Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEMA KRIZE

Švedska kruna je novi hit, hoće li Skandinavci preskočiti Švicarsku

'kruna3_nnn_unu_200712'
''
VL
Autor
Željko Trkanjec
21.07.2012.
u 10:20

Naime, švedska kruna je od sredine svibnja porasla u odnosu na euro oko šest posto i tako zasjala na svjetskom tržištu valuta.

Skandinavizacija je bio termin koji smo tijekom rata na bivšem području Jugoslavije slušali svakodnevno. Pogledajte kako te zemlje sada surađuju, sve su postigle visok standard, ondje se lijepo živi, a prije stoljeće i pol još su vodile ratove. I točno je, Norveška nema potrebe ući u EU jer je dovoljno moćna i bogata (ali je ipak članica NATO-a), Finska ima najbolji obrazovni sustav, a Švedska uživa blagodati bogate socijalne države. I sad joj kriza još pomaže. Njezina valuta kruna posljednjih je mjeseci postala favorit među ulagačima koji žele sigurno pospremiti novac i znati da neće biti na gubitku.

Jeftinija od franka 16 posto

Naime, švedska kruna je od sredine svibnja porasla u odnosu na euro oko šest posto i tako zasjala na svjetskom tržištu valuta. Zajednička valuta eurozone je sada na najnižoj razini u odnosu na krunu u proteklih 12 godina. Razloga za to ima više. Iako mala, Švedska je izvozno orijentirana zemlja koja oko 50 posto BDP-a ostvaruje prodajom na drugim tržištima. BDP je u velikoj mjeri vezan na EU, ali ne toliko da bi joj to trenutačno škodilo. Osim toga, Švedska središnja banka nije dirala kamate pa je tako, nakon odluke Europske središnje banke o snižavanju cijene posuđivanja novca, postala dodatno zanimljiva investitorima jer je jeftinija od ostalih valuta (čak 16 posto od švicarskog franka).

Stabilna očekivanja

Sve najave govore da će švedsko gospodarstvo i ove godine rasti, i to do 1% (2013. očekuje se rast i do 3%, a u 2011. bio je 3,9%), dok će eurozona opet trpjeti sužavanje (0,3% ove godine i 0,7% 2013.) pa Švedska postaje dodatno primamljiva: dovoljno je samo reći da čak pola švedskih državnih obveznica sada drže stranci, dok je prije samo godinu dana taj postotak bio 36%. Švedska je tako preskočila Švicarsku koja je svoj franak morala vezati uz euro. No, Stockholm se ne boji takvog razvoja situacije zbog pozitivnih trendova u svojoj ekonomiji. Stoga analitičari očekuju da će kruna u idućih godinu dana ojačati još barem 5%.

Ima i onih koji sumnjaju da će Švedska sačuvati tako snažne stabilne brojke. No, agencija Fitch odlučila je Švedskoj sačuvati najviši mogući rejting - \"AAA\" - uz stabilna očekivanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije