Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Optima Telekom po prvi put u dobiti: 2014. zaključio s 19,5 mil. kn!

Iz kompanije ističu da se radi o povećanju od 54 milijuna kuna u odnosu na 2013. godinu. Ostvarena EBITDA iznosi 94,4 milijuna kuna što je za 1,1 milijun kuna bolji rezultat u odnosu na 2013. godinu
11. veljače 2015. u 18:04 0 komentara 202 prikaza
Optima Telekom
Foto: Optima Telekom

Revidirana konsolidirana financijska izvješća Optima Telekoma pokazuju da je Optima Telekom u 2014. godini, po prvi put otkako posluje, zaključio godinu s dobiti, i to u visini 19,5 milijuna kuna.

Iz kompanije ističu da se radi o povećanju od 54 milijuna kuna u odnosu na 2013. godinu. Ostvarena EBITDA iznosi 94,4 milijuna kuna što je za 1,1 milijun kuna bolji rezultat u odnosu na 2013. godinu, dok je EBITDA marža poboljšana sa 18,6%, koliko je iznosila u 2013., na 19,4% u 2014. Rezultat je to započetog financijskog i operativnog restrukturiranja tvrtke te veće efikasnosti u upravljanju troškovima.

Ukupni konsolidirani poslovni prihodi u 2014. godini iznose 486,4 milijuna kuna. U usporedbi s ostvarenim rezultatom u 2013. godini, ovaj rezultat predstavlja blagi pad od 3,1%, i to prvenstveno uslijed pada prihoda iz veleprodajnog segmenta. Naime, zbog regulatornog smanjenja cijena terminacije poziva, interkonekcijski prihodi smanjeni su za 23,5%. Također, smanjeni su i prihodi od javne govorne usluge za 9,9%, a koji na globalnoj razini imaju tendenciju smanjenja. S druge strane, pozitivan utjecaj na ukupne prihode imali su prihodi od podatkovnih usluga koji su ostvarili rast od 13,1%, zatim prihodi od usluga pristupa internetu koji su porasli za 7,7% te prihodi od IPTV usluge s rastom od 2,4%.

- Poslovna 2014. bila je iznimno izazovna za Optima Telekom. Po uspješnom zaključenju predstečajne nagodbe te započetom postupku financijskog i operativnog restrukturiranja došlo je do niza promjena, prvenstveno u vlasničkoj i upravljačkoj strukturi kompanije, a što je zahtijevalo i mnoge prilagodbe u poslovanju. No, unatoč zaista zahtjevnoj godini, sada kada se osvrnemo unatrag, mogu reći da smo zadovoljni pozicijom u kojoj se nalazimo te puno toga vidimo i očekujemo u budućnosti. U protekloj smo godini ispunili sve dospjele obveze prema vjerovnicima iz predstečajne nagodbe, a uz to, veliki razlog za optimizam jest i pozitivan neto rezultat koji je u 2014. godini po prvi put ostvaren od osnutka Društva. To ukazuje da smo zaista postavili dobre temelje za daljnji rast i razvoj tvrtke, kao i opravdali povjerenje vjerovnika koje nam je ukazano u predstečajnom postupku.” - izjavio je predsjednik Uprave Optima Telekoma Zoran Kežman.

>>Optima Telekom isplatio kamate na korporativne obveznice

>>Optima telekom dužan milijardu kuna, 230.000 korisnika ide HT-u?

Joško Jeličić
DINAMO - ROSENBORG
Joško Jeličić uoči uzvratne utakmice: Spokojan sam, jači smo individualno i momčadski

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.