Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Sud zabranio angažman novih savjetnika

Izvanredna uprava dobila je od Trgovačkog suda zabranu stvaranja dodatnih troškova vjerovnicima, a u petak im je sud srušio i grupe vjerovnika
02. svibnja 2018. u 18:47 7 komentara 2246 prikaza
Izvanredni povjerenik Agrokora predstavio nerevidirani financijski rezultat Agrokora
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Burnu srijedu u Agrokoru prouzročili su potezi domaćih kompanija koje se suprotstavljaju odlukama izvanredne uprave. Udruga dobavljača jednoglasno je podržala Kraš u traženju da se sporazum Agrokora i Grada Zagreba o naplati duga stavi izvan snage, Franck koji ima veliku izloženost vezanu za financijske instrumente preko medija je poručio da je nagodba upitna, a Trgovački sud naložio je da se zaustavi angažman svih konzultanata koje su angažirali vjerovnici. Njihovi su troškovi trebali iznositi od 12 do 125 milijuna eura.

DUG PUT Pred nama je još uvijek jako dug put jer se profitabilnost mora bitno povećati kako bismo dugoročno mogli biti održiva kompanija, kaže Peruško INTERVJU Peruško: Protivnici su u manjini, nagodba će ipak proći

Zabranjeni novi troškovi

– Nagodba u čijoj će izradi sudjelovati vjerovničko vijeće, koje je izabrao izvanredni povjerenik, a ne vjerovnici, ne može biti ni ustavna ni zakonita, a Franck neće imati izbora te će članove tijela smatrati osobno odgovornima za štetu koja mu je takvim postupkom nanesena – poruka je koju je medijima odaslao prvi čovjek Francka Ivan Artuković.

Kompanija drži da neće biti dovoljno vremena da se osnuje stalno vijeće vjerovnika, a Trgovački sud prošlog petka donio je pravorijek da se bez tog tijela ne može ni donijeti nagodba. Izvanredni povjerenik Fabris Peruško odluku Visokog trgovačkog suda, po kojem su srušene grupe vjerovnika pod obrazloženjem da “za njih nema pravne ni gospodarske utemeljenosti”, protumačio je kao pojednostavljenje osnivanja stalnog vijeća vjerovnika, ali iz istupa Francka naslućuje se da tome ipak nije tako.

Tijekom srijede sutkinja Nevenka Siladi Rstić na prijedlog Francka poništila je odluku privremenog vjerovničkog vijeća o angažmanu dodatnih savjetnika, a među njima su McKinsey, PJT Partners, Aking Gump, ali i domaće tvrtke Caper u vlasništvu Željka Perića, odvjetnički uredi Buterin & Posavec te Madirazza i partneri. Sud je zabranio Perušku da vrši ikakve isplate prema njima kako to ne bi dovelo do smanjivanja stečajne mase koja ionako neće biti dostatna za namirenje tražbina vjerovnika. Franck je motiviran lošim položajem u nagodbi s obzirom na to da je Agrokoru izložen kroz potraživanja vezana za financijske mjenice bez valjanih osiguranja. Takvi vjerovnici, među koje izvanredna uprava svrstava i Adris Grupu, imat će najveće otpise potraživanja, a u slučaju ove dvije tvrtke riječ je o naplati više od 1,5 milijardi kuna. Adris Grupa već je nekoliko puta istupila protiv modela namirenja nazivajući ga “nepravednim”. Lex Agrokor na snazi je do 10. srpnja i ostalo je malo više od dva mjeseca za rješavanje svih izazova, a sve je više nezadovoljnika. Interesantno, idućeg tjedna trebala bi se objaviti i odluka Ustavnog suda o ustavnosti samog zakona.

Kraš je u petak predao podnesak Trgovačkom sudu u kojem traži od sutkinje da poništi ugovor Agrokora i Grada Zagreba.

Sud ne da plaćanje Zagrebu

U srijedu je cijela Udruga dobavljača stala iza tog prigovora sudu, a sutkinja je, tvrde nam izvori, zabranila isplate Zagrebu i svim povezanim tvrtkama do donošenja pravorijeka. Podsjetimo, Zagreb je s povezanim društvima potpisao sporazum kojim mu se osigurava naplata potraživanja od 61 posto u kumulativu bez obzira na iznos koji se duguje pojedinoj kompaniji u gradskom vlasništvu ili gradskom tijelu. Zagreb potražuje oko 120 milijuna kuna, a prijetio je Tisku oduzimanjem koncesija za lokacije kioska.

Novi izvanredni povjerenik Fabris Peruško i njegova zamjenica Irena Weber HUP o Agrokoru: 'Zašto još uvijek nije objavljeno tko je i koliko dobio isplate duga?' Fabris Peruško Slučaj Agrokor Dobavljači očekuju da će sud rušiti sporazum Agrokora i Zagreba DUGOVI Franck je među tvrtkama koje su ostvarile iznadprosječnu naplatu, ali samo onog dijela potraživanja koji je imao za robu Agrokor Franck upozorava: Vjerovničko vijeće vjerojatno se neće moći formirati do 10. srpnja

Država će dobavljačima oporezivati i otpisano?

Nakon što je Peruško ustvrdio da je Kraš naplatio sva potraživanja, Marica Vidaković, prokuristica Kraša i predstavnica dobavljača u vjerovničkom vijeću, tvrde sudionici sastanka, pokazala je članovima Udruge dobavljača zadužnice i potvrde o isplati graničnog i starog duga koje joj je izdao Agrokor. Kraš je u sličnoj situaciji kao i ostali dobavljači s iznimkom da je dio dugova refinancirao kroz roll-up, što je napravio i TDR te niz drugih dobavljača. Hrvatske tvrtke zateklo je i mišljenje Porezne uprave po kojem će morati platiti poreze na sva potraživanja prema Agrokoru neovisno o iznosu otpisa. Osnovat će skupinu za pregovore s Vladom jer drže da je neprihvatljivo takvo ponašanje poreznika. Udruga dobavljača raspravljala je i o odnosu Konzuma prema dobavljačima iz tvrtki unutar Agrokora te istaknula da moraju imati istu poziciju kao i dobavljači izvan koncerna.

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
  • zq2y16:

    Kriminalci iz hdz imaju malu zapreku u sudu. Ali pošto im je partija puna udbaša rješiti će oni to!!

  • Deleted user:

    Ova noćna mora već predugo traje. Nagodba je propala, Fabris ne može angažirati savjetnike.. došao je na kraju priče, pa ne može i on kao Ramljak putovati i trošiti.. Sprema se fajnrot, nadajmo se bez većih fizičkih okršaja.

  • ObrenM:

    Ovi uhljebi rade po istoj shemi.Kako Ramljak tako i Perusko.Preko savjetnika do svog djepa.Ova"inovacija"je zastitni znak skoro svake stranke.