Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Zagrepčanin napravio dronobil - auto koji leti

Naši su izumitelji predstavili niz proizvoda, poput robota za rješavanje labirinta, budilice za osobe oštećenog sluha, stroja koji vodik pretvara u gorivo, a i ove godine posebno su oduševili učenici Prve tehničke škole Tesla.
14. studenoga 2019. u 08:54 2 komentara 2744 prikaza
INOVA
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Tko prvi put ugleda dronobil, pomislio bi da se radi o dječjoj igrački. Imao bi i pravo, no ono što ne zna jest da ovaj plastični automobil za djecu također može i – letjeti. Kako mu ime kaže, kombinacija je automobila i drona, a zbog svog ultralaganog motora unatoč svojoj veličini bez problema može letjeti kao i bilo koji dron.

Odlična ideja Dronom paze na problematičnu djecu, a djeluju brže i od policije

Izumitelj Zdravko Crnjak predstavio ga je na ovogodišnjem sajmu inovacija INOVA, koji se u sedmom paviljonu Velesajma održava do subote.

– Posebnost je u motoru, koji, osim što auto čini mnogo lakšim, proizvodi svoju struju, pa nema potrebe za akumulatorom. Može se koristiti za transport i na nebu i na zemlji – rekao je Crnjak, koji je samo jedan od 550 izlagača iz 31 zemlje svijeta.

Tako su inovatori iz Kambodže predstavili navigacijski sustav koji pomaže tamošnjim turistima da se ne gube po prašumama, predstavnici Bosne i Hercegovine donijeli su svoj detektor kontaminacije i eksplozivnih materijala, a izum koji je došao iz Slovenije zaintrigirao je mnoge. Riječ je o sjedalu za bicikl koje, osim što pruža udobnost, vozača i grije i hladi.

INOVA | Autor : Ilustracija/Marin Tironi/PIXSELL Foto: Ilustracija/Marin Tironi/PIXSELL

– Može grijati oko 25-30 minuta, a hladiti oko dva sata. Ugrađen je i regulator da se sjedalo ne pregrije, a baterija se puni jednostavno, s pomoću utičnice. Sjedalo se može staviti u svaki bicikl i jednako je udobno za svakog vozača – kaže izumitelj Matthew Gregorc, Amerikanac sa slovenskom adresom.

Naši su izumitelji predstavili niz proizvoda, poput robota za rješavanje labirinta, budilice za osobe oštećenog sluha, stroja koji vodik pretvara u gorivo, a i ove godine posebno su oduševili učenici Prve tehničke škole Tesla. Oni su izumili uređaj koji precizno mjeri potrošnju struje bilo kojeg uređaja “uštekanog” u utičnicu.

Konferencija "Hrvatska - mjesto za inovacije i pametne investicije" PUNO INOVACIJA, MALO NOVCA Žele pokrenuti proizvodnju svojih izuma i zaposliti ljude

– Na mobitel dolaze detaljne informacije o naponu, struji i snazi uključenog uređaja. Aplikacijom se može i regulirati potrošnja, smanjiti ili pojačati – objašnjavaju učenici Tesle Matej Pečak i Kristijan Rojko.

Bavarian border control
MLADIĆ OSTAO BEZ AUTA
Njemačka policija Hrvatu oduzela Audi vrijedan 30.000 eura, do Münchena morao javnim prijevozom
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • Đubre...:

    Bravo za inovatore i izumitelje. Šteta je što će se sve to sakriti od čovječanstva, pogotovo uređaji koji jeftino ili gotovo besplatno proizvode energiju.

  • Deleted user:

    Što je izložilo tih 550 izlagača na inovi, možda plakate ? Gdje su izlagači sakrili izloške, odnosno gdje su se sakrili izlagači-inovatori ?