Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Šefovi kompanija užurbano prodaju dionice

Već pet mjeseci menadžerske prodaje prelaze deset milijardi dolara
28. kolovoza 2019. u 16:06 1 komentara 511 prikaza
Foto: Andrew Kelly/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Bogataši i šefovi američkih kompanija sve primjetnije okreću leđa dionicama, pokazuju statistički podaci, što ukazuje da je sve više sumnji u održivost najdužeg razdoblja rasta burze u povijesti.

Andrej Plenković, Angela Merkel USPORAVANJE Ispuhala se njemačka ekonomija: Nova recesija bi za Hrvatsku bila pogubna

Kako piše CNN pozivajući se na podatke TrimTabs Investment Researcha koji prati burzovnu likvidnost, u kolovozu menadžeri američkih kompanija prodavali su dionica za 600 milijuna dolara dnevno. Tako će kolovoz biti već peti mjesec zaredom s prodajom menadžerskih dionica većom od 10 milijardi dolara. Kako stoji u bilješci TrimTabsa, tolika mjesečna prodaja dionica u vlasništvu šefova kompanija zabilježena je 2006. i 2007., uoči financijske i ekonomske krize.

Transakcije vodećih menadžera i dioničara kompanija za investitore često su pokazatelj povjerenja u poslovanje i cjelokupnu ekonomsku situaciju. Iako je dioničko tržište na Wall Streetu danas mnogo veće nego prije 12 godina pa 10 milijardi dolara godišnje sada možda nema istu težinu, ubrzanje prodaje ipak može biti određeni negativni signal, smatraju analitičari.

“Ovo signalizira nedostatak povjerenja. Kada šefovi prodaju, to je znak da vjeruju kako su vrednovanja visoka i da je dobro vrijeme za izlazak s tržišta”, tumači Winston Chua, analitičar TrimTabsa.

Trg sv. Marka SVE ZBOG EURA Kreće novi val privatizacije: Država na bubanj stavlja i dionice HT-a

Međutim, Nicholas Colas, suosnivač DataTrek Researcha tvrdi da podatak o menadžerskoj prodaji dionica nije uvijek vjerodostojan pokazatelj nadolazeće “burzovne oluje”. Prije pokazuje kako menadžeri očekuju niže osobne zarade. “Većina menadžera plaćena je prema rastu zarade. Ako očekuju niže bonuse, prodavat će dionice kako bi popunili prazninu”, smatra Colas.

Ipak, usporili su i otkupi dionica, još jedan pokazatelj povjerenja u tržište. Prema podacima TrimTabsa, u objavi financijskih izvješća američke kompanije najavljivale su da dnevno otkupe u vrijednosti dvije milijarde dolara. To je najniži iznos u posljednje dvije godine.

Financial Times navodi da je UBS Wealth Management koji upravlja sa 2,5 bilijuna dolara za bogate klijente snizio preporuku za dionice prvi puta od vrhunca dužničke krize u eurozoni 2012. Potez je izazvan prošlotjednom najavom američkog predsjednika Trumpa o povećanju carina na 250 milijardi dolara vrijedan uvoz kineske robe, s 25 na 30%. Ipak, UBS vjeruje da carinski rat neće izazvati recesiju u SAD-u

HEINEKEN Hrvatska
UTJECAJ KRIZE
Kafići su i dalje omiljena mjesta za druženje, a evo kako na izazove pandemije gledaju hrvatski ugostitelji