Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Oglasio se i HBOR: 'Pozajmice su dane bez znanja povjereničkih odbora fondova'

"Još jednom ističemo da HBOR nije imao saznanja niti utjecaja na pozajmice Agrokoru koje su dala SPV društva", kaže se u priopćenju.
26. srpnja 2017. u 18:57 12 komentara 1262 prikaza
Agrokor
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) nije imala saznanja ni utjecaja na pozajmice Agrokoru, priopćeno je u srijedu iz HBOR-a.

Ante Ramljak POSLAO PORUKU TODORIĆU Ramljak: Rezultati revizije bit će pogubniji od očekivanja

Pozajmice su dane bez znanja povjereničkih odbora fondova za gospodarsku suradnju (FGS-ova), pa tako i bez znanja HBOR-a, kaže se u priopćenju.

HBOR podsjeća da je odlukom Vlade iz kolovoza 2010. godine imenovan kvalificiranim ulagačem u osnivanju FGS-ova te da u vlastito ime, a za račun (po nalogu) Vlade u svaki od FGS-ova ulaže iznos koji je jednak iznosu koji su uložili privatni ulagači.

Iznoseći detalje o postupku odlučivanja o ulaganjima FGS-ova, u HBOR-u navode da prijedloge za konkretna ulaganja, koji sadrže pojedinosti o predloženom ulaganju te izračune sredstava potrebnih za provedbu investicija FGS-ova, daju društva za upravljanje investicijskim fondovima.

O tim prijedlozima odlučuju povjerenički odbori čiji su članovi predstavnici svakog od privatnih ulagača te predstavnik HBOR-a.

Svaki prijedlog društva za ulaganje analiziraju stručne službe HBOR-a, a onda Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta predlažu kako glasovati na sjednici povjereničkog odbora.

Odluka Ministarstva obvezujuća je za HBOR i on je ovlašten glasovati isključivo po zaprimanju mišljenja nadležnog ministarstva.

U konkretna dva slučaja (Hoteli Plat i Zagreb-montaža) prijedlozi HBOR-a i odluke nadležnog ministarstva bile su jednake, kaže se u priopćenju.

Ivica Todorić LIDIJA KISELJAK Državni je novac do Agrokora išao raznim kanalima

Nakon usvajanja odluke o ulaganju na povjereničkom odboru FGS-a, društvo za upravljanje poziva ulagače na uplatu sredstava za provedbu investicije, oni potom uplaćuju sredstva u FGS sukladno visini svojih udjela, a FGS je pod vodstvom društva za upravljanje dužan provesti investiciju striktno u skladu s odlukom povjereničkog odbora. Po provedbi investicije, društvo za upravljanje ulagačima dostavlja izjavu o sukladnosti uvjeta provedenog ulaganja s odlukom povjereničkog odbora.

Što se tiče konkretnog ulaganja fondova Nexus FGS i Nexus FGS II, kažu u HBOR-u, tim fondovima upravlja društvo za upravljanje Nexus Private Equity partneri, a odluke o ulaganju u Hotele Plat, odnosno u Zagreb-montažu, predviđale su provedbu investicija putem projektnih društava, tzv. SPV-a – Nexus ulaganja d.o.o. za investiciju u Zagreb-montažu, a KHA četiri d.o.o. za investiciju u Hotele Plat.

Navedenim odlukama nije bilo predviđeno pozajmljivanje sredstava investicija trećim stranama, kažu u HBOR-u.

Ističu da je sjednica Povjereničkog odbora Nexus FGS-a održana 3. svibnja 2017. te je tada po prvi puta dobivena informacija o pozajmici Nexus ulaganja u korist koncerna Agrokor, dok je sjednica Povjereničkog odbora Nexus FGS II održana 4. svibnja 2017. te je tada po prvi puta dobivena informacija o pozajmici KHA četiri d.o.o. u korist Agrokora.

"HBOR, koji u poslovanju s FGS-ovima postupa po nalogu Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, odmah je po saznanju za svaki od slučajeva obavijestio nadležno Ministarstvo kao nalogodavca, te tražio od društva Nexus Private Equity partneri d.o.o. detaljne informacije o pozajmicama u korist koncerna Agrokor. Naglašavamo da su te pozajmice bile dane bez znanja povjereničkih odbora tih dvaju FGS-ova, pa tako i bez znanja HBOR-a", kaže se u priopćenju.

Ističe se kako je dva dana nakon sjednica povjereničkih odbora HANFA pokrenula postupak nadzora nad društvom za upravljanje i fondovima kojima upravlja, ali je društvo na HBOR-ovo traženje odbilo HBOR-u dati detaljnije podatke o tijeku nadzora i njegovom nalazu.

"Još jednom ističemo da HBOR nije imao saznanja niti utjecaja na pozajmice Agrokoru koje su dala SPV društva", kaže se u priopćenju.

S izvanrednim povjerenikom u obilasku Agrokorovih tvrtki NEXUS TVRDI: 'Naše su pozajmice zakonite, Agrokor je skrivao probleme' Ante Ramljak Agrokor Kreće isplata punog iznosa starog duga malim dobavljačima Matija Brlošić AGROKOR Vjerovničko vijeće o isplati 30 milijuna eura malim dobavljačima
VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • Deleted user:

    U ovoj drzavi adzovi ministri uglavnom nemaju pojma sto se oko njih dogadja. Ne vide dok im sef stranke krade novce od drzave,kad rasprodaje strateske drzavne firme (uz proviziju naravno). Ovaj Maric cak niti kao jedan od izvrsnih direktora Agrokora ... prikaži još! za financije, nije imao pojma o Agrokorovim financijama i izvescima. HBOR i njegov nadzorni odbor prepun adzovih ministara nema pojma kome dijeli drzavni novac. Ovo je jedna banana drzava koju je adz ustrojio kao svoj bankomat za sebe i svoje odabrane clanove. A 50.000 Hrvata godisnje odlazi iz drzave. Sad jos misle uvesti neke Filipince da im (bez politickih prava) rade za male novce u firmama koje su otudjili privatizacijom. Koja mafija.

  • antonelić:

    evo vam orijunaši , sad se vidi da min. finan. marić nije lagao ( iako ga neki jugofili zavu pinokio ) ... čak ni habeor nije znao da curi lova na sve strane , iako je odlukom vlade hbor nominiran ... prikaži još! kvalificiranim ulagačem u fegeesove ... povjerenički odbori su konsternirani jer im nitko ništa nije javi nego tek sada kad su novinari prokljuvili pa objavili dokaze još jedne pljačke kardezenjara ... pogledajte članove upravnih odbora , povjereničkih odbora i nadzornih odbora ... sve same hadezenjare , glavom i bradom ... postavio bih tri pitanja domoljubima koji su glasali za hadeze : 1.čija vlada je donijela uredbu o fgs fondovima 2010.g. ? 2. koliko je agrokor uplatio pdv-a u hrvatski proračun u zadnja tri mjeseca ? 3. matematički problem : ako ubaciš 80 milijuna eura u rupu od 7 milijardi eura koliku dobiješ nulu ; a ako ubaciš 450 milijuna dali se nula povećala ? ...

  • orao21:

    Kad je u Hrvatskoj nesto "u skladu s zakonom" onda je 100% kriminal u pitanju!