Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
financije

Udio gotovinaca dramatičan

Foto: Jane Barlow/Press Association/PIXSELL
27.12.2018.
u 22:29

U 2018. su plasirali 3,7 milijardi kuna novih gotovinskih kredita, s rastom od 27,6% u odnosu na isto razdoblje lani

Cijeli globalni financijski sustav počiva na – dugu. Ponekad, samo ponekad, taj dug nije nezdrav – onda kad služi za nešto svrhovito, recimo obrazovanju ili razvijanju biznisa koji stvara radna mjesta i novu vrijednost. Čak se ni zadovoljavanje osnovnih životnih potreba, kao što su stanovanje ili prijevoz, ne svrstava u tu kategoriju.

A kamoli financiranje potrošnje „nakvasalim“ gotovinskim kreditima. Na koje je prije nekoliko dana vrlo ozbiljno upozorio guverner HNB-a Boris Vujčić; ne zbog primarne brige za položaj „malog čovjeka“, nego zbog održavanja stabilnosti financijskog sustava što, doduše, i jest posao bankarske supervizije, iako naša legislativa, potpuno promašeno, u njihovu ingerenciju svrstava i zaštitu potrošača.

Foto: Ilustracija/Ivo Cagalj/PIXSELL

Na briefingu za novinare guverner je ustvrdio da gotovinski nenamjenski krediti – dugoročni neosigurani krediti, kako ih je opravdano nazvao – ubrzano rastu. Nastavi li se trend, najavio je intervencije, no nije otkrio kakve ni koje su to banke koje daju puno više rizičnijih kredita od ostalih. Pa smo ih mi priupitali.

U dvije godine 6,5 milijardi kn

Među onima koje su pristale otkriti strukturu kredita građanima, a među kojima nisu i dvije najveće banke na koje se odnosi 46 posto tržišta, apsolutni je rekorder Sberbank. Kod njih je udio gotovinskih nenamjenskih kredita veći od 70 posto! Dok tržište gotovinaca raste po prosječnoj stopi od 11 posto, rast u Sberbanku ove godine iznosi 16 posto, za 49 milijuna eura, dok je lani bio 17 posto, za 44 milijuna eura.

Ukupan im je portfelj 355 milijuna eura, a za 2019. ipak planiraju niže stope rasta.

U Erste banci udio gotovinaca iznosi 57 posto u odnosu na 54 posto krajem 2017. Odobrili su 3,7 milijardi kuna novih u 2018., s rastom od 27,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani, kad ih je plasirano 2,9 milijardi. No, ono što govori o strategiji je udio nenamjenskih u novim kreditima koji je – veći od 78 posto! Lani je bio 75 posto. U samo dvije godine odobrili su 6,5 milijardi kuna novih gotovinskih kredita.

Foto: Ilustracija/Marin Tironi/PIXSELL

U Addiku je udio gotovinaca dvostruko niži nego u Sberbanku, samo 35 posto, što se dijelom može objasniti i dugogodišnjom nekretninskom strategijom, dok je banka bila u austrijskom vlasništvu i ponašala se više kao nekretninski fond pa je ekstenzivno odobravala stambene i hipotekarne kredite.

Iako niskog udjela, ove su im godine gotovinci rasli po stopi više nego dvostruko većoj od prosjeka tržišta – 25%, a u strategiji za 2019. im je, kažu, njihov daljnji, sustavan i kontroliran rast.

HPB je po dinamici povećanja gotovinskih kredita tržišni prosjek – 2018. su im rasli 10 posto, no udio ne otkrivaju. Toliko ih u 2019. kane povećati i u OTP-u, koji objedinjava i portfelj bivše Splitske banke, a udio gotovinaca im iznosi 43 posto.

Brzo „okretanje“ novca

Što se zapravo događa na tržištu i koliko je opasno, s obzirom na to da ti krediti nisu osigurani opipljivim kolateralima, poput nekretnina?

Činjenica je da ovi krediti, ako se uredno otplaćuju, a trenutačno je dosta dobro stanje, bankama nude najbrži povrat uloženog novca: iako ih HNB naziva dugoročnima, jer su se rokovi otplate s nekadašnjih od šest do sedam godina protegnuli do deset, što je granica na kojoj se krediti počinju tretirati kao dugoročni, ipak su oni kratkoročniji od stambenih i hipotekarnih, dok su kamate osjetno veće.

A banke vole brzo „okretanje“ novca.

Projekcije makroekonomista koji prognoziraju rast BDP-a i za ovu godinu zasnivaju se na anticipiranju povećane potrošnje građana, dijelom i rastom ovih kredita, uz dodatnu akceleraciju koju daje povećanje plaća i porezno rasterećenje dohotka.

Hoće li argumenti banaka o dobroj procjeni rizika biti dovoljni HNB-u ili će u nekom trenutku posegnuti za zauzdavanjem rasta ovih plasmana, kao što su to napravili u jeku kreditnog buma ograničenjem godišnjeg rasta kredita na 12%, ovisit će i o tome hoće li na vrata zakucati nova kriza, kamate porasti, a platežna moć građana opet pasti.

Kamate pale do 4,99%, u akcijama i niže

Što je s rizicima otplate koji „žuljaju“ superviziju?

HPB-ov direktor ureda za strateški razvoj David Tomašek prilično je optimističan: komentira da, iako postoje inherentni rizici vezani uz takav kreditni proizvod koji ga čini rizičnijim od kredita koji su osigurani nekretninama, zrelost potrošača u Hrvatskoj i iskustvo banaka iz prošlosti u pogledu kreditnih standarda upućuju na to da stope neplaćanja neće biti ekcesivne.

– Osim toga, gospodarski je oporavak u Hrvatskoj dugotrajan i u 2019. ući će u petu godinu. Imali smo već dvije reforme poreza na dohodak, a početkom 2019. dolazi nam nova koja bi trebala znatno osloboditi potencijal potrošača, ali i smanjiti rizik neplaćanja – uvjeren je Tomašek.

Nade polaže i u programe financijske pismenosti koji bi sve više trebali utjecati na sprečavanje prezaduženosti ili neusklađenost između roka kredita i roka trajanja dobra koje se kreditira.

Rizičnost kredita ugrađena je uvijek u cijenu, no kamate na gotovinske kredite bitno su pale (u tri godine prosječno sa 6,5 na 5,6 posto), tako da je u jednom trenutku i jednom danu, u akcijskoj ponudi, Addiko imao kamatu od tri posto, nekoć dobar ulov i za stambeni kredit.

Trenutačno im je najniža kamata za gotovinac 5,45 posto, no najavljuju nove akcije u 2019., kao i Sberbank u kojem se gotovinac može podići uz kamatu 5,20 posto, dok je u OTP-u 5,25 posto, a u HPB-u 5,4 posto.

Erste nudi po 4,99 posto. Kolaterali su obično police osiguranja, zadužnice, izjave o pristanku zapljene plaće, i još uvijek – jamci.

Kad govorimo o sistemskom riziku, koji je temeljna briga supervizije, on sigurno nije značajan kad je posrijedi izloženost Sberbanka koji ima 2,2 posto tržišta, ali Erste je, primjerice, s 14,5 posto značajan igrač.

No, oni poručuju da im je udio problematičnih plasmana građana smanjen s lanjskih 9 na 8,4 posto, a kod gotovinskih kredita još i više – sa 7,5 na 7,1 posto.

>> Pogledajte video vizualizacije rotora u Remetincu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije