Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povjerenik za Agrokor

Ramljak u Sarajevu: U tijeku je likvidacija tvrtke Velpro u BiH

Ante Ramljak
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/5
27.07.2017.
u 15:47

Velpro je u BiH poslovalo kao dio Agrokorova koncerna.

Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak izjavio je kako se plan za provedbu poslovanja tvrtki-kćeri tog koncerna u Bosni i Hercegovini provodi uspješno te kako je uvjeren da će se nakon povratka Mercatora na to tržište stabilizirati i stanje u Konzumu BiH.

Ramljak se u Sarajevu sastao s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, ministrom financija Vjekoslavom Bevandom i ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirkom Šarovićem, a nakon sastanka izjavio je da im je predstavio detaljni plan restrukturiranja Konzuma uključujući ulazak Mercatora na bosanskohercegovačko tržište.

Likvidacija tvrtke Velpro

Prema tom planu Mercator bi od 1. kolovoza počeo preuzimanje 83 dućana u BiH dok će ih 176 nastaviti poslovati pod brendom Konzuma. "Tvrtka će se razdvojiti na dva formata. Na taj način vratit ćemo povjerenje kupaca koje je bilo izgubljeno", kazao je Ramljak ističući kako se plan restrukturiranja odnosi i na smanjenje troškova poslovanja.

Ante Ramljak Ante Ramljak
1/11

Potvrdio je kako je u tijeku likvidacija tvrtke Velpro koja je u BiH  poslovala kao dio Agrokorova koncerna. Velpro je poslovao s velikim gubicima, a zapošljavao je 161 radnika od koji će većina biti raspoređena na nova radna mjesta dok će dio biti umirovljen ili će dobiti otpremnine. "To je najznačajniji gubitak radnih mjesta, a u svemu drugom smo u stabilnoj fazi i možemo očekivati samo rast i poboljšanje stanja", kazao je Ramljak.

Dug Konzuma dobavljačima u BiH - 32,2 milijuna eura

Ministar Šarović kazao je kako su u Vijeću ministara zadovoljni planom, jer on znači ulazak Mercatora sa svježim kapitalom što će pak omogućiti dokapitalizaciju Konzuma BiH iz sredstava kojima raspolaže Agrokor. Na taj će način, istaknuo je Šarović, u BiH nastaviti poslovati dvije zdrave tvrtke. Ni jedna od njih, kako je pojasnio, u sadašnjoj fazi neće biti na prodaju, a o takvoj opciji razmišljat će se tek kada se u cijelosti stabilizira stanje i njihovo poslovanje.

Prema podacima koje je predstavnicima Vijeća ministara BiH iznio Ramljak, tekući dug Konzuma BiH prema dobavljačima u ovom je trenutku na razini od 63 milijuna konvertibilnih maraka (32,2 milijuna eura). Šarović je istaknuo kako je najvažnije da se taj dug ne povećava nego smanjuje, a u optjecaju je i reprogram ukupnog duga kako bi se osigurala njegova puna otplata.

Tijekom dana odvojeno su se oglasili dobavljači Konzuma u BiH koji su istaknuli kako su na sastanku s predstavnicima Vijeća ministara BiH održanom 25. srpnja izrazili "nepodijeljeni interes za nastavak rada Konzuma BiH i spremni su doprinijeti da se što prije izađe iz nastale krize". 

Dobavljači traže jamstva

No, kako bi se osiguralo stabilno i dugoročno poslovanje Konzuma BiH, u interesu i Konzuma i njegovih dobavljača istodobno su odlučili tražiti jasna bankovna jamstva da će moći naplatiti svoja potraživanja te time uvjetuju i opskrbu Mercatora kada on ponovo otvori dućane pod svojim brendom u BiH.

U izjavi dostavljenoj medijima dosadašnji Konzumovi dobavljači naveli su kako neće potpisivati ugovor s Mercatorom za isporuku robe u BiH bez prethodno avaliranih mjenica ili jamstava banke. Pojasnili su kako od Mercatora traže da preuzme odgovarajući dio duga Konzuma BiH, sukladno postojećim udjelima u trgovinskom prometu.

Kako bi nastavili poslovnu suradnju s Konzumom BiH traže i jamstva Sarajevskog kiseljaka i čutlučkog Leda za pokrivanje dijela tekućih potraživanja u visini od 17 milijuna eura i budućih redovitih tekućih potraživanja. "Mi ćemo dati odgovor na to i u tome ne vidim nikakav problem, a jedino bih apelirao da ne postavljaju tako čvrste ultimatume i uvjete, jer se radi o njihovoj dobrobiti", kazao je Ramljak, potvrdivši kako je počela isplata duga malim dobavljačima u Hrvatskoj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije