Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
crne prognoze

Turizam je već izgubio oko 400 milijuna kuna!

'24.05.2013., Stara gradska jezgra, Dubrovnik - Cudljivo vrijeme, s kisnim i suncanim razdobljima izmjenjivalo se danas u gradu. Grad i zidine su bez obzira na uvjete bili puni. Photo: Grgo Jelavic/PI
'Grgo Jelavic/PIXSELL'
04.06.2013.
u 12:15

Zbog viza neće doći nekoliko desetaka tisuća turista, Europljanima se u zonu interesa vraćaju Grčka, Egipat i Tunis

Travanjski pad broja turista za oko pet posto i noćenja za deset posto turizmu je "odnio" oko 140 milijuna kuna, a za prva četiri mjeseca izgubljeno je, prema gruboj računici, nešto više od 400 milijuna. Sva četiri mjeseca od početka godine domaćini su bilježili manje noćenja (minus je 1,9%) iako je zabilježen mršavi rast broja gostiju od 0,7 posto.

Loše vrijeme i nepovoljan raspored praznika etiketirani su kao glavni krivci, no problemi su složeniji. Uvođenje viza za ruske i ukrajinske goste tek dolazi na naplatu – i to sigurno u nekoliko desetaka tisuća turista koji neće doći – a svakim je danom i sve više Europljana kojima se Grčka, Egipat i Tunis vraćaju u zonu interesa. U najvećoj Njemačkoj Hrvatska više ne uživa status miljenice.

Razmirice izglađene

– Karte za hrvatski turizam jednostavno nisu tako dobro posložene kao lani u ovo vrijeme. Lanjske razmirice na relaciji Njemačka – Grčka utihnule su i Nijemci više ne zaziru od putovanja u tu zemlju. Egipat i Tunis polako se vraćaju na svoje pozicije, a Turska na niske cijene tih zemalja ima snage uzvratiti sa sto tisuća aranžmana za samo 199 eura. Turska u Njemačkoj ima najveće pluseve – kaže Selimir Ognjenović, direktor njemačkog ID Riva Toursa.

Istini za volju, turističke vlasti projekciju za 2013. i nisu postavile pretjerano ambiciozno. Plan je ponoviti lanjskih 11,8 milijuna turista i gotovo 63 milijuna noćenja, a prihode od 6,8 milijardi eura povećati dva, tri posto. Sve je, međutim, više onih koji sumnjaju da je i to dostižno.

– Bojim se da ćemo se ove sezone suočiti s tri do pet posto manje turista, na što će hotelijeri reagirati snižavanjem cijena također otprilike za toliko i u konačnici bi mogli uknjižiti pad prihoda i od pola milijarde eura – upozorava Miroslav Dragičević, direktor konzultantske tvrtke Horwath HTL. – Na to smo osuđeni kao turistička zemlja, čijih 85% kapaciteta su privatni smještaj i kampovi, u kojoj sezonalnost i dalje raste. Uvijek će nam doći milijuni iz susjednih zemalja, ali ne može se živjeti samo od sunca, a ozbiljnog iskoraka neće biti bez novih igrača u turizmu i još 50 do sto tisuća hotelskih kreveta.

Slaba pomoć od EU

Naši sugovornici ne vjeruju ni da će turizam bitnije profitirati od ulaska u EU. Pogotovo što ta činjenica nije posebno eksploatirana u promociji. Ministar turizma Darko Lorencin stvari ne vidi tako crno. Podsjeća da prva četiri mjeseca u ukupnom rezultatu sudjeluju s manje od četiri posto.

– Pravu sliku predsezone znat ćemo sredinom lipnja. Osim toga, prema najavama s naših pet vodećih emitivnih tržišta, situacija je stabilna i generalno na razini lanjskih rezultata. Njemački i austrijski touroperatori najavljuju prošlogodišnje brojke, u Češkoj je gospodarska situacija nezahvalna, ali i dalje očekujemo posjet otprilike kao lani. S talijanskog tržišta neminovno će doći do daljnjeg pada, zasad je samo 22% Talijana odlučilo kamo će na odmor, a što se tiče Slovenaca, istraživanja Eurobarometra govore o visokoj usmjerenosti prema Hrvatskoj. Moramo biti svjesni da iza sebe imamo dvije rekordne godine, ali vjerujem da možemo ostvariti planirani cilj – kaže Lorencin.

>>Turist prije putovanja posjeti 22 web-stranice

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije