Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

RH 76. po konkurentnosti. Loši u porezima, dobri po broju mobitela

Hrvatska je na začelju i po povjerenju javnosti u političare – 104. na svijetu, a po odljevu mozgova samo je 14 promatranih zemalja ocijenjeno lošije
07. rujna 2011. u 14:05 29 komentara 3 prikaza
ivica mudrinić
Foto: Žarko Bašić/Pixsell

Hrvatska je treća najgora zemlja u svijetu prema visini poreza i načinu na koji se on troši. Svjetski ekonomski forum i Nacionalno vijeće za konkurentnost objavili su novu rang-ljestvicu najkonkurentnijih država svijeta na kojoj su Hrvatsku smjestili na 76. mjesto od 142 promatrane države. Simboličan je to skok za jedno mjesto, između Bugarske i Rumunjske, a daleko iza Češke, Poljske, Mađarske, pa i Slovenije.

U red bizarnosti ulazi informacija da je Hrvatska stekla čelnu poziciju prema tri elementa: utjecaju malarije na poslovanje, pojavnosti malarije i pojavnosti HIV-a! Kad je riječ o utjecaju tuberkuloze i HIV-a na poslovanje, poredak je malo lošiji, ali i dalje smo među prvih deset, a zemlja se ne treba sramiti ni broja pretplatnika mobitela – u čemu je 14. u svijetu. To vjerojatno veseli Ivicu Mudrinića, direktora Hrvatskog telekoma i predsjednika NVK, koji je danas predstavio rezultate rekavši da opća slika upućuje na stagnaciju. Pohvalno je i vrijeme potrebno za osnivanje poduzeća (21.) jer je Hitro.hr očito dao rezultata, a između 20. i 30. mjesta Hrvatska je i po broju fiksnih linija, kvaliteti cesta, smrtnosti dojenčadi, obrazovanju iz prirodnih znanosti, ali i po trošku protiv terorizma.

Rang-ljestvica rađena je na temelju statističkih podataka i razgovora sa 14 tisuća menadžera, a prema njoj najlošije su ocijenjeni razina i učinak poreza (140. od 142), troškovi poljoprivredne politike (139.), pravni okvir za strana ulaganja (138.), teret vladine regulative (137.) te suradnja poslodavaca i radnika. Hrvatska je na začelju i po povjerenju javnosti u političare – 104. na svijetu, a po odljevu mozgova samo je 14 promatranih zemalja ocijenjeno lošije.

Slovenija je na 57. i Crna Gora na 60. mjestu ispred Hrvatske, dok su Makedonija na 79., Srbija na 95. i Bosna i Hercegovina na 100. mjestu. Švicarska je i dalje svjetski lider, Singapur je pretekao Švedsku, Finska je četvrta, SAD peti, a Njemačka šesta najkonkurentnija država svijeta.

Od polja do polica u 24 sata
Domaći proizvodi koji u najkraćem roku dolaze na police dućana kako bi mi imali svježe voće i povrće
  • swimm:

    to je znak da nas vode Hdz stručnjaci :o

  • amato:

    Kakva korist od toga saznanja, što ćemo poduzeti da to promijenimo. Da, i tko. Ova Vlada, dajte budite barem malo ozbiljni. Pa ova vlada i Jaca misle samo kako što više napuniti svoje džepove. Njima nije ni kraj pameti rade ... prikaži još! nešto za opću korist, za korist hrvatskoga naroda. A ako se malo pogleda iako je gospodarstvo privatizirano jedino Vlada može nešto učniti. Jer Vlada i Sabor donose zakone koji su propisali stope zahvaćanja dohotka i sve druge zakone. A jedan gospodarstvenik se može ubiti radeći istiskujući zadnju kap znoja iz svojih radnika, kad mu vlada odnosno uzme previš i tako ga svede na 76. mjesto, da malo budem ironičan.

  • -obrisani-:

    PIPO BRE SRBINE-nama ostaje utjaha da je srbija na 85 mjestu heheheheheehe cak je i albanija 8 mjesta ispred srbije juhuuuuuuuuuuuuuuuu