Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vrhovni sud potvrdio da je štrajk u Croatia Airlinesu nezakonit, ali zbog drugog razloga

Vrhovni sud je zaključio da nisu bile ispunjene zakonske pretpostavke za dopuštenost štrajka jer prije najave tog štrajka nije bio proveden postupak mirenja
27. kolovoza 2018. u 13:32 13 komentara 1244 prikaza
Croatia Airlines
Foto: Antonio Bronic/REUTERS/PIXSELL

Vrhovni sud potvrdio je presudu zagrebačkog Županijskog suda koji je 9. kolovoza zabranio štrajk u Croatia Airlinesu (CA).

Croatia Airlines - predstavnici uprave i sindikata Sindikat: Ispunili smo sve pretpostavke kako bi štrajk u Croatia Airlinesu bio zakonit

No, za razliku od prvostupanjskog suda koji je presudio da sindikat Organizacije radnika Croatia Airlinesa (ORCA)  nije pregovarao u dobroj vjeri radi sklapanja novog kolektivnog ugovora, Vrhovni sud je zaključio da nisu bile ispunjene zakonske pretpostavke za dopuštenost štrajka jer prije najave tog štrajka nije bio proveden postupak mirenja.

Croatia Airlines
1 / 8
Croatia Airlines

U obrazloženju odluke Vrhovnog suda stoji da je „sud prvog stupnja pravilno postupio kada je prihvatio tužbeni zahtjev te štrajk najavljen 8. kolovoza 2018. utvrdio nezakonitim i zabranio njegovu provedbu, ali ne zbog razloga na koje se poziva prvostupanjski sud, već zbog razloga navedenih u obrazloženju ove odluke iz koje proizlazi da za provedbu novo najavljenog štrajka (8. kolovoza 2018.) nisu bile ispunjene zakonske pretpostavke za dopuštenost štrajka… s obzirom na to da prije najave tog štrajka nije bio proveden postupak mirenja“.

Oleg Butković Ministar o odluci suda Butković: Štrajk bi bio nešto što bi imalo nesagledive posljedice za tvrtku

Nakon što je Županijski sud štrajk proglasio nezakonitim sindikat ORCA je odbacio sudsko obrazloženje kako taj sindikat nije pregovarao u dobroj vjeri.

Najavljujući žalbu Vrhovnom sudu isticali su i da su prošli sve zakonom utvrđene procedure s obzirom na to da su višekratno razgovarali i pregovarali s upravom Croatia Airlinesa te stoga smatraju da su ispunili sve pretpostavke kako bi štrajk bio zakonit. 

Filmushka
PROMO
Video: Ovo su filmovi koje ćete moći besplatno pogledati na Filmushki

A1 izdvaja za Vas

  • branko.mihalic1:

    To samo kod nas ima da sud brani štrajk do kud smo dogurali kakve veze ima sud sa štrajkom

  • ivanlac27:

    Haha sud brani strajk, sta je iduce? Sud brani radniku da podigne glavu dok radi?

  • psihonaut:

    A mi ono više nismo dio jugoslavije gdje se štošta zabranjivalo?