Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI LIST I HRVATSKA ZAJEDNICA ŽUPANIJA PREDSTAVLJAJU NAJBOLJE RAZVOJNE PROJEKTE

Razvojni projekti: Zagrebačka županija

razvojni projekti
VL
07.09.2015.
u 09:07

Put medičarstva i licitarstva između Krškog i Zagreba

Projektom su se povezale dvije susjedne županije te je napravljen temelj za prekogranične projekte u budućnosti

Projekt “Bogatstvo ruralnog prostora u zajedničkoj turističkoj ponudi” s akronimom “Put medičarstva i licitarstva između Krškog i Zagreba” proveden je u sklopu Operativnog programa IPA Slovenija – Hrvatska 2007. - 2013. Hrvatski partneri bili su Regionalna razvojna agencija Zagrebačke županije i Zagrebačka županija, a na slovenskoj strani Regionalna razvojna agencija Posavje i Općina Krško. Vrijednost projekta iznosila je 440.235,55 eura, a sufinanciranje EU iznosilo je 85 posto. Projekt je trajao 30 mjeseci, od 1. rujna 2009. do 1. ožujka 2012. Pro- jektom su se povezale dvije susjedne županije te je napravljen temelj za prekogranične projekte u budućnosti.

Kroz projektne aktivnosti povećan je i turističko-kulturni potencijal Zagrebačke županije i Posavlja kojim se nadogradila postojeća ponuda što izravno utječe na daljnji razvoj turizma i gospodarstva, kako prekograničnog područja, tako i cijele države, a posebno Zagreba i Zagrebačke županije. Cilj projekta bio je promovirati i poticati razvoj nove i nadogradnju postojeće ponude tradicionalnih zanatskih proizvoda i nekih prerađenih poljoprivrednih proizvoda te očuvati i uključiti kulturnu baštinu u turističku ponudu. Zahvaljujući projektu, izrađena je baza podataka rukotvoraca Zagrebačke županije, napravljeni su promotivni materijali, održano je 38 radionica namijenjenih rukotvorcima u Hrvatskoj i Sloveniji i 20 individualnih savjetovanja. Osmišljeno je pet zajedničkih tradicionalnih medičarsko-licitarskih poklon-paketa i suvenira, napisan Elaborat o medičarstvu i licitarstvu i uspostavljena infrastruktura za promociju zanatskih proizvoda na obje strane granice.

Projekt certificiranih profesionalnih dadilja na tržištu rada

Cilj projekta bio je povećati mogućnost samozapošljavanja žena

Foto: VLm
Projekt “Certificirane profesionalne dadilje na tržištu rada Zagrebačke županije” proveden je u sklopu Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala, IV. komponenta – Žene ne tržištu rada. Partneri su bili Regionalna razvojna agencija Zagrebačke županije, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područna služba Zagreb, Pučko otvoreno učilište Ivanić-Grad, Pučko otvoreno učilište Samobor i Pučko otvoreno učilište Velika Gorica. Vrijednost projekta iznosila je 127.224,07 eura, a sufinanciranje EU iznosilo je 83 posto. Projekt je trajao 12 mjeseci, od studenoga 2010. do listopada 2011. Cilj projekta bio je povećati mogućnost samozapošljavanja žena na području Zagrebačke županije kroz obrazovanje 60 nezaposlenih osoba za posao dadilje putem stručnih radionica, treninga i prakse u dječjim vrtićima u Samoboru, Velikoj Gorici i Ivanić-Gradu.

Projekt je nezaposlenim ženama koje nisu mogle pronaći posao trebao omogućiti samozapošljavanje i započinjanje vlastitog posla. Rezultati i pogodnosti provedenog projekta su višestruki: u suradnji s HZZ-om odabrano je 60 najpogodnijih kandidatkinja za siguran i kvalitetan rad s djecom, održane su stručne radionice, trening i praksa u tri grada Zagrebačke županije; polaznice su dobile temeljna znanja iz psihologije, pedagogije, komunikacije i bontona, o hranjenju i presvlačenju djece, pripremanju jednostavnih zdravih jela, hitnoj pomoći, o dječjim igrama i dječjoj književnosti, informatici, medijskoj kulturi, organizaciji vremena, higijeni i zaštiti na radu, a educirane su i o poduzetništvu. Osposobljeno je 59 dadilja za otvaranje obrta za čuvanje djece.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije