Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
od 2014. - 2020.

Prijedlog programa ruralnog razvoja RH na popravnom kod EK

poljoprivreda njiva polje
Marko Mrkonjić/PIXSELL
28.10.2014.
u 16:04

Ministarstvo poljoprivrede zaprimljene komentare smatra konstruktivnim, te usmjerenim na podizanje kvalitete programa, bez narušavanja osnovnih ciljeva ruralnog razvoja RH

Ministarstvo poljoprivrede zaprimilo je 377 službenih komentara Europske komisije na prijedlog Programa ruralnog razvoja za razdoblje 2014.-2020., od kojih je glavnina usmjerena na traženje dodatnih pojašnjenja određenih dijelova programa, ali i boljeg povezivanja prepoznatih potreba i predloženih rješenja, priopćili su danas iz Ministarstva. Tvrde i kako je cijelo sedmogodišnje razdoblje usmjereno na očuvanje okoliša, 30% programskih sredstava, te se od RH traži bolje pojašnjenje svih mjera i poduzetih aktivnosti za očuvanje okoliša.

- Ministarstvo zaprimljene komentare smatra konstruktivnim, te usmjerenim na podizanje kvalitete programa, bez narušavanja osnovnih ciljeva ruralnog razvoja RH, a koja su postavljena u poslanom prijedlogu. Ministarstvo će, uzimajući u obzir traženo, izraditi revidirani program te ga dostaviti u Europsku komisiju - priopćili su. Iz 40 stranica upućenih od strane Europske komisije da se iščitati kako se traže brojna dodatna pojašnjenja koja treba potkrijepiti i SWOT analizama i mjerljivim ciljevima, među ostalim i pojašnjenja vezana uz minimalne i maksimalne iznose potpora poljoprivrednicima.

Na to su se proteklih mjeseci i te kako obrušavali iz Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske Život, tvrdeći kako se znatno višim iznosima nego su ih predlagale druge zemlje članice ide na ruku krupnom kapitalu, a ne malim i srednjim gospodarstvima kakve preferira EU. Miroslav Kovač, tajnik Života, kazao je danas kako je upitno zašto je Ministarstvo poljoprivrede pristalo da se primjedbe EK na program ruralnog razvoja, koji je ključan strateški dokument za hrvatsko gospodarstvo, resornom ministarstvu dostave na engleskom. Hrvatski je danas ravnopravni jezik u EU, i trebali bi ga moći pročitati svi u Hrvatskoj kojima je to interes, tvrdi Kovač. U udruzi Život smatraju kako trenutačna hrvatska administracija nije u stanju Program ruralnog razvoja privesti kraju kako bi ga potvrdila EK. Stoga apeliraju na sve koji to mogu da pomognu ruralnom razvoju RH.

- Pomognite onima ga odgovorni izraditi i funkcionalnog predstaviti komisiji EU na prihvaćanje! Pomognite da čim prije zaživi u svakodnevnom životu! Situacija u hrvatskoj poljoprivredi je više nego ozbiljna i odugovlačenje aktivacije Programa ruralnog razvoja samo produbljuje svakodnevne probleme. Naša obiteljska gospodarstva su aktivni dio ruralnog prostora i života u njemu. Ovaj nam je program neophodan - poručili su.

Iz Ministarstva su pak danas priopćili kako su zbog ubrzanja postupka usvajanja programa pristali da svi komentari i odgovori na iste budu dostavljeni u Europsku komisiju na engleskom jeziku. Radna verzija Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. upućena je na odobrenje u EK 16. srpnja ove godine, a sukladno pravilima postupanja, Komisija je procijenila dostavljeni prijedlog te je Ministarstvo poljoprivrede 23. listopada službeno zaprimilo njezine komentare.

Zainteresirani prigovore EK na hrvatski program ruralnog razvoja mogu naći na linku http://www.mps.hr/UserDocsImages/RURALNI/20%20-%20113%20Komentari%20EK.pdf.

>>'Najodgovorniji za loše stanje u poljoprivredi je Jakovina'

>>Kreće isplata 9,34 milijuna kuna za pripremu jesenske sjetve na poplavljenim područjima

Komentara 4

SV
sven999
06:40 29.10.2014.

Na osnovi ovih 377 kardinalnih grešaka u dokumentu koji su pisali godinu dana možemo razumijeti naše poljoprivrednike sa kakvim sustavom imaju posla. Trebali su samo odgovoriti: kakve su naše potrebe i to potkrijepiti objektivnim izvorom podataka. Naravno, oni su išli kopirati već postojeće "magle" jer su mislili da Brisel ne čita, kao što oni ne razumiju što znači ulazak u EU. Vrijeme je da počnete zapošljavati po stručnosti a ne po rođačko-stranačkim principima inače €ure iz strukturnih i kohezijskih fondova možete samo sanjati. Hop, hop, hopa, dolazi Europa, ...

Avatar mirica19
mirica19
21:46 28.10.2014.

Ništa što ova Vlada učini nije podobno da prođe iz prve.

Avatar jimyk127
jimyk127
15:05 29.10.2014.

Tko bi rekao da će uspješni poljoprivredni apotekar Jakovina na popravni .Di Milanović samo nađe ovakve likove od ministara ? Ali ipak čujem da je uspješan u "privatizaciji" motela i smještajnih kapaciteta u vlasništvu Hrvatskih šuma .sništvu Hrvatskih šuma .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije