Geeksima će se predstaviti sa 20 projekata, no vjerujem da je bilo i više zainteresiranih startupova. Prema kojim kriterijima ste odabrali one koji će se predstaviti?

– Kriterija je bilo nekoliko. Prvo, tražili smo projekte koji su spremni za investiranje, tako da su najviše bodovani projekti koji su u visokom stupnju dovršenosti. Idealno je bilo da postoji proizvod koji već ima dokazani koncept, trakciju (korisnike/kupce) i u idealnom slučaju ponavljajuće mjesečne prihode MRR. Trudili smo se izvući i pokazati najbolje od startupa i zrelijih tehnoloških i inovativnih projekata koje imamo, ponajprije u Hrvatskoj, a i u regiji. Konačni popis 20 timova koji će dobiti priliku predstaviti svoj projekt pred investitorima objavit ćemo u četvrtak na tiskovnoj konferenciji.

Koliko je Hrvatska u odnosu na regiju kreativna i obrazovana o pitanju pokretanja biznisa?

– Pokušavamo Hrvatsku i Zagreb učiniti središnjim mjestom regije za pokretanje i razvoj startupa. Program Startup Croatia, čiji je Zagrebački inkubator poduzetništva sastavni dio, zamišljen je upravo s tim ciljem. Razvijamo infrastrukturu od početka i sretni smo da su državne institucije napokon počele razumijevati probleme na koje nailazimo. No, smatram da je startup scena u Hrvatskoj razvijenija od regionalne, naša udruga CRANE je najstarija poslije one u Sloveniji i imamo velik broj startup projekata u koje su poslovni anđeli već uložili. Iako je to regionalna konferencija, najveći dio startupa koji će prezentirati iz Hrvatske je.

Ključne riječi

Komentara 1

ZO
zook
19:07 18.09.2012.

starup , inkubator ablablabla i poduzetnici su pukli, o čemu oni briju jel kuži ko ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije