Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TJEDNI PREGLED

Zagrebačka burza: Rast prometa, Varteks dobitnik

zagrebačka burza
Davor Višnjić/PIXSELL
29.11.2013.
u 18:53

Indeks Crobex je ostao na razini od kraja prošlog tjedna, gotovo nepromijenjen, ovaj put je pao za 0,01 posto a njegova posljednja vrijednost bila je 1.772,11 boda

Protekli tjedan je redovni dionički promet na ZSE - Zagrebačkoj burzi iznosio 61 milijun kuna što je na tjednoj razini rast od 19 posto odnosno uvećanje za 9,8 milijuna kuna, prenosi portal hrtportfolio.hr.

Indeks Crobex je ostao na razini od kraja prošlog tjedna, gotovo nepromijenjen, ovaj put je pao za 0,01 posto a njegova posljednja vrijednost bila je 1.772,11 boda. Crobex10 je zabilježio malo veći pad od 0,83 posto te je pao ispod 1.000 bodova i tjedan završio na 993,27 boda. Obveznički indeks Crobis pao je za 0,14 posto, a Crobistr bilježi pad od 0,03 posto.

U ovoj godini Crobex je u plusu 1,82 posto a Crobex10 bilježi rast od 2,23 posto dok je obveznički Crobis u minusu 3,88 posto.

Tjedne promjene najlikvidnijih izdanja kretale su se u rasponu od +23,20 posto do -59,62 posto. Među najlikvidnijima, pet izdanja je poraslo.

Najveći promet ostvaren je s dionicama HT-a, čiji je promet iznosio 15,587 milijuna kuna a cijena dionice je u tjedan dana pala za 1,66 posto. Dvije trećine HT-ovog prometa je ostvareno u utorak, kad su institucionalni ulagači preslagivali portfelj. Trgovina ostvarena u utorak je također zaslužna da je INA drugo najlikvidnije izdanje tjedna. U utorak je ostvareno 7,5 milijuna kuna od ukupnog tjednog prometa od 7,9 milijuna kuna. INA je u tjedan dana izgubila na vrijednosti 3,82 posto a zadnja je cijena iznosila 3.650 kuna. ZABA je tjedan završila bez postotne promjene kao treće najlikvidnije izdanje uz promet od 4,4 milijuna kuna.

Dobitnik tjedna među najlikvidnijima je Varteks, sedmo najlikvidnije izdanje, čija je cijena uvećana za 23,20 posto uz promet od 1,715 milijuna kuna. Varteksu se našao među najlikvidnijim izdanjima nakon što je u ponedjeljak objavljeno da je Varteks s svojim vjerovnicima uspio potpisati sporazum o uređenju međusobnih odnosa i dodatnom financiranju. Slijedi Ericsson Nikola Tesla čija je cijena rasla za 2,91 posto uz promet od 1,631 milijuna kuna.

Među najlikvidnijima, tjedan su u crvenom završila četiri izdanja. Gubitnik tjedna je Dioki čija je cijena pala za 59,62 posto na 5,73 kuna. Dioki je pao nakon što je u srijedu proglašen stečaj. Isti dan je zaustavljeno trgovanje. Blokada na trgovanje je stavljena kako bi investitori prije nastavka trgovanja imali vremena da se potpuno i točno informiraju o stečaju. U četvrtak je Dioki nastavio s padom, a u petak je cijena korigirana prema gore. Među gubitnicima slijedi već spomenuta INA (-3,82%) te Belje s padom od 2,49 posto i prometom od 1,418 tisuća kuna.

Ukupno je jedanaest izdanja skupilo promet veći od milijun kuna, dok su dvadeset i četiri izdanja protrgovana u vrijednosti većoj od pola milijuna kuna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije