Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Splitski dron na tržište će 2021.

Aerotehnička udruga Split (AUS) na FESB-u uspjela je povezati znanje i iskustvo više generacija studenata, što je rezultiralo projektom bespilotne letjelice Vector VX-3
16. veljače 2020. u 07:00 1 komentara 1080 prikaza
dron
Foto: Marko Prpić/Pixsell

Ono što Rimac automobili rade, i tek će raditi, u naprednoj tehnologiji električnih vozila, to bi kod bespilotnih letjelica mogla postati splitska tvrtka Alpha Sagittarius. Prof. Branko Klarin okuplja na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB), studente zaljubljenike u aeronautiku kojima je na raspolaganje za istraživanje i “igru” stavio i svoj laboratorij.

INOVA 550 IZLAGAČA NA INOVI Zagrepčanin napravio dronobil - auto koji leti

Aerotehnička udruga Split (AUS) na FESB-u uspjela je povezati znanje i iskustvo više generacija studenata, što je rezultiralo projektom bespilotne letjelice Vector VX-3. Na uglednom aeronautičkom studentskom natjecanju AUVSI SUAS u mornaričkoj bazi u Marylandu Splićani su iza sebe ostavili konkurenciju poput Harvarda, Penn Statea ili Berkeleya, a bili su najuspješnije sveučilište iz Europe.

Đani Vrsalović, jedan od bivših studenata FESB-a i jedan od inicijatora osnivanja AUS-a kaže kako je interes potencijalnih partnera i investitora nakon nastupa u SAD-u bio toliki da je njihov rad prerastao mogućnosti udruge te su se morali registrirati kao komercijalna tvrtka. Kako je Vrsalović imao tvrtku Alpha Sagittarius odlučeno je da ona postane temelj razvoja projekta komercijalnog drona.

Odlična ideja Dronom paze na problematičnu djecu, a djeluju brže i od policije

Bespilotna letjelica, težine oko 5,5 kg, trebala bi na tržištu biti početkom 2021., a procjene su da bi joj cijena mogla biti od 60 tisuća eura naviše.

Ministri Krstičević i Beroš obišli ekspedicijski kamp kod KB Dubrava
Gestikulacije i mimika
Vili Beroš i neverbalno odaje raste li broj oboljelih
Divaaa
BEAUTY OTKRIĆE
Konačno sam pronašla rutinu za čišćenje i njegu lica
  • Drmiha:

    Ako znamo da je Hrvatska bila predvodnica u izradi bespilotni letjelica onda kada čujemo ovako lijepu vjest možemo se samo nadati da će vlada u budućnosti podržavati ovakve projekte, jer je činjenica da nas to ide od ruke , a ... prikaži još! o tome koliko je sve veća potražnja različiti bespilotni letjelica u razne svrhe u svijetu suvišno je i pričati. Bravo dečki.