Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Martynas Ugianskis

Prodajom TLM-a Adrialu država je zakinuta za pola milijarde kuna!

UBIG1_NNN_130510
NNN
13.05.2010.
u 20:30

Direktor razvoja UBIG-a govori o privatizaciji TLM-a te tvrdi da se u toj, kako kaže, sumnjivoj prodaji nije vodilo ekonomskom logikom...

S Martynasom Ugianskisom, direktorom razvoja UBIG-a i predsjednikom upravnog vijeća tvornice Birač, razgovarali smo nakon što je zbog afere HEP aktualizirana i priča o prodaji TLM-a. I sam pritvoreni bivši potredsjednik Vlade Damir Polančec priznao je svojedobno kako je UBIG-ova ponuda bila bolja od Adrialove, ali je ipak za kupca izabran domaći konzorcij samo zato što je riječ o hrvatskim tvrtkama. Ugianskis je u ovom intervjuu odgovorio na pitanja zašto je njihova ponuda bila bolja, koja je bila njihova vizija razvoja TLM-a...

U čemu je sve točno vaša ponuda bila bolja od Adrialove za kupnju TLM-a?

Glavna pretpostavka s kojom smo ušli u privatizaciju TLM-a u Šibeniku bila je ta da će osnovni kriterij u odlučivanju i odabiru najboljeg ponuđača na natječaju biti samo ekonomska logika, odnosno da će biti izabran ponuđač koji dostavi najbolju i najkvalitetniju ponudu. Zbog toga nas je odluka Hrvatskog fonda za privatizaciju da većinski udjel šibenske tvornice proda domaćem konzorciju (Adrialu) jako iznenadila.

Naime, njihova je ponuda bila čak 68 milijuna eura manja nego što je bila ponuda UBIG-a. Činjenica je kako je za ponuđene dionice TLM-a UBIG namjeravao platiti 4,5 milijuna eura, dok je hrvatski konzorcij ponudio tek jednu kunu. Također, UBIG je bio spreman podmiriti 80 milijuna eura dugova tvornice iz prethodnog razdoblja, dok je konzorcij ponudio sanaciju 12 milijuna nastalog TLM-ova duga. Mi smo ponudili oko 103 milijuna eura za investicije sa svim potrebnim jamstvima, dok je konzorcij ponudio ulaganja od 107 milijuna eura. Dakle, prema čisto ekonomskim kriterijima, ponuda UBIG-a je bila "jača“ čak 68 milijuna eura u odnosu na ponudu domaćeg konzorcija.

Što mislite zašto vaša ponuda nije bila prihvaćena iako je bila bolja?

Sve upućuje na to da je čitav postupak odabira najboljeg ponuđača, i to na jednom javnom međunarodnom natječaju bio prilično sumnjiv, jer odabran je domaći kupac koji je ponudio daleko manje novca u odnosu na konkurenta - stranog investitora. Bilo je svima jasno, a i mediji su tako javljali, kako se Hrvatski fond za privatizaciju dobrovoljno odrekao 68 milijuna eura, a cijenu takve odluke plaćaju svi hrvatski građani, odnosno državni proračun zakinut je za ovaj, ne baš mali iznos.

Jeste li kao i Adrial zahtijevali da TLM ima ugovor s Aluminij Mostarom o isporuci aluminija, odnosno struje Aluminij Mostaru?

Ne, nismo. Strateški cilj UBIG-a bio je iskazan u namjeri da zaokružimo proizvodni proces proizvodnje aluminija u ovoj regiji. Ciklus obuhvaća vađenje rude, proizvodnju glinice u tvornici iz iste regije, zatim preradu glinice u tvornici aluminija i proizvodnju finalnih proizvoda od aluminija.

 

cijeli intervju pročitajte u sutrašnjem broju Večernjeg lista

Ključne riječi

Komentara 5

OB
-obrisani-
20:41 13.05.2010.

Ovaj nadobudni direktor razvoja UBIG-a je samo trebao još dodati da njihova ponuda nije prihvaćena zato što nisu dostavili bankarsko jamstvo. Onda bi sve ostalo što navodi imalo težinu. Ovako je to na razini ogovaranja.

Avatar Bjeda
Bjeda
09:52 14.05.2010.

Kako se ista smije prodavati dok je sve pod istragom? Lopuze!

MO
morales
15:01 14.05.2010.

Ovakvi tekstovi su smiješni. Kao prvo, treba napisati što je UBIG. To je litvanska investicijska grupa, dakle njihova primarna djelatnost nije npr. proizvodnja aluminija, nego ulaganje u takva poduzeća i zatim organiziranje vodstva itd. Tu je naš konzorcij u prednosti, jer je u svakom slučaju bolje da poduzeća koja velikim dijelom te proizvode i koriste budu i vlasnici. Što se cijene tiče, lijepo je to što su oni nudili, ali je pitanje bi li to i ostvarili. Ne trebam valjda podsjećati na naše željezare, gdje se od dogovora nije ispoštovalo praktički ništa. Pa tako ove njihove najave o isplati dugova, ulaganjima ili čemu god treba uzeti s rezervom. Treće, valjda je strateški interes ove države zadržati kontrolu nad određenim industrijskim granama, pa makar poduzeća bila u privatnim rukama. Evo baš primjer UBIG-a - kupili su tu tvornicu u BiH, a i većina drugih tvornica koje se temelje na rudama i proizvodnji različitih metala je u stranim rukama. I tako dobijete da država relativno bogata rudama i sirovinama od toga nema nikakve koristi, osim što zaposle dio ljudi i daju im nekakve (uglavnom slabe) plaće. I zadnje - lako je sada pametovati, kada TLM solidno posluje, a prije nego su ga preuzeli imao je milijarde gubitaka i svi su ga već otpisali. Možda sam pesimističan, ali da je došao u strane ruke, vjerojatno bi i danas bio tema vječnih razgovora o sanacijama i neuspješnim privatizacijama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije