Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Zelić: Dinaridi su bogati naftom poput Colorada

Proizvodnja nafte svake godine opada za 10 posto pa bismo bez vlastite nafte u Hrvatskoj mogli ostati već za petnaestak godina
07. listopada 2019. u 12:29 10 komentara 4503 prikaza
Velika Hrastilnica: INA pronašla naftu pokraj Ivanić-Grada
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Nakon naglog skoka, cijena nafte u posljednja dva tjedna na svjetskim tržištima smirila se i sada se ponovno crnim zlatom trguje po cijeni nižoj od 60 dolara po barelu. To je cjenovna razina na kojoj je proizvođačima vrlo isplativo eksploatirati naftu na postojećim bušotinama, ali takva razina cijene nije naročito privlačna investitorima novih istraživanja na težim terenima poput onih koji se nude u Hrvatskoj.

Princ Harry posjetio je Gvajanu 2016. 'Događaj iz bajke' Od prosječne plaće od 2500 kuna do jedne od najprosperitetnijih nacija u samo pet godina

Ipak, mini naftni šok koji je prije dva tjedna izazvao napad na naftno polje dronovima, a nakon kojeg je cijena goriva na domaćim crpkama skočila za više od 30 lipa po litri, a oko 15 kuna po rezervoaru goriva, upozorava na to koliko je važno iskoristiti vlastite zalihe ovog energenta.

Mirko Zelić | Autor : Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Hrvatska je potpuno ovisna o uvozu nafte s obzirom na to da proizvodi manje od 20 posto ukupnih potreba za sirovom naftom i njenim prerađevinama, a nema više ni kapacitet prerade nafte u derivate jer je jednu od dvije rafinerije ugasila. Naime, procijenjeno je da proizvodnja nafte svake godine opada za 10 posto pa bismo, ako se nešto ne promijeni, bez vlastite nafte u Hrvatskoj mogli ostati već za petnaestak godina. To je paradoksalno s obzirom na to da ugledni znanstvenici poput akademika Mirka Zelića tvrde da imamo dovoljne pribavljive zalihe nafte čak i da budemo relativno dostatni.

Naime, Zelić je već nekoliko puta ustvrdio da je u Hrvatskoj dokazano pridobivo oko 130 milijuna tona nafte i 70 milijardi kubika plina, a to je dovoljno za relativnu samodostatnost u idućih tridesetak godina. Njihovo iskorištavanje dovelo bi Hrvatsku u poziciju da uvozi samo dvadesetak do tridesetak posto energenata, pojasnio je Zelić koji tvrdi i da su Dinaridi bogati naftom poput Colorada.

I djeca pod oružjem ...ali samo za vrijeme mitinga Huta, kojim obilježavaju pobjedu nad neprijateljem EKSKLUZIVNO Večernjakov novinar s članom Ratnog vijeća Huta: 'Oni smiju ubijati, a mi se ne smijemo braniti?'

Hrvatska godinama nije ulagala u istraživanje i eksploataciju energenata na novim lokacijama, pa je većina postojećih bušotina nafte i plina dotrajala i u zalaznoj je fazi. Ipak, posljednjih nekoliko godina, prije svega zahvaljujući ideji bivšeg ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, Hrvatska je krenula u nove projekte. Agencija za ugljikovodike poziva investitore kojima se izdaju koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina. Propao je pokušaj koncesioniranja istražnih polja u Jadranu jer se poklopila nesklonost domaće javnosti bušenjima u Jadranu s padom cijene sirove nafte na razinu ispod 50 dolara po barelu. Natječaji za istraživanje nafte na kopnu u Slavoniji prošli su bolje pa na šest istražnih polja plin i naftu traže četiri tvrtke koje za to imaju koncesiju.

U idućih pet godina one će uložiti 80 milijuna eura u takozvani panonski bazen, prostor na sjeveru Hrvatske omeđen Savom i Dravom. Ina ima dozvole za istraživanje na dva prostora, sjeverozapadna Hrvatska-01 i Drava-03, a za prostor Sava-07 dozvolu je dobila kanadska kompanija Vermilion Zagreb Exploration. Tu je i američka naftna kompanija Aspect Holdings LLC, koja je sa svojom podružnicom Aspect Croatia dobila dozvolu za istraživanje na istražnom prostoru Sava-06 te domaća naftna kompanija Crodux derivati dva u vlasništvu Ivana Čermaka, koja će istraživati na dva istražna prostora – Sava-11 i Sava-12. Vlada je ove godine odlučila provesti i nadmetanje za četiri istražna polja u Dinaridima, na kršnom području za koje se vjeruje da čuva velike zalihe nafte i plina. Istražno razdoblje traje pet godina, a iz istražnih prostora isključeni su nacionalni parkovi te su prostori odmaknuti od obalne linije i državne granice s Bosnom i Hercegovinom.

O eventualnom ponavljanju natječaja za Jadran još uvijek se ne govori iako Crna Gora već provodi sličan projekt. Ipak, istraživanja koja se upravo provode rezultate pune proizvodnje mogu polučiti tek u razdoblju od 15 godina pa će Hrvatska još neko vrijeme ostati ovisna o uvozu nafte i o svjetskim trendovima.

VIDEO Novinar Hassan Haidar Diab o napadu na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji:

SAVJETI NUTRICIONISTA
Mazali ste svinjsku mast na kruh, a danas je ne jedete? Bit će vam žao što ovo niste znali
Hotel Boškinac
Hotel Boškinac
Uspješna turistička priča u zagrljaju paške čarolije
 • stefj:

  Nije bitno da li se troši domaća ili strana nafta ako je ista jeftina. Zašto bi trošili skupu domaću naftu, ako je strana duplo jeftinija... No, treba imati vlastite bušotine za slučaj krize, rata ili velikih eksplozija cijena... I ono ... prikaži još! što je bitno, treba imati vlastitu preradu, a ne da se uvoze gotovi derivati. To je skoro uvijek jeftinije...

 • Avatar rijetko kulturan
  rijetko kulturan:

  Cijena nafte po barelu 60$, benzin oko 10 kuna. Cijena nafte 120$ po barelu, cijena oko 11 kuna. Tko želi pokušati silovati matematiku da ovo opravda?

 • Deleted user:

  Ne mozemo biti dovoljno konkurentni u eksploataciji nafte i plina, a nemamo bas ni vrijednih ruda kao ni ostatak Europe. Hrvatska se s ostatkom Europe okrenuti razvoju obnovljivih izvora i razvoju tehnologija za proizvodnju i upotrebu elektricne energije kako bi ... prikaži još! jednog dana kad nafta vise ne bude presudna, bila skupa s Europom predvodnica i dominirala tim trzistima elektricne tehnologije i energije kako sada Arapi, Amerikanci i Rusi dominiraju naftnim i plinskim.