Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ AGROKOR

Oglasio se i HBOR: 'Pozajmice su dane bez znanja povjereničkih odbora fondova'

Agrokor
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/4
26.07.2017.
u 18:57

"Još jednom ističemo da HBOR nije imao saznanja niti utjecaja na pozajmice Agrokoru koje su dala SPV društva", kaže se u priopćenju.

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) nije imala saznanja ni utjecaja na pozajmice Agrokoru, priopćeno je u srijedu iz HBOR-a.

Pozajmice su dane bez znanja povjereničkih odbora fondova za gospodarsku suradnju (FGS-ova), pa tako i bez znanja HBOR-a, kaže se u priopćenju.

HBOR podsjeća da je odlukom Vlade iz kolovoza 2010. godine imenovan kvalificiranim ulagačem u osnivanju FGS-ova te da u vlastito ime, a za račun (po nalogu) Vlade u svaki od FGS-ova ulaže iznos koji je jednak iznosu koji su uložili privatni ulagači.

Iznoseći detalje o postupku odlučivanja o ulaganjima FGS-ova, u HBOR-u navode da prijedloge za konkretna ulaganja, koji sadrže pojedinosti o predloženom ulaganju te izračune sredstava potrebnih za provedbu investicija FGS-ova, daju društva za upravljanje investicijskim fondovima.

O tim prijedlozima odlučuju povjerenički odbori čiji su članovi predstavnici svakog od privatnih ulagača te predstavnik HBOR-a.

Svaki prijedlog društva za ulaganje analiziraju stručne službe HBOR-a, a onda Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta predlažu kako glasovati na sjednici povjereničkog odbora.

Odluka Ministarstva obvezujuća je za HBOR i on je ovlašten glasovati isključivo po zaprimanju mišljenja nadležnog ministarstva.

U konkretna dva slučaja (Hoteli Plat i Zagreb-montaža) prijedlozi HBOR-a i odluke nadležnog ministarstva bile su jednake, kaže se u priopćenju.

Nakon usvajanja odluke o ulaganju na povjereničkom odboru FGS-a, društvo za upravljanje poziva ulagače na uplatu sredstava za provedbu investicije, oni potom uplaćuju sredstva u FGS sukladno visini svojih udjela, a FGS je pod vodstvom društva za upravljanje dužan provesti investiciju striktno u skladu s odlukom povjereničkog odbora. Po provedbi investicije, društvo za upravljanje ulagačima dostavlja izjavu o sukladnosti uvjeta provedenog ulaganja s odlukom povjereničkog odbora.

Što se tiče konkretnog ulaganja fondova Nexus FGS i Nexus FGS II, kažu u HBOR-u, tim fondovima upravlja društvo za upravljanje Nexus Private Equity partneri, a odluke o ulaganju u Hotele Plat, odnosno u Zagreb-montažu, predviđale su provedbu investicija putem projektnih društava, tzv. SPV-a – Nexus ulaganja d.o.o. za investiciju u Zagreb-montažu, a KHA četiri d.o.o. za investiciju u Hotele Plat.

Navedenim odlukama nije bilo predviđeno pozajmljivanje sredstava investicija trećim stranama, kažu u HBOR-u.

Ističu da je sjednica Povjereničkog odbora Nexus FGS-a održana 3. svibnja 2017. te je tada po prvi puta dobivena informacija o pozajmici Nexus ulaganja u korist koncerna Agrokor, dok je sjednica Povjereničkog odbora Nexus FGS II održana 4. svibnja 2017. te je tada po prvi puta dobivena informacija o pozajmici KHA četiri d.o.o. u korist Agrokora.

"HBOR, koji u poslovanju s FGS-ovima postupa po nalogu Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, odmah je po saznanju za svaki od slučajeva obavijestio nadležno Ministarstvo kao nalogodavca, te tražio od društva Nexus Private Equity partneri d.o.o. detaljne informacije o pozajmicama u korist koncerna Agrokor. Naglašavamo da su te pozajmice bile dane bez znanja povjereničkih odbora tih dvaju FGS-ova, pa tako i bez znanja HBOR-a", kaže se u priopćenju.

Ističe se kako je dva dana nakon sjednica povjereničkih odbora HANFA pokrenula postupak nadzora nad društvom za upravljanje i fondovima kojima upravlja, ali je društvo na HBOR-ovo traženje odbilo HBOR-u dati detaljnije podatke o tijeku nadzora i njegovom nalazu.

"Još jednom ističemo da HBOR nije imao saznanja niti utjecaja na pozajmice Agrokoru koje su dala SPV društva", kaže se u priopćenju.

Ključne riječi

Komentara 12

DU
Deleted user
23:53 26.07.2017.

U ovoj drzavi adzovi ministri uglavnom nemaju pojma sto se oko njih dogadja. Ne vide dok im sef stranke krade novce od drzave,kad rasprodaje strateske drzavne firme (uz proviziju naravno). Ovaj Maric cak niti kao jedan od izvrsnih direktora Agrokora za financije, nije imao pojma o Agrokorovim financijama i izvescima. HBOR i njegov nadzorni odbor prepun adzovih ministara nema pojma kome dijeli drzavni novac. Ovo je jedna banana drzava koju je adz ustrojio kao svoj bankomat za sebe i svoje odabrane clanove. A 50.000 Hrvata godisnje odlazi iz drzave. Sad jos misle uvesti neke Filipince da im (bez politickih prava) rade za male novce u firmama koje su otudjili privatizacijom. Koja mafija.

LO
Long
19:09 26.07.2017.

Nitko nista nije znao. Siguran sam da su svi nevini. Ko prostitutke u penziji.

BU
Budak
23:01 26.07.2017.

Kad je u Hrvatskoj nesto "u skladu s zakonom" onda je 100% kriminal u pitanju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije