Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europrojekt KAAT

Združeni studij za zrakoplovna zanimanja koja stižu u budućnosti

04.10.2018.
u 08:26

Pored partnera iz Hrvatske u projektu sudjeluju tvrtke i sveučilišta iz Portugala, Francuske, Italije, Slovačke i Rumunjske.

Croatia Airlines, Hrvatske kontrola zračne plovidbe (HKZP), Zrakoplovno-tehnički centar (ZTC) i Fakultet prometnih znanosti (FPZ) jučer su potpisali sporazum o suradnji na europskom znanstveno istraživačkom projektu u zrakoplovstvu KAAT (Knowledge Alliance in Air Transport).

Tim će sporazumom prvi put tvrtke iz gospodarstva koje su nositelji zrakoplovne djelatnosti u Hrvatskoj aktivno surađivati s akademskom zajednicom na razini značajnog europskog projekta, a čiji je cilj unaprijediti inovacije u visokom obrazovanju.

Usklađen s promjenama

Cilj projekta je na razini partnera iz šest zemalja Europske unije razviti novi nastavni plan i program združenog studija primjenom inovativnih pristupa u nastavi i učenju te pritom uspostaviti čvrstu suradnju između znanstvene zajednice i industrije te gospodarstva.

Sudionici projekta navode da će kroz KAAT predložiti združeni studijski program koji će biti usklađen s promjenama i zahtjevima društva i gospodarstva, uvažavajući zahtjeve tržišta rada u području zrakoplovstva i time pospješiti mogućnosti (samo)zapošljavanja i poduzetničkog djelovanja. Objašnjavaju i da će studijski program bit će prilagođen potrebama tržišta rada sukladno Hrvatskom kvalifikacijskom okviru s definiranim standardima zanimanja i kvalifikacija te će proširiti suradnju s drugim domaćim i inozemnim institucijama i organizacijama koje djeluju u području zrakoplovstva.

Voditelj Zavoda za aeronautiku FPZ-a, Doris Novak kazao da je jedan od dva glavna cilja projekta izrada združenog studija na razini šest sveučilišta, a tvrtke koje sudjeluju u projektu će kazati što studenti na tom studiju trebaju naučiti. 


- Združeni studij treba biti relevantan na tržištu rada i školovati ljude za zanimanja koja će se tek pojaviti, a ne za ona koja već postoje - poručio je Novak i dodao da će diploma koja se stekne na tom studiju vrijediti u cijeloj EU.

Kao drugi cilj odnosno vrijednost ovog projekta je naveo mobilnost pa će studenti na združenom studiju,kojih će u prvoj godini biti 20, predmete moći slušati na svih šest uključenih sveučilišta. Predsjednik Uprave CA Jasmin Bajić istaknuo je da je povezivanje prakse i akademske zajednice način na koji moramo funkcionirati, dok je direktor HKZP-a Vlado Bagarić najavio osnivanje Školskog centra za kontrolore letenja kao i Hrvatskog zrakoplovnog instituta. 
Također HKZP planira i stipendirati određeni broj studenata na FPZ-u. Dekan FPZ-a Tomislav Josip Mlinarić naglasio je da je sporazuma o združenom studijskom programu između akademske zajednice i gospodarstva prvi takav u sektoru zrakoplovstva i zato je toliko važan.

Projekt od milijun eura

Projekt KAAT je dio ERASMUS+ KA2 (Cooperation for innovation and the exchange of good practices) koji ima za cilj unapređenje inovacijskih kapaciteta Europe i poticanje inovacija u visokom obrazovanju. Voditelj projekta je Politehnika University iz Bukurešta, a pored partnera iz RH u projektu sudjeluju tvrtke i sveučilišta iz Portugala, Francuske, Italije, Slovačke i Rumunjske. Ukupno 17 tvrtki iz zrakoplovstva i aeronautike. Vrijednost projekta je milijun eura.

Pogledajte video - Vojni zrakoplov F-35

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije