Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRŽIŠTE KAPITALA

Ponude za Plivu 30 dana u 'bunkeru'

13.06.2006.
u 19:00

U ponedjeljak je Plivina uprava do popodnevnih sati trebala primiti sve obvezujuće ponude sudionika dubinskoga pregleda poslovanja. Taj dan nitko od onih koji su na bilo koji način vezani za takeover priču nije želio prognozirati, a pogotovu ne istrčavati s podacima iz ponuda. Nisu se znale ni namjere pojedinih potencijalnih kupaca, jesu li odustali ili će se pojaviti s konačnom financijskom ponudom.

Zasad samo iz Actavisova tabora potvrđuju da će do kraja ustrajati na strategiji da preuzmu Plivu, no ništa više od toga. Hoće li Actavis upisati svoju zadnju ponudu od 630 kuna po dionici ili će podići ili pak smanjiti cijenu ostalo je nepoznato. Neke spekulacije pak na tragu su toga da je američka generička kompanija Barr odustala od finala, kao i neki private equity fondovi, no sve se mora uzeti s rezervom.

Sve konce sada u ruci drži Plivin financijski savjetnik Deutsche bank. Ta banka prima i analizira ponude i teško je vjerovati da će ih tako brzo iznijeti na svjetlo dana, kada će Željko Čović i nadzorni odbor otvoriti ponude i prezentirati ih dioničarima i javnosti. U pravilu pri takvim transakcijama podatke iz ponuda mogu držati pristojno vrijeme i ne žuriti se s objavom, a to je 30 dana.

No kako je Pliva kompanija koja kotira na Zagrebačkoj i Londonskoj burzi, a neki od potencijalnih kupaca također, tržišni regulatori mogu tražiti da se ponude što prije objave, pogotovu ako tržište u međuvremenu zahvate brojne špekulacije koje određuju smjer dionice. U ponedjeljak se Plivom aktivno trgovalo po cijeni većoj od 600 kuna. Vjerojatno je referentna cijena Actavisova ponuda od 630 kuna, pa uglavnom veliki institucionalni ulagači misle da ne mogu izgubiti na dionici, a zaraditi mogu, makar ne previše.

Kako je skupština Plive načelno sazvana za kraj kolovoza, vjerojatno će tek tada nadzorni odbor i uprava reći svoje mišljenje. Ostatak tržišta nastavlja veću ili manju korekciju ovisno o danu. Optimizma nema na vidiku, a zamah uzimaju dionice koje nisu u središtu pozornosti ulagača, poput Varteksa koji je nezapaženo prešao granicu od 100 kuna i vjerojatno nastavlja lagan rast nakon objavljenih analiza o knjigovodstvenoj vrijednosti dionice od gotovo 200 kuna.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije