Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Sve manje poslovnica i bankara, a skaču naknade koje klijenti plaćaju

Od 2011. do danas čak je 375 bankarskih poslovnica manje, a 2232 bankomata više
26. srpnja 2021. u 10:12 34 komentara 11417 prikaza
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Klijentima banaka na raspolaganju je 3401 bankarski zaposlenik manje nego prije deset godina. Tad ih je bilo 21.865, danas 18.464. Osjetno je manje i poslovnica u kojima mogu obaviti transakcije i posavjetovati se; u proteklom ih se desetljeću zatvorilo 375; 2011. bilo ih je 1266, sada 891. No zato je sve više bankomata; broj im se povećao za 2232, s 3975 prije jednog desetljeća na 6207. Uzmemo li u obzir da Hrvatska u usporedbi sa zemljama iz okruženja ima najviše građana koji isključivo posjećuju poslovnice, a ne zanima ih “općenje” s uređajima umjesto živih ljudi, dobivamo odgovor na pitanje zašto je u poslovnicama još neviđena gužva koja ne jenjava ni u pandemiji, samo što se redovi sada, za razliku otprije godinu i pol, protežu po ulici ispred banke, a ne u zatvorenom prostoru.

Troškovi postavljanja bankomata od 10.000 kn do 10.000 eura

Na pitanje o trošku postavljanja bankomata odgovorili su samo iz OTP-a. Kažu da sami tehnički troškovi postavljanja variraju, ali u prosjeku iznose od 9000 do 10.000 kuna, no postavljanje svih alarma i zaštita povećava ih do 10.000 eura. Ako uzmemo u obzir da je prosječna mjesečna plaća osobnog bankara u Hrvatskoj oko 6000 kn neto ili oko 7500 bruto, stavimo li da prosječno imaju jedno dijete, to je oko 90.000 kuna godišnje. Najveći trošak vezan za postavljanje bankomata je jednokratan, iako se plaća održavanje sustava. Jedan zaposlenik godišnje skuplji je od postavljanja novog bankomata, a naravno, nije jednokratan trošak. Bankomat se postavi i plaća održavanje, a zaposleniku se isplaćuje plaća perpetuirano.

Zagreb: Tužni prizor ispred ulaza gdje je otac ubio troje djece
STRUČNJACI ZA VEČERNJI
Psihijatar: U cijeloj karijeri nisam vidio ovakav zločin. To je paranoja ljubomore
German Chancellor meets Croatian Prime Minister
SATIRIČNI PREGLED TJEDNA
Zoku je odmah nazvala Angela da ga pita je li on predsjednik Hrvata u Njemačkoj
76th Session of the General Assembly at UN Headquarters in New York
PREDSJEDNIK U SAD-U
Stručnjaci o Milanoviću u New Yorku: 'Prvi put u povijesti ovo čujemo, čekali smo 20 godina'
 • Avatar Malazan
  Malazan:

  Sve bankarske "usluge" su precijenjene. Ne možeš imati obični gotovo neaktivni račun bez 9/12 kn naknade. Došlo je do tog da te penaliziraju kad dižeš novce u poslovnici! Samo čekam kad će uzimati proviziju i na bankomatu "vlastite" banke, jer ... prikaži još! toj đubradi je uvijek malo.

 • MaracZ:

  Evo novi naslov: Sve je manje članaka na portalima renomiranih novinskih kuća za koje se ne traži plaćanje naknada.

 • Avatar Hazl113
  Hazl113:

  Država bi zakonom trebala regulirat osnovni račun preko kojeg se isplaćuju plaće te mirovine i vođenje takvog računa bi trebalo biti besplatno. Ako moramo imati takav račun, onda neka država plaća tu naknadu bankama, a ne mi.