Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

ZAPI oživio redoviti promet ZSE-a u travnju: S HT-om čak 56 posto

Prosjek kretanja cijena najlikvidnijih dionica nije slijedio rast prometa pa Crobex mjesec završava vrlo blagim rastom od 0,9%, a Crobex10 još je suzdržaniji (+0,4%).
04. svibnja 2010. u 13:52 0 komentara 3 prikaza
Burza
Foto: Pixsell

Iako je opća percepcija kako je likvidnost tržišta i dalje niska, mjesečne statistike za travanj pokazuju da je redoviti promet dionicama rastao čak 77%, ističu sa Zagrebačke burze. Velik dio prometa otpada doduše na intenzivno trgovanje (tj. otkup) većinskog vlasnika dionicama Zagrebačke pivovare (190 milijuna kuna). One, naime, čine 25% ukupnog redovitog prometa i uz HT su - čiji je udjel u redovitom prometu u travnju bio 31% - bile najtrgovanije burzovne dionice.

Međutim, kažu u Zagrebačkoj burzi, čak kad bi iz statistike potpuno izostavili Zagrebačku pivovaru, redoviti promet dionica, u odnosu na ožujak narastao je gotovo za trećinu (+32%). Prosjek kretanja cijena najlikvidnijih dionica nije slijedio rast prometa pa Crobex mjesec završava vrlo blagim rastom od 0,9%, a Crobex10 još je suzdržaniji (+0,4%). Uzmemo li u obzir da je pad tržišne kapitalizacije dionica 1,7%, zaključak je, kažu, da su glavninu pada cijena podnijele manje likvidne dionice.

Na godišnjoj razini (travanj-travanj) zabilježen je rast redovitog prometa od 31% uz rast Crobexa od 35,6%. Od ostalih važnijih događaja izdvaja se uvrštenje dionica Uljanik plovidbe u službeno tržište Zagrebačke burze te potpisivanje ugovora s Raiffeisenbank Austrijom o obavljanju poslova specijalista/održavatelja likvidnosti za dionice ULPL-R-A.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.