Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLAZI U POVIJEST

Zbog gašenja Libora bankari sa zebnjom čekaju 2022.

FILE PHOTO: Unicredit CEO Orcel is pictured in 2013 in London
Olivia Harris
14.12.2021.
u 23:15

Problemi bi mogli iskrsnuti na tržištima kredita, posebice ako su klijenti propustili obavijest o zamjeni Libora

S prvim danom Nove godine u povijest odlazi Libor, referentna kamatna stopa koja je desetljećima bila polazna točka za cijene financijskih instrumenata, da bi joj na koncu presudila pohlepa. Desetljeće nakon otkrića da su banke dogovorno namještale Libor, što je skraćenica za London Interbank Offered Rate, i time oštetile milijune klijenata, kamatnjak se naposljetku gasi. To je mnoge podsjetilo na ulazak u novi milenij i “Y2K”, bojazan da će milenijski bug u programskom kodiranju dovesti do kaosa diljem svijeta.

Regulatori ne žele riskirati

Prema pisanju Reutersa, banke i regulatori će novogodišnju večer provesti ispred svojih ekrana da gašenje Libora ne pođe po zlu. Prema procjeni konzultantske kuće Oliver Wyman, banke su potrošile oko 10 milijardi dolara na pripremu za taj događaj. Vrijednost lepeze financijskih instrumenata, od hipotekarnih, studentskih i korporativnih kredita do izvedenica, u kojima je baza Libor dosezala je početkom ove godine 265 bilijuna dolara. Otkriće afere koja je rezultirala milijunskim kaznama bankama i poljuljanim povjerenjem (što je puno teže kvantificirati), izazvala je potres na financijskom tržištu kakav se nije vidio od uvođenja eura 1999. Iako je u konačnici milenijski bug uzrokovao tek sporadične probleme, regulatori ne žele riskirati.

- Bit ću za radnim stolom na Božić i novogodišnje blagdane, a znam da će i drugi biti na istom mjestu za svaki slučaj - izjavio je Reutersu Edwin Schooling Latter, direktor za tržišta u britanskom regulatoru Financial Conduct Authority (FCA).

Niz financijskih izvedenica čija se cijena izračunava na temelju Libora već su prešli na nova mjerila bez većih problema. Regulatori su, međutim, upozorili da bi oni ipak mogli iskrsnuti na nekim tržištima kredita, posebice u slučaju da klijenti propuste obavijest o zamjeni Libora, no da bi se efekt mogao osjetiti tek kasnije u siječnju.

- Ako imate ugovor koji se odnosi na jednu od tih stopa, ona više neće biti tamo kada pogledate na ekran u siječnju - dodaje Schooling Later koji nadzire kako se Libor kompilira iz kotacija koje podnose banke. Libor je nastao 1969. u Londonu prilikom sindiciranja 80 milijuna dolara zajma iranskom šahu kada je toj posudbi trebalo odrediti cijenu.

Liborov odlazak u povijest potpomogli su regulatori nakon otkrića da su najmoćnije banke namještale kotacije da ostvare dodatni profit, a zamijenit će ga kamatnjaci koje izračunavaju središnje banke, među kojima američki Fed, Banka Engleske i Europska središnja banka.

Veliki pothvat

Fed je poručio da će Libor zamijeniti njegova Sofr stopa koja se temelji na oko bilijun dnevnih transakcija što ju čini bitno otpornijom na manipulacije i namještanja. Thomas Wipf, čelnik Alternativnog odbora za referentne kamate (ARRC) pod okriljem Feda, ističe da kompleksnost gašenja Libora podsjeća na milenijski bug.

- Smatram da je potrebno puno dosljednog planiranja i pripreme i veselimo se činjenici ako smo pretjerali s pripremom, to je dobro - kaže Thomas Wipf.

Libor ima 35 inačica kroz pet valuta, od Sjedinjenih Američkih Država do Europe i Japana, što njegov kraj čini velikim pothvatom za svjetske regulatore, banke i kompanije, piše Reuters. S krajem prosinca trajno nestaju njegove 24 varijacije, dok preostalih devet ostaje u privremenoj upotrebi za postojeće ugovore, ali ne i za nove poslove.

Nemarni bi mogli završiti u sivoj zoni

Potrošači koji zanemare obavijesti iz svojih banaka za zahtjevom da promijene referentnu kamatnu stopu koja se koristi u izračunu kredita (ili depozita) mogli bi se pravno naći u sivoj zoni. Izazovom (bar u nekim slučajevima) moglo bi se pokazati i nagovaranje imatelja obveznica da s vremenom prijeđu na alternativnu stopu. - Siječanj će biti vrlo zanimljivo razdoblje, treba vidjeti kako će se sve rasplesti. Ništa se neće dogoditi prvog dana, ali bi se zanimljivima mogle pokazati otplate u prvom mjesecu sljedeće godine - kaže John Oliver iz PwC-a.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije