Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HERA srezala tarife

Poduzetništvu jeftinija električna energija

Novi dalekovodi
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
19.12.2018.
u 14:46

Poduzetništvu je ove godine struja poskupila 15-30 posto, zbog viših cijena na burzama i rasta naknade za oie

Od 1. siječnja 2019., poduzetnici, ali i neki građani, mogu očekivati pojeftinjenje električne energije.

Prema pisanju portala energetika-net.com, Upravno vijeće HERA-e od prošlog tjedna srezalo je tarifne stavke za distribuciju električne energije HEP ODS-a i dio stavki u prijenosu koje su prihod Hrvatskog operatera prijenosnog sustava čime su smanjene mrežarine u distribuciji za neke kategorije potrošača (srednji i niski napon tarifni model crveni) u prosjeku za 20 posto.

Tarifne stavke smanjene su poduzetništvu na srednjem naponu u tarifnom modelu bijeli, gdje je smanjena i obračunska vršna radna snaga, dok je za poduzetništvo na niskom naponu smanjenje napravljeno samo u tarifnom modelu crveni, gdje je smanjena energija i obračunska vršna radna snaga.

Promjene je bilo i kod kućanstava, ali samo u tarifnom modelu crveni koju koriste oni s priključnom snagom većom od 20 kW.

Kad je riječ o prijenosu, smanjene su ponešto tarifne stavke za visoki i srednji napon, tarifni model bijeli. Procjenjuje se da će korekcija HEP-u izbiti oko 300 milijuna kuna godišnje, a nepoznato je hoće li to utjecati na najavljene investicije u elektroenergetsku mrežu od oko 6 milijardi kuna do 2021. 

>> Pogledajte što nam donosi smanjenje PDV-a

Komentara 1

OV
Ovozemaljski
18:22 19.12.2018.

Ova vlada samo smanjuje... poreze, struju, nezaposlenost, vanjski dug, raste jedino BDP.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije