Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Birokracija

Rockwool može graditi cestu koja ga vodi u – proizvodnju

\'MarcoBoi_nnn_unu_231210\'
VL
26.12.2010.
u 22:12

Tvornica koja zapošljava 400 ljudi rabit će domaću sirovinu, a čak 90 posto proizvodnje ići će u izvoz

Tvornica kamene vune Rockwool, sagrađena u proljeće 2009. u istarskoj općini Pićan, napokon je dobila lokacijsku dozvolu za cestu bez koje ne može početi raditi. Točnije, dozvolu je od Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva dobio Hrvatski fond za privatizaciju, koji je nakon spora s općinom Pićan postao vlasnik parcele, a samim time i investitor u cestu.

Dosad je tvornica, inozemna greenfield investicija, koja zapošljava 400 ljudi, bila u fazi pokusne proizvodnje.

Mnogo administracije

– Iako je naša tvornica spremna za uporabnu dozvolu gotovo već dvije godine, drago nam je da se situacija s pristupnom cestom napokon pokrenula. Ipak, ovaj dokument tek je početak. Mnogo još administrativnog posla treba napraviti do konačna rješenja problema, izgrađene pristupne ceste. Nadamo se da će Hrvatski fond za privatizaciju vrlo brzo djelovati, na što ih je i Vlada obvezala – kaže Marco Boi, direktor proizvodnje u Rockwool grupi koji za pomak smatra presudnom pomoć HUP-a, a posebno Bernarda Jakelića.

HUP je, kaže, pokrenuo kampanju kojom je senzibilizirao vlast, ali i javnost o blokiranim investicijama i problemima s kojim se investitori susreću. Podsjećamo, pošto je investitor uložio 100 milijuna eura, lokalne su vlasti povukle odluku kojom su zonu u kojoj je sagrađena tvornica proglasili industrijskom te donijeli novu odluku kojoj im komunalnu naknadu povećavaju čak 1000 posto. Tamošnji stanovnici zabrinuti su zbog mogućeg utjecaja tvornice na okoliš, no u tvornici tvrde da su njihovi standardi iznimno visoki. Sad im se otvorio prostor za dobivanje uporabne dozvole i službeni početak rada.

Domaća sirovina

Prije toga, cesta treba dobiti građevinsku dozvolu i, dakako, biti sagrađena. Neslužbene informacije iz Ministarstva spominju dovršetak ceste do lipnja, što i nije neka brzina, no u Rockwoolu su zadovoljni pomakom s mrtve točke. Tvornica, inače, rabi domaći kamen iz Orahovice, a 90 posto proizvodnje namijenjeno je izvozu.

– Ovo je pozitivan signal; uklonjena barijera za investiciju poruka je da se nešto kreće, signal i za druge potencijalne ulagače – prokomentirao je Bernard Jakelić te dodao da bi taj znak trebala vidjeti i državna uprava koja neopravdano dugo rješava probleme, a trebala bi se uključiti u podizanje investicijske klime.

– Jedino se investicijama može prebroditi gospodarska kriza – zaključio je.

Trenutačno je u Hrvatskoj na čekanju dvjestotinjak projekata, zarobljenih u birokratskom labirintu. Svojedobno pompozno najavljivanoj regulatornoj giljotini ti se investitori mogu samo kiselo nasmijati.

Ključne riječi

Komentara 18

Avatar kanonik
kanonik
22:27 26.12.2010.

Tvornica rabi domaći kamen iz Orahovice ,i to nije promašena investicia a vozi sirovinu preko cijele zemlje.Nije li mogla biti izgrađena u Orahovici,zar je Jakovčić jači od Mesića.

UK
Ugo Kajvez
22:40 26.12.2010.

\" .... dozvolu je od Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva dobio .... \" . A tko je ministar tog ministarstva, ?......... Marina Matulović Dropulić ... sad je valjda svima jasno..................

OB
-obrisani-
03:49 27.12.2010.

Stezanje remena : Usaglasili smo se da stežemo remen svim umirovljenicima,kao i redovno zaposlenima,a nije iskljućeno i povećanje PDVa na 25%

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije