Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAHVALJUĆI RENT-A-CAR TVRTKI

Tesla ušla u 'elitni klub': Vrijednost kompanije dostigla nevjerojatnih 1045 milijardi dolara

FILE PHOTO: A Tesla Model X electric car at the Brussels Motor Show
FRANCOIS LENOIR/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
25.10.2021.
u 23:25

Izvršni direktor Tesle Elon Musk je za cilj postavio rast prodaje od 50 posto godišnje, koji bi u nekom trenutku trebao doseći 20 milijuna prodanih vozila u godini dana.

Tržišna vrijednost Tesle prešla je u ponedjeljak tisuću milijardi dolara, nakon što je kompanija dobila dosad najveću narudžbu vozila od rent-a-car tvrtke Hertz.

Dionice Tesle porasle su 14.9% a vrijednost kompanije dosegla 1045 milijardi dolara, čime je Tesla postala najvrijedniji proizvođač automobila na svijetu.

Tesla je ujedno i prva automobilska industrija koja se priključila elitnom klubu tvrtki vrijednih tisuću milijardi dolara i više - Appleu, Amazonu, Microsoftu i Alphabetu. Većina proizvođača automobila ne hvali se narudžbama rent-a-car tvrtki kojima po sniženim cijenama prodaju vozila koja se slabo prodaju.

No za Teslu i njegove investitore, odluka Hertza da naruči 100.000 Teslinih automobila do kraja 2020. pokazuje da električna vozila više nisu ekskluzivni proizvod, nego će u bliskoj budućnosti dominirati masovnim auto tržištem.

"Električna vozila su sada mainstream i svjedočimo tek početku globalne potražnje i interesa", rekao je izvršni direktor Herza Mark Fields.

Izvršni direktor Tesle Elon Musk je za cilj postavio rast prodaje od 50 posto godišnje, koji bi u nekom trenutku trebao doseći 20 milijuna prodanih vozila u godini dana. To je dvostruko više od prodaje trenutnih tržišnih lidera Volkswagena i Toyote.

Potražnja za električnim vozilima je na nekim tržištima već nadmašila očekivanja, pa je tako Teslin Model 3 prošli mjesec bio najprodavaniji automobil u Europi, objavila je u ponedjeljak konzultantska tvrtka JATO Dynamics.

VIDEO: Mijenjat će se oznake roka trajanja na hrani: 'Proizvodi se jednostavno ne pokvare dan nakon isteka'

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Stari_Pjer
Stari_Pjer
05:56 26.10.2021.

ovaj svijet je totalno poremećen. OK, svaka čast Tesli (automobilima Tesla) neću sada ulaziti u to koliko je struja dobra ili ne, domet (autonomija), vrijeme punjenja, itd.... ali da jedna automobilska kompanija, koja postoji... koliko ono... 10-ak, 15-ak godina... vrijedi više od divova koji postoje po sto i više godina... VW, Daimler-Benz, BMW, Toyota, Renault-Peugeot-Citroen, FIAT, itd, itd... kompanije-proizvođači automobila koji suu se dokazali kroz decenije... i to da vrijedi kao nekoliko nabrojanih zajedno... ma dajte, molim vas....

Avatar Tombstone
Tombstone
00:39 26.10.2021.

Uskoro kad se masovno pocnu mijenjati dotrajale baterije sve ce se promijeniti jer ce svi biti "iznenadjeni" koliko je litij stetan i poguban za okolis i koliko kosta zbrnjavanje istoga. Kao sto se dogodilo s vjetroelektranama ne samo zbog istjecanja ogromnih kolicina maziva nakon trosenja brtvi nego i problemom kuda s laminiranim elisama istih koje su ogromne i apsolutno ih je nemoguce reciklirati a moraju se zbog zamora materijala svakih par godina mijenjati. Zanimljivo ce biti i "otkrice" da potrosnja nafte ili ugljena nije uopce pala jer nema drugog nacina proizvodnje struje potrebne za punjenje automobilskih baterija. Bojim se da nam se svima u buducnosti smijese nuklearne elektrane u svakom kvartu. Pa cemo citati o padu turizma u Bolu na Bracu zbog problema s nuklearkom kraj Zlatnog Rata (u stvari rta)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije