Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Porast broja zaposlenih u obrtu i djelatnostima slobodnih profesija

Prema županijama, porast zaposlenih bilježi se u svim županijama, i to od 0,2 posto u Zagrebačkoj županiji do 3,6 u Ličko-senjskoj.
20. svibnja 2019. u 07:53 1 komentara 459 prikaza
DRvna industrija
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U obrtu i djelatnostima slobodnih profesija u Hrvatskoj je krajem ožujka bilo 183.356 zaposlenih, što je za 1,4 posto ili 2.498 zaposlenih više nego na kraju veljače, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

Merkel u tvornici BMW-a Radna snaga Gastarbajteri nikad traženiji: Njemačkoj nedostaje radnika koliko ih ima cijela Hrvatska

U obrtu je krajem ožujka bilo 163.830 zaposlenih, što je 1,4 posto ili 2.293 više nego u veljači. Broj zaposlenih u djelatnostima slobodnih profesija je povećan za 205 osoba, na njih 19.526.

Statistika pokazuje i da je broj zaposlenih porastao u 17 područja djelatnosti, i to od 0,5 posto u rudarstvu i vađenju, prerađivačkoj industriji te financijskim djelatnostima i djelatnosti osiguranja, do 3,4 posto u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane te administrativnih i pomoćnih uslužnih djelatnosti.  

Video - Plaće radnika u najvećim trgovačkim lancima

 

Tako je, primjerice, u djelatnosti prerađivačke industrije krajem ožujka bilo 26.428 zaposlenih, odnosno 0,5 posto više nego mjesec ranije, kao i u financijskoj djelatnosti i djelatnosti osiguranja gdje je bio 1.041 zaposlen.   

 Isto tako, u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane krajem ožujka bilo je 24.382 zaposlenih, 3,4 posto više nego u veljači, a u administrativnim i uslužnim djelatnostima, koje imaju isto povećanje postotka broja zaposlenih, njih 4.626.  

Radnici Radna snaga Nijemci trebaju gotovo 1,5 milijuna radnika! Evo koja zanimanja se traže

Pad broja zaposlenih zabilježen je u dva područja djelatnosti, i to od 0,6 posto u djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi do 1,4 posto u djelatnosti kućanstava koja proizvode različitu robu i obavljaju različite usluge za vlastite potrebe, gdje su krajem ožujka bile zaposlene 2.033 osobe.

S druge strane, u djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi krajem istog mjeseca bilo je zaposleno 12.009 djelatnika, 71 manje nego prethodnog mjeseca.   

Prodavačica na blagajni balansirani odnos rada i života Nema pozitivnih utjecaja rada vikendom na radnike i obitelj

Prema županijama, porast zaposlenih bilježi se u svim županijama, i to od 0,2 posto u Zagrebačkoj županiji do 3,6 u Ličko-senjskoj.  

BILI ZAJEDNO NA VEČERI
Liječnik koji je pokušao oživiti Bandića: Samo se srušio, bio je to masivni infarkt
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • than:

    Mizerija od rasta. Daleko ih više zbriše iz države. Uostalom, zašto se ne uspoređuje s istim mjesecom prošle godine. Ti podaci bi bili daleko više relevantni. Kao što vidimo najveći rast je u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja ... prikaži još!a hrane što je i očekivano kako se ljeto bliži.