Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Prva LNG punionica u RH otvara se na Kukuljanovu

Za razliku od većine članica EU, Hrvatska još ne daje poticaje za ulaganja u razvoj i izgradnju infrastrukturu i prelazak teških kamiona na LNG
03. prosinca 2019. u 12:45 0 komentara 271 prikaza
Foto: Poslovni dnevnik

Iako će novi LNG terminal na Krku biti operativan najranije početkom 2021., u riječkom Kukuljanovu završena je gradnja prve punionice za ukapljeni prirodni plin (LNG, UPP) u Hrvatskoj koja će bit otvorena u četvrtak.

općina omišalj Započeo nadzor LNG terminala na Krku: Upućen je i zahtjev za obustavljanje radova

Riječ je o hrvatsko-slovenskoj investiciji u okviru Instrumenta za povezivanje Europe (CEF) uz financijsku podršku INEA-e, europske agencije koja raspolaže s ukupno 23,7 milijardi eura za financiranje komponente prijevoza, jedne od tri okosnice CEF-a. Projekt prve hrvatske punionice za ukapljeni prirodni plin (LNG) dijelom je te europske infrastrukture transporta TEN-T.

Od ove godine bit će upisana u europsku mrežu LNG punionica. Projektom ukupne vrijednosti 2,48 milijuna eura obuhvaćene su tri punionice za LNG na području Slovenije i Hrvatske, a s punionicom u Rijeci Hrvatska se napokon uključuje u europski projekt Blue Corridor i postaje dijelom europske infrastrukture punionica za LNG kao alternativno gorivo s niskim udjelom ugljika za teška cestovna vozila.

Značajno je kako taj projekt, iako privatna investicija, pridonosi snažnijem korištenju UPP-a (LNG) u teškom teretnom prometu, što ima pozitivan ekonomski učinak (jeftinije gorivo), a kao alternativno gorivo s niskim udjelom ugljika ima pozitivan učinak na okoliš (manje štetnih plinova).

radi se u tri smjene U Šangaju se gradi 280-metarski brod za LNG, po veličini uz bok kruzerima

Pri uspostavi svojih mreža za opskrbu teških motornih vozila UPP-om, države članice bi trebale osigurati uspostavu javno dostupnih mjesta za opskrbu. Prosječna bi udaljenost između mjesta za opskrbu trebala bi biti oko 400 km.

Dubrovnik: Građani izašli na lokalne izbore
REZULTATI IZBORA
Doznajte kako se glasovalo u vašem selu, gradu, općini
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.