Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Plan preustroja Nexe grupe do 31. siječnja

Pretvaranje dijela duga u kapital, reprogram prestalog 
dijela obveznica i kredita te plan prodaje dijela portfelja tvrtke
12. prosinca 2012. u 12:00 2 komentara 13 prikaza
'20.11.2012., Koprivnica - Tvrtka Nexe grupa eksploatira sljunak na jezeru Jegenis nedaleko Koprivnice.  Photo: Marijan Susenj/PIXSELL'
Foto: 'Marijan Susenj/PIXSELL'

Ulaganje u obveznice Nexe grupe pokazalo se još jednim promašajem fondovske industrije. Izdanje vrijedno 120 milijuna eura rastopilo se, obveznica se pokušava prodati po samo pet posto vrijednosti, mali promet je čak i ostvaren, ali ulagači gotovo da se mogu pomiriti s gubitkom od milijardu kuna.

Prve kazne

Možda taj gubitak mogu i sanirati ako prema najavama pretvore obveze u kapital društva, ali i tada se postavlja pitanje – gdje je vrijednost, bile to obveznice ili dionice, jer Nexe ima velike gubitke. Jasno je to jer nisu uspjeli isplatiti kupon u ponedjeljak, a već ranije predložili su imateljima obveznica da im se prolongira izdanje i prepolovi kamata, što je na skupštini prošli tjedan odbijeno. Najviše su obveznici izložene grupacije PBZ i RBA. Investicijski fondovi Raiffeisen banke već su dulje bili pod povećalom Hanfe, jer su prešli limit od 10 posto ulaganja u Nexe, a što je onda, kako se priča na tržištu, bio povod za oduzimanje licencije Renati Gecan Milek koja je bila na čelu RBA Investa. ST Investu je zbog istog slučaja ove godine uslijedila teža kazna, oduzimanje dozvole za rad. Sudionici tržišta kažu da se ne bi čudili uslijede li još neke smjene. Jer neobično je da netko \"ukrcava\" obveznice tvrtke u isto vrijeme kada to drugi ne rade jer im je očito da je ulaganje rizično. Posebno takav potez zabrinjava kada je riječ o mirovinskim fondovima koji drže novac građana, a koji na takvim promašenim ulaganjima gube i naš novac.

Način isplate

Najveći ulagači u obveznicu Nexe predložili su sveobuhvatan program restrukturiranja Nexe grupe, odnosno ne samo dio koji se odnosi na obveznice. To su nam potvrdili i u Nexe grupi.

– Ideja obvezničara je da se pristupi definiranju sveukupnog paketa financijskog restrukturiranja, što podrazumijeva pretvaranje dijela duga u kapital, reprogram prestalog dijela obveznica i kredita (ono što ne ide u kapital), obrtni kapital, te plan prodaje dijela portfelja Nexe grupe. Zato i nastavljamo razgovore sa svim ključnim vjerovnicima o definiranju svih koraka i aktivnosti cjelokupnog modela financijskog restrukturiranja, u sklopu kojeg će biti definiran i način isplate iznosa stečene kamate na obveznice – kaže Krešimir Dundović, član uprave za strategiju i financije Nexea. Sljedeća skupština održat će se 31. siječnja i tada bi već trebala biti jasnija situacija Nexe grupe, ali i njezinih vjerovnika, koji bi morali ublažiti sada već očitu situaciju u kojoj fondovi imaju ulogu smanjenja izloženosti njihovih banaka.

Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
komentirala je
Nakon što je sve rasplakao s pjesmom njezina oca, javila se i Ella Dvornik
  • KorisnikAnonimus:

    Ha ha ha! A je Ergović izigrao svoje prijatelje Prku, Adrovića i Žižeka. Sad će talijani i austrijanci vrlo vjerojatno smijeniti ovu trojicu iz razloga njihovog prijateljevanja s Ergovićem i članovima uprave Nexe grupe. Koliko znam čak su tražili i ... prikaži još! dobivala od Ergovića i neke ustupke. Što se tiče prodaje Ergović već 2 godine pokušava prodati dio svoga portfelja, ali još nije prodao niti jednu firmu, jer su kupci odustali. Bitno da je Ergović sebi osigurao zaleđe izvukavši iz grupe dio portfelja na svoje ime, na računa unaprijed isplaćenih dividenda iz napuhanih i lažnih rezultata.

  • previše_iskren:

    KorisnikAnonimus, vidim da redovno pratiš što se događa u Nexe Grupi, a i da redovno pljuješ po firmi i vlasnicima...a zapravo nemaš pojma što pričaš i očito nemaš nikakve informacije nego samo ono "rekla kazala"...ukratko ću ti reći, što se ... prikaži još! tiće Nexea, nije u zavidnoj situaciji, ali je još uvijek jako jako dobro ( plaće su u mjesecu, evo bit će božićnica i to 2500 kn, za tvoju informaciju ) s obzirom na cjelokupnu situaciju u gospodarstvu, a što se tiče vlasnika, gazda je kojeg se samo poželjeti može, zaposlenici su mu na prvom mjestu i to najbitnije...radim u NG pa znam o čemu govorim, za razliku od tebe...živio