Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvanredna sjednica

Počinje bitka hrvatske strane za veću kontrolu nad Inom

Ina benzinske postaje (1)
INA
Autor
Marko Biočina
24.09.2012.
u 23:35

Sjednicu sazvali su hrvatski članovi uprave prije dva tjedna s ciljem rasprave o njihovu prijedlogu usklađivanja zakonskog upravljanja u kompaniji

Sastankom uprave Ine u utorak će neformalno započeti proces uređivanja upravljačkih odnosa između hrvatske Vlade i MOL-a u hrvatskoj naftnoj kompaniji Ini. Iako ni jedna strana javno ne želi prejudicirati ishod ni tijek sjednice, evidentno je da će ona – ma što se na njoj dogodilo – predstavljati uvod u službene razgovore između dvaju dioničara na višoj razini.

Ubuduće konsenzus?

Sjednicu su sazvali hrvatski članovi uprave prije dva tjedna, a cilj je rasprava o njihovu prijedlogu usklađivanja zakonskog upravljanja u kompaniji. Taj je zahtjev osnažen opširnim pravnim tumačenjem nelegalnosti načina kojim se upravlja Inom te popisom vrlo preciznih promjena. Ti prijedlozi podrazumijevaju povratak operativnih ovlasti na razinu uprave, uvođenje modela odlučivanja konsenzusom hrvatske i mađarske strane te djelomično razvlašćivanje velikih ovlasti koje trenutačno drži predsjednik uprave Zoltan Aldott.

Pravni rašomon

Kako će mađarska strana reagirati na te zahtjeve, zasad je nepoznato iako se indikativnim moglo smatrati kompanijske dopise Ine i MOL-a nakon što je hrvatski zahtjev predan te je ustvrđeno da su Inini unutarnji akti, temeljem zahtjeva Hanfe, već usklađeni sa zakonskim propisima.

Tako je moguće da na kraju odluka uprave bude to da se provede ponovna analiza zakonske ispravnosti tih akata. Podsjetimo, dvije takve analize provedene su već prošle godine na zahtjev Nadzornog odbora, a imale su i različite rezultate. Taj pravni rašomon mogao bi se nastaviti, no ključ za svako rješenje odnosa s MOL-om trebala bi biti presuda Ivi Sanaderu, koja se uskoro očekuje.

>>Hrvatski članovi uprave Ine zahtijevaju hitnu sjednicu uprave

Komentara 13

KA
KameniJo
03:42 25.09.2012.

AJMO NAŠI !!!!!!!!!!!

AM
amadeusa
11:06 25.09.2012.

Budimo realni!!! Ne vrište "hrvatski vitezovi" protiv MOL-a kako bi u INI obranili hrvatske interese, već zato što više ne mogu krasti. Pametnom dovoljno !!!!!

OB
-obrisani-
10:56 25.09.2012.

Zagor TE-NEJ 78 je napisao/la: Kuen Hedervary je vec jednom tlacio i izrabljivao nas narod " Izgradio je HNK, Glavni kolodvor,....... Dobro jutro !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije